Direct door naar content
Bij de Vrienden van ASV Lebo scoort iedereen afbeelding nieuwsbericht

Bij de Vrienden van ASV Lebo scoort iedereen

05 oktober 2021

De zes genomineerden voor de De Amsterdamse Pluim worden hier de komende weken voorgesteld. Deze keer vertelt Faysal el Badre over de zaalvoetballers van de Vrienden van ASV Lebo die hij elke zondag een uur mag trainen. “Als ze scoren zijn ze de rest van het uur super gelukkig.”

In sporthal Calvijn komt elke zondag een groep jongeren tussen de 18 en 30 samen om even een uurtje lekker te zaalvoetballen. Zij staan onder de enthousiaste leiding van trainer Faysal, die ook mede-initiatiefnemer is van de activiteit in Amsterdam Nieuw-West. Dat is alweer zo’n vier jaar geleden begonnen uit een samenwerking tussen Stichting Vrienden van Nieuw-West en zaalvoetbalvereniging ASV Lebo. “We kwamen erachter dat voor jongeren met een verstandelijke beperking in Nieuw West nog niet zoveel werd gedaan op het gebied van sport. Ik had al nauw contact met ASV Lebo, want ik was daar zelf ook jarenlang één van de trainers van jeugdteams. Een vriend van mij was met de Vrienden van Nieuw-West al druk voor de jongeren met een verstandelijke beperking. Het leek mij mooi om die twee partijen bij elkaar te brengen om iets te organiseren.”

Uurtje voetballen

Faysal had daarvoor ook al vrijwilligerswerk bij de Vrienden van Nieuw West gedaan. Door werk was zijn betrokkenheid op een lager pitje komen te staan, maar hij wilde nog steeds graag iets terug doen voor de jongeren. “Het is maar kleine tijdsinvestering en het doet die jongeren heel veel.” Zo ging hij ook de trainingen op zondag verzorgen. De Vrienden van Nieuw West biedt voor de jongeren in het stadsdeel een dagbesteding in het weekend. “Het laatste uurtje komen ze dan bij mij voetballen. Ze worden gebracht door een chauffeur en dan gaan we aan de slag. Daarna worden ze weer naar huis gebracht.”

Super gelukkig

De groep van ongeveer tien zaalvoetballers kan dat uurtje even lekker los gaan. Faysal merkt altijd een groot enthousiasme bij de jongeren. De oefeningen zijn laagdrempelig en hebben een duidelijk doel: scoren! “We hebben nooit een keeper op doel staan. Ze moeten soms wat oefeningen doen om bij het doel te komen: een stukje lopen of een koprol op de mat. Het doel daarna is daarna altijd scoren. Na zo’n doelpunt staan ze natuurlijk te juichen. Het kan zo makkelijk zijn: even een slalom maken, op doel schieten en voor de rest van het uur zijn ze super gelukkig!”

"Als ik zie wat het met ze doet dan ben ik trots dat ik daar onderdeel van mag zijn. En hopelijk nog veel langer.”

Faysal el Badre - Trainer Vrienden van ASV Lebo

Dat doet ook veel met de trainer. “Het geeft mij een voldaan gevoel en dat zie ik ook bij die sporters. Ze leven hier elke week naar toe. Zij worden hier heel erg gelukkig van. Als ik zie wat het met ze doet dan ben ik trots dat ik daar onderdeel van mag zijn. En hopelijk nog veel langer.”

Overgewicht tegengaan

In de toekomst hopen de Vrienden van ASV Lebo hun activiteiten te kunnen uitbreiden, maar Faysal geeft daarbij aan dat ze voor het doorgaan afhankelijk zijn van het budget. Ze vragen bewust geen bijdrage aan de sporters. “Helaas liggen we nu een paar weken stil omdat we even geen financiële middelen hebben. Dat hebben we toch nodig voor de zaalhuur, het materiaal en de trainers.” Hij hoopt dan ook dat ze snel weer kunnen starten. In de buurt wordt hij vaak door de jongeren en hun begeleiders aangesproken met de vraag wanneer ze weer kunnen voetballen. “Ze zeggen dan ook: we willen zo graag!” Hij merkt daar zelf nog een belangrijk effect van het voetbaluurtje op: “Veel van deze jongeren met een beperking hebben ook overgewicht. Hoe mooi is het als we met zo’n project ze in beweging krijgen? En nog mooier is het als we wat van dat overgewicht kwijt kunnen raken.”

De Amsterdamse Pluim wordt dit jaar weer uitgereikt. Dit is de prijs voor sportaanbieders in Amsterdam die zich speciaal onderscheiden met een sportaanbod voor mensen met een beperkingDe andere genomineerden voor de Amsterdamse Pluim 2021 zijn: het Moedernetwerk, Slow Flow van Dance Connects, Blindenvoetbal bij Only Friends, de Older friends van Only friends en LG Hockey bij AH&BC LG-hockey.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: