Direct door naar content
Een interview met trainer Jopie Lindeboom over G-tennis afbeelding nieuwsbericht

Een interview met trainer Jopie Lindeboom over G-tennis

28 oktober 2021

Jopie Lindeboom over G-tennis bij Cream Crackers 
“Het enthousiasme van de deelnemers is elke week weer hartverwarmend.”  

Van al het vrijwilligerswerk dat Jopie Lindeboom bij Cream Crackers heeft gedaan (en dat is er heel wat) vindt ze het trainerschap voor G-tennis het allermooiste. Dat komt vooral omdat de deelnemers elke week super enthousiast zijn. Maar ook door het betrokken team vanuit de club, dat vanaf het begin betrokken is. Wat Jopie betreft mag G-tennis nog veel meer bekendheid en plek krijgen binnen de club. Hoog tijd om deze tak van sport, die onze club alweer drie jaar rijk is, over het voetlicht te brengen. En als je als lid van Cream Crackers G-tennis zelf ook een warm hart toe wil dragen, lees dan ook vooral verder.  

“Jopie, waar komt te beginnen het woord G-tennis vandaan? “ 
Over G-tennis bestaan veel misverstanden. Dat begint al met de naam. Mensen denken dat het staat voor (geestelijk) gehandicapten tennis. Of voor rolstoeltennis. Dat is niet zo. De G komt vanuit het voetbal. Daar heb je de indeling vanaf de F-jes t/m A. Voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychosociale problemen maakten ze nog extra categorie, dat was de G, omdat die na de F komt. Rolstoeltennis is een aparte categorie, dus die valt er niet onder. Je hebt inmiddels ook G-hockey. En dus G-tennis, waar we bij Cream Crackers nu al drie jaar een aanbod voor hebben.”   

“Hoeveel mensen spelen er G-tennis en wanneer?” 
Elke maandagavond wordt er bij ons G-tennis gespeeld. We hebben twee groepen. Een groep van half 7 tot half 8 ’s avonds en een groep daarna van half 8 tot half 9. Dat we deze groepen aan ons hebben weten te binden, is te danken aan Saskia Niewold, G-tennis vrijwilliger van het eerste uur. Zij heeft de juiste ingang bij organisaties als Cosis en de Zijlen om het lijntje met onze club te leggen. Zonder haar hadden we dit nooit voor elkaar gekregen.” 

“Hoe ziet een G-tennis training eruit?”  
Omdat structuur en regelmaat belangrijk is, heeft elke training dezelfde opbouw. We doen eerste twee rondjes inlopen (dat hebben we van Henk 😉), daarna gaan we stretchen. Er is een deelneemster die heeft fysiotherapie gestudeerd. Zij kent alle spiergroepen, dus tijdens het stretchen vliegen de Latijnse namen ons af en toe om de oren. Daarna doen we een oefeningen voor de forehand, backhand, volley, service en dan een wedstrijdje. Elke G-tennisser heeft een buddy. Die komen allemaal vanuit de club. Dat zijn Lisette, Ans, Saskia, Henny en Aad. Daarnaast hebben we nog een vaste flex poule van vrijwilligers als een van hen niet kan. Eerst gaf Frank Schenk elke week training. Toen hij ermee stopte, ben ik het gaan doen.”  

“Hoe kwam Cream Crackers erbij G-tennis op te zetten?”  
In Hoogezand woont mister G-tennis himself, te weten, Andre Romp. Vanuit mijn toenmalige bestuursfunctie had ik daar contact mee tijdens een bondsvergadering. Hij probeerde in het Noorden clubs enthousiast te maken G-tennis op te zetten. Saskia liep toen ook al rond met dezelfde ideeën voor Cream Crackers en zo kwam het bij elkaar. Inmiddels is er ook G-tennis in Assen, Emmen, Heerenveen en Hoogezand. Als clubs hebben we onderling contact. Zo heeft er in verleden al eens een toernooi in Hoogezand plaats gevonden, waar alle clubs aan deelnamen. Door corona ligt dit nu tijdelijk stil. Maar zodra het weer kan, willen we dit weer gaan oppakken.”  

“Zijn er nog meer plannen rondom G-tennis?”  
Een grote wens is dat er jeugd G-tennis komt. Maar dat is natuurlijk best ingewikkeld, omdat je dan ook club vrijwilligers (buddy’s) dient te hebben voor overdag. Daarnaast zouden we graag het vrij spelen in de zomerperiode weer willen introduceren en het lijkt mij fantastische dat het G-tennis een eigen avond krijgt tijdens de clubkampioenschappen. In het verleden hebben we al een keer meegedaan aan de Special Olympics in Groningen. De volgende keer dat dat plaats vindt, zijn we ook weer van de partij.” 

“Je lijkt echt een ambassadeur voor G-tennis, hoe komt dat?”  
Ik zag onlangs bij het TV programma 1 Vandaag een reportage dat van alle gehandicapte mensen maar 20% sport. Terwijl het juist heel belangrijk voor hen is om te sporten. Zowel voor het sociale contact als voor hun fysieke ontwikkeling. Dat zie ik ook elke week bij de training. Ze hebben er zo’n ontzettende zin in. Ze kunnen allemaal spelen op hun eigen niveau (redactie: er is geen 1 t/m 9, maar wel een categorisering qua richtlijnen) en ze hebben een enorme drive. Winnen is voor hen net zo belangrijk als voor ieder ander.”  

“Mochten leden G-tennis een warm hart toedragen, wat kunnen ze dan doen?”  
Een aantal keren hebben we spontaan een oud tennisracket van een Cream Crackers lid ontvangen. Daar zijn we heel blij mee. Hoe mooi zou het zijn, als elk G-tennis lid zijn eigen racket heeft en daarmee naar de lessen toe kan komen. Dus wie nog een racket over heeft, kan zich altijd bij ons melden. Verder zoeken we ook nog mensen voor de flex poule. Het gaat dan om mensen, die af en toe op maandagavond willen helpen. Ook zij kunnen ons een mailtje sturen of bellen. Ik hoop met heel mijn hart dat G-tennis nog lang onderdeel blijft van de club en dat we in de toekomst ons eigen G-toernooi gaan krijgen. 

gtennis@creamcrackers.nl 
Saskia: 06-40274077 
Jopie:   06-12929655 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: