Direct door naar content
Sportcafé Purmerend afbeelding nieuwsbericht

Sportcafé Purmerend

20 september 2021

Het lokale sportakkoord Purmerend en Beemster streeft naar een sterke community binnen de sport, samen sterk! Sportverenigingen en commerciële sportaanbieders hebben hetzelfde doel: Purmerenders en Beemsterlingen in beweging krijgen en verleiden tot een gezonde leefstijl! Een grote uitdaging waar je als club of sportaanbieder voor staat.  Samen sta je hierin veel sterker!  

Het sportcafé is bedoeld sportbestuurders, commissieleden, sportondernemers en trainers/coaches! Naast een mooi programma is vooral het ontmoeten van elkaar, elkaar inspireren en de contacten leggen met collega's binnen het sportlandschap van Purmerend en Beemster.  Met een interactief programma word je meegenomen in verschillende workshops. Door een brede keuze aan onderwerpen is er voor iedere bestuurder, ondernemer, commissielid, trainer of coach wel iets van zijn of haar gading. 

Datum: Vrijdag, 1 oktober 2021 
Uitvalsbasis: H20 (Spinnekop 2-3, 1444 GN Purmerend) 
Doelgroep: Bestuurders, commissieleden, sportondernemers en trainers/coaches 

PROGRAMMA  

Tijd 

Onderdeel 

Locatie 

15.00 uur 

Inloop 

H20 

15.15 uur  

Welkom door 

  • Tessa Velthuis (dagvoorzitter) 

  • Mario Hegger (wethouder Sport) 

  • Dirk Tuip (eigenaar H20) 

H20 

15.45 uur 

Workshop ronde 1 

Diverse locaties 

16.45 uur 

Pauze 

H20 

17.30 uur 

Workshop ronde 2 

Diverse locaties 

18.30 uur 

Plenaire afsluiting 

H20 

19.00 uur 

Barbecue en borrel* 

Rugby Club Waterland 

21.00 uur 

Sluiting 

Rugby Club Waterland 

*Optioneel: er kan ook worden genomen om niet deel te nemen aan de barbecue

WORKSHOPS 

Athletic Skills Model en talentontwikkeling 

Workshopleider(s): Jorick Hendriksen (Athletic Skills Model) en Dennis Bus (Rugby Club Waterland) 
Doelgroep: Technische commissieleden, trainers/coaches en bestuursleden 
Locatie: Rugby Club Waterland 

Rugby Club Waterland legt op dit moment een Athletic Skill Baan aan naast haar clubgebouw. Het is een uitstekend hulpmiddel voor de talentontwikkeling van atleten in alle sporten. De baan wordt, buiten het eigen gebruik de rugbyclub, ook opengesteld voor andere sportaanbieders. 

In deze workshop legt Jorick de principes uit en vertelt Rugby Club Waterland over de vertaalslag naar de eigen club. Wij gaan praktisch met elkaar aan de slag dus sportkleding is gewenst. Vooral sportcoaches en trainers maar ook bestuurders met technische zaken in hun portefeuille zijn welkom. Ook zal over mogelijke samenwerkingen worden gesproken!  

Gezonde club 

Workshopleider(s): Robin Arends (Spurd) 
Doelgroep: Kantine commissieleden en bestuursleden 
Locatie: H20 

Deze workshop voor zowel bestuurders als trainers/coaches gaat het over de omgeving waar jullie leden sporten, de club. Via een korte pubquiz worden jouw kennis en mening getoetst.  Vervolgens gaan de deelnemers samen aan de slag!  AV NEA Volharding is een van de voorlopers bij dit onderwerp. Zij vertellen over hun ervaring met dit onderwerp en hoe zij als vereniging hiermee zijn omgegaan!   

De workshop wordt begeleid door Robin Arends, projectmedewerker van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) 

Maatschappelijke rol van clubs 

Workshopleider(s): Wouter Burger (Clup Welzijn) 
Doelgroep: Bestuursleden 
Locatie: H20 

Voor sommige mensen in Purmerend en Beemster is het niet vanzelfsprekend om mee te doen aan het sociale en maatschappelijke leven. Sporten en lid zijn van een vereniging kan mensen helpen om wél mee te doen: samen bewegen geeft positieve energie, je bent er even uit en binnen en langs de lijn kunnen vriendschappen ontstaan. Maar een eerste stap zetten is vaak moeilijk. Bijvoorbeeld door onzekerheid, fysieke beperkingen, weinig geld, niet goed Nederlands spreken, of door onbekendheid met de mogelijkheden. Sowieso kunnen mensen, die in het dagelijks leven al weinig buiten komen, een hoge drempel ervaren om ergens op af te stappen. Hoe kun je hier als sportvereniging op inspelen? En wat kan je doen om deze mensen te helpen om mee te doen? 
 
In deze workshop wisselen we ervaringen, successen, vragen en tips uit. Verder krijg je informatie over waar je terecht kan bij situaties en problemen, als deze voorkomen tijdens de activiteiten van je vereniging. Indien gewenst is het mogelijk een vervolgafspraak te maken om hier nog dieper op in te gaan wat betreft de eigen vereniging. De workshop wordt geleid door Wouter Burger, directeur-bestuurder van Clup. 

Openstelling sportaccommodaties 

Workshopleider(s): Brian Melis (Spurd) en Pierre Biesterveld (Purmersteijn) 
Doelgroep: Bestuursleden 
Locatie: H20 

In Purmerend/Beemster sporten net zoveel mensen ongeorganiseerd (buiten verenigingsverband) als dat er lid zijn van een sportclub. Uit een onderzoek dat Spurd heeft laten uitvoeren over sport en bewegen in Purmerend blijkt dat deze ongeorganiseerde sporters behoefte hebben aan meer voorzieningen. Het openstellen van de sportaccommodaties zou in dat licht wenselijk zijn.  

Inmiddels hebben verschillende voetbalclubs ervaring opgedaan tijdens een pilot met het openstellen van hun sportcomplexen tijdens de schoolvakanties. In deze workshop nemen Brian Melis (verenigingsadviseur bij Spurd) en voetbalclub Purmersteijn jullie mee in deze ervaringen en gaan wij met elkaar in gesprek wat de mogelijkheden zijn voor andere buitensportaccommodaties. 

Ouderen in de sportvereniging 

Workshopleider(s): Helen Kaptein (Spurd) 
Doelgroep: Bestuursleden 
Locatie: H20 

Nederland vergrijst en dat geldt ook voor Purmerend. In 2026 is 25 % van de Purmerendse bevolking boven de 65 jaar. Deze groep beweegt over het algemeen te weinig en heeft vaker te maken met sociale eenzaamheid. 

Bewegen in georganiseerd verband kan voor ouderen een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele fitheid, het gevoel ergens bij te horen of op een andere wijze van betekenis zijn.  Deze elementen worden van oudsher zeker ook bij een sportvereniging gevonden. 

De groeiende groep ouderen in Purmerend biedt sportverenigingen de kans nieuw aanbod te ontwikkelen waarmee deze dankbare doelgroep aan de club verbonden raakt. Maar hoe doe je dat? 

Hoe kun je ouderen betrekken binnen de club en wat zijn de voordelen? Waar moet rekening mee worden gehouden? Op welke manier wordt deze groeiende doelgroep bereikt en hoe krijg en houd je ze bij de club in beweging? Welke ondersteuning kan worden geboden? Helen Kaptein, specialist ouderen, informeert je over de do’s en dont’s bij deze boeiende groep met potentie.   

Rol en samenwerking commerciële sportaanbieders  

Workshopleider(s): Oskar van Dijk (Gemeente Purmerend) 
Doelgroep: Sportondernemers 
Locatie: H20 

Sportaanbieders voorzien in een grote behoefte van de inwoners van Purmerend en Beemster op gebied van sport en bewegen. Beleidsmatig werden de sportverenigingen en de commerciële sportaanbieders wat krampachtig uit elkaar gehouden.  

Met de komst van het sportakkoord, dat vooral uitgaat van de behoefte van de inwoner/sporter, is daar een duidelijke kentering in gekomen. Gelukkig vinden sportverenigingen en commerciële sportaanbieders elkaar steeds meer en dit leidt tot een versterking van de hele sportsector. 

In deze workshop onder leiding van Oskar van Dijk (beleidsambtenaar sport bij de gemeente Purmerend) wordt van gedachte gewisseld over actuele zaken die bij de commerciële sportaanbieders leven.  Samen onderzoeken wij of er wellicht behoefte is aan een overkoepelende organisatie voor de commerciële sportaanbieders uit Purmerend en Beemster om de belangen van deze belangrijke partijen te behartigen. 

Veilig sporten 

Workshopleider(s): Wesley Koehl (MTP-fysiotherapie) 
Doelgroep: Technische commissieleden, trainers/coaches en bestuursleden 
Locatie: Rugby Club Waterland 

Deze workshop is bedoeld voor trainers, coaches en bestuursleden verantwoordelijk voor de technische zaken binnen de vereniging.  

MTP-fysiotherapie begeleidt verschillende topsporters en geeft in combinatie met hun collega's van Veiligheidscombinatie, de deelnemers tips en adviezen om veilig te sporten en te bewegen, om zo blessures te voorkomen, en hoe te handelen om bij blessures de hersteltijd zo kort mogelijk te maken. De workshop vindt plaats in de praktijkruimte van MTP bij Rugby Club Waterland. 

Virtual Reality trainingen 

Workshopleider(s): Dirk Tuip (H20) en Menno Leeflang (Flying Petrels)  
Doelgroep: Technische commissieleden, trainers/coaches en bestuursleden 
Locatie: VR-sportscentre 

De opkomst en verbreding van esports en gaming is niet meer te stoppen. 7,6 miljoen mensen in Nederland gamen langer dan een uur per dag en de verwachting is niet dat dit minder wordt. Wist je dat bijna elke sport wel een gaming of Virtual Reality-variant beschikbaar heeft?  

In Purmerend wil de H20 esports Campus (de enige in Europa) in samenwerking met sportclubs de kansen van esports/gaming verbinden aan de reguliere sport! In deze workshop ga je naar de gloednieuwe locatie van het VR-sportscentre in De Koog waar je zelf ervaring opdoet met VR en honk- en softbal! VR-varianten zijn er echter van veel meer sporten! Maak kennis met deze nieuwe stroming in de sportwereld. De workshop wordt gegeven door de nestor van esports in Purmerend, Dirk Tuip, van H20. 

Spurd loungehoek 

Tijdens het sportcafé zal er ook een Spurd loungehoek zijn waar medewerkers van Spurd te vinden zijn, directie, verengingsadvies, sportstimulering, accommodatiebeheer, ze zijn er allemaal! Ideaal om even de "persoonlijke boodschappen” te doen van je club, vragen of ideeën? Kom langs! Ook een mooie gelegenheid als nieuwe bestuurder om veel mensen even live te spreken/kennis te maken!   

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: