Direct door naar content
Probeer rolstoelcurling bij een clinic  afbeelding nieuwsbericht

Probeer rolstoelcurling bij een clinic

11 november 2021

Het Olympisch Kwalificatie Toernooi Curling 2021 wordt in december 2021 in de Elfstedenhal in Leeuwarden gehouden. Dat is bijzonder, want nooit eerder fungeerde Nederland als gastland bij een internationaal curlingtoernooi van deze omvang. Maar wist je dat je curling ook vanuit een rolstoel kan doen? Om dat te ervaren kun je op 10 december gratis deelnemen aan een clinic rolstoelcurling in Leeuwarden.

Van 4 tot en met 9 december komt de internationale curlingtop naar Leeuwarden om een olympisch ticket voor de Spelen van Beijing 2022 veilig te stellen. Bij de sport curling gaat het om tactiek, snelheid, richtingsgevoel en goed samenwerken. In het kort werkt het zo: je hebt een langwerpige ijsbaan met aan beide uiteinden een cirkel, die het huis wordt genoemd. Het is vervolgens de bedoeling dat ronde stenen over het ijs worden gegleden om zo dicht mogelijk bij het midden te komen.

Rolstoelcurling

Sinds 2006 is rolstoelcurling toegevoegd aan het programma van de Paralympische Spelen. Deze vorm van curling is bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat je bij rolstoelcurling niet hoeft te vegen om de steen zo ver mogelijk te krijgen. Dat maakt het ook moeilijker, want als je de steen loslaat kun je hem niet meer van richting veranderen.

Teams van vier

De teams bij rolstoelcurling zijn gemengd en bestaan uit vier spelers, waarvan op zijn minst één man en één vrouw. Je kan dus ook in een team zitten met drie mannen en één vrouw. Die teamleden helpen je ook als je de 19 kg zware steen moet wegstoten. Dat doe je, anders dan bij curling, vanuit je rolstoel met een stok die precies over de handgreep valt. Daar komt wel wat kracht bij kijken. Het helpt dan als een teamgenoot jouw rolstoel achter je vasthoudt. Dan kun jij een flinke zwieper aan de steen geven.

Clinic

Tijdens de clinic rolstoelcurling kun je zelf ervaren wat voor techniek nodig is bij curling. En misschien ontdek je bij de eerste worp al dat dit onverwachts helemaal jouw sport is! Het is daarom zeker de moeite waard om het eens te proberen. Tijdens de dag wordt de clinic in drie groepen verdeeld waarbij je een uur en een kwartier uitleg krijgt en vooral lekker de baan op gaat om de stenen in de hand te nemen. De clinic wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de pagina over rolstoelcurling of bekijk dit filmpje: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: