Direct door naar content
Zwemmen voor mensen met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Zwemmen voor mensen met een visuele beperking

16 november 2021

In maart 2020 kondigden we al aan dat het Oogcafé Gouda en SPORT•GOUDA een samenwerking zijn aangegaan om zwemmen in het Groenhovenbad voor mensen met een visuele beperking toegankelijker te maken. Door hun slechte zicht of blindheid kunnen mensen belemmeringen voelen om ontspannen te komen zwemmen. Na een succesvolle start kwam dit zwemaanbod door de pandemie als snel stil te liggen. Nu nagenoeg alle coronamaatregelen in het zwembad zijn komen te vervallen, zijn we blij dat we ook dit zwemaanbod vanaf maandag 8 november 2021 weer opnieuw kunnen aanbieden.

Zwemmen voor iedereen
Per 8 november 2021 is er weer elke maandagmiddag van 12:00 tot 14:00 uur extra begeleiding in het Groenhovenbad, zodat ook mensen met een visuele beperking tijdens een regulier zwemmoment baantjes kunnen trekken. Door een goede samenwerking, communicatie en afspraken tussen Oogvereniging Oogcafé Gouda en SPORT•GOUDA kunnen veel praktische drempels worden weggenomen. Vragen als: ‘Zwem ik wel in een rechte lijn? Weet de badmeester dat ik slecht zie? Hoe vind ik mijn weg in het zwembad?’, kunnen ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking het lastig vinden om in hun eentje te gaan zwemmen. Daarom is het personeel van het Groenhovenbad geïnstrueerd in het omgaan met mensen die slecht zien. Het begint al bij de entree; er wordt gezorgd dat de buitendeur open staat, zodat de draaideur niet gebruikt hoeft te worden. Voor mensen met een hulphond is er de mogelijkheid om het dier op een afgeschermde plek, onder toeziend oog van de medewerkers, veilig achter te laten. In het bad zelf wordt er een lijn gespannen waardoor er een soort geleidelijn ontstaat, zodat de zwemmers in een rechte baan blijven.

Meer informatie over zwemmen met een visuele beperking
Iedereen die vragen of interesse heeft in zwemmen met een visuele beperking kan contact opnemen via onderstaande contactgegevens:

Organisatie :             Oogvereniging Oogcafé Gouda

Contactpersoon:       Bonnie de Heij

Telefoonnummer:       06-15144176

E-mail:                        bonniedeheij@gmail.com

 

Organisatie :               SPORT•GOUDA

Contactpersoon:       Kim Disco

Telefoonnummer:       0182-590910

E-mail:                        kim.disco@sportpuntgouda.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: