Direct door naar content
Special Talents jeugdvoetballers trainen bij FC Den Bosch afbeelding nieuwsbericht

Special Talents jeugdvoetballers trainen bij FC Den Bosch

06 december 2021

Voor kinderen die graag willen voetballen maar zich niet prettig voelen of minder goed functioneren in een regulier team organiseert Stichting Special Talents in samenwerking met de FC Den Bosch Foundation aparte trainingen in stadion De Vliert. Henk van Hout, oprichter van de stichting: “In mijn carrière heb ik te veel kinderen tussen wal en schip zien vallen. Special Talents geeft ze de extra aandacht en sportplezier die ze nodig hebben.”

Door Marjolijn van Spaandonk

Voor aanvang van de laatste training van 2021 verrast Xavi (12) de trainers met een chocoladeletter. Een klein bedankje voor alle goede zorgen, geeft zijn moeder Jolanda aan. Xavi voetbalde eerder bij een regulier team, maar kon dit vanwege zijn epilepsie niet bijhouden. Via Uniek Sporten vindt zijn moeder een alternatief; Special Talents bij FC Den Bosch. “Hij vindt het zo leuk, de trainers leggen alles goed uit en ze hebben ook echt oog voor hem. Ze merken zijn aanvallen op wanneer hij langzamer gaat lopen, staart en blijft staan. De trainer neemt hem dan even apart tot de korte aanval voorbij is.” Xavi vindt het jammer dat dit even de laatste training is. “Dat doen we bewust”, legt Henk uit. “De decembermaand is een drukke maand vol feestdagen die al genoeg van de kinderen vraagt.”

Veilige sportomgeving
De gepensioneerde Henk van Hout (72) is al ruim dertig jaar actief in het jeugdvoetbal, waarvan de laatste twintig jaar voor de jeugdafdelingen van Helmond Sport en FC Eindhoven. “In deze periode zag ik, ondanks de welwillende begeleiding van ouders en coaches, dat een kind dat net wat extra aandacht nodig heeft of anders is dan de teamgenoten wat buiten de boot valt”, vertelt Henk. “Soms zijn kinderen ook gevoelig voor de druk van het presteren, de competitie en de ouders waardoor ze zich niet prettig voelen en niet goed functioneren in het team.”  Met de oprichting van Stichting Special Talents worden er voor kinderen vanaf acht jaar, die door gedrag of gezondheid niet goed meekunnen in een regulier voetbalteam, aangepaste voetbalactiviteiten verzorgd. De trainingen worden gegeven in een veilige sportomgeving met ervaren betrokken trainers. “Het liefst lokale trainers met een pedagogische achtergrond. We spelen bewust niet in de avonden of op een druk sportpark en de activiteiten zijn áltijd op kunstgras zodat het altijd door kan gaan. We streven naar een veilige omgeving waarin ieder kind zichzelf kan zijn.” Voor een goede begeleiding worden de ouders aan de zijlijn actief betrokken bij het welzijn en de voortgang. Met trots laat Xavi zijn splinternieuwe trainingstenue van Special Talents bij FC Den Bosch zien. “Door te trainen in het stadion in een eigen tenue, geef je de jonge voetballers het gevoel dat ze bij een club horen. Dat is heel belangrijk.”

Trainingen
Op het veld in stadion De Vliert moedigt hoofdtrainer Coen van Overbeek (43) de kinderen aan terwijl assistent-stagiaire Emma van der Heiden (19) overzicht houdt. Als hoofdtrainer bij RKVV Wilhelmina en als ouder van een jeugdvoetballer ziet ook hij dat enkele kinderen geen goede plek in een club of team vinden. “Daarom sprak Special Talents mij meteen aan”, vertelt Coen. “In de eerste lessen heb ik vooral spelenderwijs gezocht naar afstemming op gezamenlijk en individueel niveau. Reguliere trainingen zijn prestatiegericht maar hier is omgaan met elkaar en plezier hebben belangrijker dan de kwaliteit van het voetballen. Toch maken ze stappen en verbeteren de motorische vaardigheden. Het zijn allemaal verschillende kinderen maar ze houden allemaal rekening met elkaar. Het is ook voor mij heel leerzaam en het plezier dat ze hebben geeft zoveel energie.”

FC Den Bosch Foundation
Met FC Eindhoven als thuisbasis van de stichting zijn de trainingslocaties uitgebreid met RKSV Nuenen en sinds september 2021 FC Den Bosch. De FC Den Bosch Foundation faciliteert de activiteiten van Special Talents voor onbepaalde tijd om de sportparticipatiegraad van kinderen die extra begeleiding nodig hebben te vergroten. “Ieder kind verlangt ernaar om te sporten, maar die mogelijkheid is er niet altijd en overal voor alle kinderen”, zegt Esther Vroegh, voorzitter van de FC Den Bosch Foundation. “Daar willen wij vanuit onze wens om zo inclusief mogelijk te zijn verandering in helpen brengen. Stadion De Vliert is zonder publiek - of met alleen ouders dichtbij op de tribune en naast het veld - een veilige, prikkelvrije en bijzondere ontmoetingsplek om samen te sporten. Een plek waar kinderen die in de maatschappij maar al te vaak buitenspel worden gezet, kunnen ervaren hoe fijn sporten is. Alle voetballertjes, ongeacht hun niveau en ongeacht of ze een rugzakje hebben, moeten met plezier kunnen voetballen en kind kunnen zijn.”

Begeleiden
Na afloop van de training wordt er luid gezongen; Milan trakteert voor zijn zestiende verjaardag en neemt tegelijkertijd afscheid van Special Talents. “Waar ik eerste voetbalde ging het niet zo goed”, vertelt Milan. “Ik wilde het voetballen hier weer graag rustig en veilig opbouwen. Nu ga ik naar het G-team van FC Engelen.” Milans moeder Marion blijft na deze ervaring als vrijwilliger verbonden aan de stichting: “Het is zo fijn dat dit er is; een team waarin je mag zijn wie je bent. Milan hoorde er echt bij. Dat gaf hem zelfvertrouwen en een goede basis om vooruit te kunnen. Het is ook heel fijn dat ze Milan begeleid hebben naar een vereniging waar hij verder kan.” Met Stichting Special Talents geeft Henk invulling aan wat hij eerst miste in het jeugdvoetbal. “Hopelijk kunnen we nog veel kinderen een fijne plek geven want omgaan met het feit dat een kind anders is, is een zegen voor het kind.”

Benieuwd of voetballen bij Special Talents iets voor jouw kind is en wil je eens kennis komen maken? Neem dan contact op met Henk van Hout via telefoonnummer 06 34 71 53 04 of stuur een mail naar henk@specialtalents.nl. Kijk voor meer informatie op www.specialtalents.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: