Direct door naar content
Beweeggroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking in Wijk bij Duurstede afbeelding nieuwsbericht

Beweeggroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking in Wijk bij Duurstede

21 december 2021

Iedereen heeft baat bij sport en bewegen, 

Sporten helpt je om je fit en vitaal te voelen en actief te blijven. Alleen is sporten niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor mensen die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking en of een psychische kwetsbaarheid is de stap om naar een sportvereniging te gaan vaak te groot. Om ook deze mensen de gelegenheid te geven te sporten en zo ook hun sociale vaardigheden te vergroten is gestart met een nieuwe groepsles bij Daily-Fit, het samenwerkingsverband Abrona, Kwintes en Sante Partners (VAK) en de buurtsportcoach werken hierin samen. De financiering gebeurt onder andere uit subsidie van het Sportakkoord 2020.

„Bewegen is voor iedereen belangrijk alleen voor mensen met een kwetsbaarheid helaas niet altijd vanzelfsprekend,” vertelt buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen. „Bijvoorbeeld omdat zij een sportabonnement niet kunnen betalen of dat aansluiting bij reguliere sportlessen niet altijd makkelijk is vanwege beperkte sociale en/of cognitieve vermogens of dat zij het gevoel hebben dat iedereen naar hen kijkt. Dit vraagt om maatwerk. Daar willen we hen graag een steuntje in de rug bij geven en zijn we met elkaar in gesprek gegaan wat we voor deze groep kunnen aanbieden.”

Door deze inwoners te helpen de vaardigheden te ontwikkelen die een bijdrage kunnen leveren in het hanteren van een gezonde leefstijl, maken ze gezondere keuzes. Dat is waar het om draait: door meer bewegen en minder stil zitten word je mobiliteit verhoogd en dat maakt je zelfstandiger. Inzicht krijgen in een gezonder eetpatroon zoals meer groente en fruit en minder verzadigde vetten en suikers. Maar ook het opdoen van nieuwe contacten is belangrijk. Door voor deze kwetsbare mensen de drempel te verlagen om mee te doen aan het reguliere sportaanbod, wordt sporten iets voor iedereen. Het is de bedoeling dat na afloop van de training de zorgprofessional op de achtergrond blijft, maar wel als in samenwerking betrokken blijft t.b.v. vragen, motivatie of stimulans.

Voor de vakantie is bij sportschool Daily-Fit in Wijk bij Duurstede de eerste groep gestart. Dit is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Sportakkoord en financiële bijdrage van de Vrienden van Abrona. Een groep van acht mensen is voor de zomervakantie begonnen met sporten bij Daily-Fit. Deze deelnemers zijn tussen de 25 en 55 jaar en sporten een half uur. De doelen zijn per persoon anders, de één wil graag afvallen, een ander werkt vanuit een obesitastraject aan meer spiermassa, maar anderen vinden het ook gewoon fijn om sportief bezig te zijn en andere mensen te ontmoeten. Bob geeft de lessen bij Daily-Fit en is er enthousiast over. „Bij Daily-Fit vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk mensen in en rond Wijk bij Duurstede in beweging te krijgen. Dit project sluit daar mooi bij aan. Tijdens de training werken we wekelijks aan het verbeteren van de kracht en conditie. Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de deelnemers zijn. Wekelijks zien we een verbetering in houding, kracht en conditie, zeker op het gebied van uithoudingsvermogen. Ik vind het belangrijk dat de deelnemers zich bij mij en in de sportclub op hun gemak voelen en ook onderling leuk contact hebben. Het project is voor ons zeer geslaagd.”

Dat dit project werkt mag duidelijk zijn. De deelnemers zijn heel erg enthousiast. Zo zegt een deelnemer „ik vond het een pittige training vandaag en we zullen het best voelen in de spieren maar goed, sporten is gezond en leuk om met zijn allen te bewegen. Ik vind het geslaagd!”. Het is fijn om in beweging te komen en eruit te zijn en anderen te ontmoeten. Een dame uit de groep sport inmiddels zelfstandig. Er ontstaan nieuwe vriendschappen, er is zelfs een app groep, zodat ze ook onderling contact kunnen hebben. Na het sporten wordt er altijd gezellig samen koffiegedronken in de koffiecorner bij Daily-Fit en het is vooral hier waar nieuwe vriendschappen ontstaan. Vanwege het grote succes is het de bedoeling binnenkort een tweede groep te starten. Door het Sportakkoord en Vrienden van Abrona wordt dit voor een deel financieel mogelijk gemaakt. Mensen met een lichte verstandelijke beperking en/of psychische klachten kunnen zich aanmelden bij Abrona of bij Daily-Fit. „Het nemen van die eerste stap is moeilijk,” zegt Wijnmaalen, „maar er is gebleken dat de deelnemers heel erg enthousiast zijn. Iedereen komt trouw naar de les met Bob. Hij doet het dan ook heel erg leuk.”

Nu de activiteiten van de Gehandicapten Sport Vereniging (GSV) zijn weggevallen is de behoefte aan sportmogelijkheden voor deze mensen groot. Ook vanuit Stichting Binding is er belangstelling voor deze sportlessen. „Het zou mooi zijn als het financieel haalbaar is en we kijken naar manieren om dit structureel mogelijk te maken, omdat het juist voor deze groep belangrijk is om te kunnen sporten,” vervolgt Wijnmaalen. „Misschien kan het Ondernemersfonds hierbij helpen of willen mensen een sporter adopteren, die niet zelf de financiële middelen hiervoor heeft.” Wijnmaalen benadrukt dat de buurtsportcoaches hierin een verbindende rol hebben. „Voor ons telt dat zoveel mogelijk mensen gaan bewegen”. Bent u ook enthousiast geworden over het beweeginitiatief en wilt u graag een sporter adopteren of sponsoren? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Tobias Wijnmaalen (buurtsportcoach) op tel. 06 - 17 41 35 17 of per e-mail: tobias@stichtingwijksport.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: