Direct door naar content
Jetze Plat Paralympisch Sporter van 2020-2021 afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat Paralympisch Sporter van 2020-2021

23 december 2021

Jetze Plat is woensdagavond tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala benoemd tot Paralympisch Sporter van 2020-2021. De Uniek Sporten-ambassadeur kreeg zo voor de derde keer in zijn loopbaan een Jaap Eden-award uitgereikt. Tijdens de live-show werd nog stil gestaan bij de afgelopen jaar overleden Bibian Mentel door haar postuum de Fanny Blankers Koen Carrièreprijs toe te kennen. En in Amsterdam werd Fleur Jong tot Sportvrouw van Amsterdam 2021 gekozen!

De sporters en de vakjury hadden het in de categorie Paralympisch Sporter nog lastig met kiezen. Behalve Jetze waren namelijk ook Diede de Groot en de Nederlandse vrouwen rolstoelbasketbalsters genomineerd. Alle drie hadden ze in de afgelopen twee jaar (vorig jaar was er geen sportgala) een indrukwekkende lijst van prestaties opgebouwd.

Historie geschreven

Diede de Groot schreef dit jaar geschiedenis door als eerste rolstoeltennisster een ‘golden grand slam’ te pakken met winst in alle grand slams en goud op de Paralympische Spelen. Ze won daarbij ook nog met Aniek van Koot het paralympisch goud in het dubbelspel. De rolstoelbasketbalsters waren in Tokio ook goed voor een historische prestatie met het veroveren van de eerste paralympische titel voor Nederland. Hun seizoen sloten ze afgelopen maand nog extra goed af met de Europese titel.

Unieke zegetocht

Uiteindelijk kozen de sporters en de vakjury voor Jetze Plat, want zijn erelijst van de afgelopen twee jaar is even gigantisch als zijn bovenarmen. In Tokio ging hij voor een unieke zegetocht in het handbiken en de paratriatlon en dat leverde hem volgens plan drie keer goud op. Dat hij in het handbiken de sterkste man is op zowel de wegwedstrijd als de tijdrit liet hij ook op het WK zien, waar hij voor de vierde keer de dubbel greep. Dan was er ook nog een WK paratriathlon, waar hij voor de zesde keer op rij de wereldtitel veroverde.

Eer voor Jetze

Dat hele lijstje leverde hem nu net als in 2017 en 2019 de titel Paralympisch Sporter van het Jaar op. Met de Jaap Eden-award in zijn hand zei Jetze dat hij het een eer vond dat de eervolle titel voor hem was, maar hij vond dat de andere genomineerden hem net zo hadden verdiend. “Eigenlijk zouden we deze trofee moeten opdelen in drie stukken."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jetze Plat (@jetze_plat)

Carrièreprijs voor Bibian Mentel

Tijdens het sportgala werd de in 2021 overleden Bibian Mentel geëerd met een bijzondere oeuvreprijs: de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Dit is een ereprijs voor de grote Nederlandse sportlegendes. Bibian behoort nu ook tot dat selecte gezelschap. Haar echtgenoot echtgenoot Edwin Spee en haar zoon Julian ontvingen de prijs uit handen van Richard Krajicek. Anneke van Zanen-Nieberg sprak als voorzitter van NOC*NSF en de jury nog mooie woorden over Bibian. “De jury heeft unaniem besloten de award postuum aan haar toe te kennen voor haar baanbrekende sportcarrière. En voor de onbaatzuchtige wijze waarop zij deze heeft ingezet voor het verbeteren van het leven en de sportmogelijkheden van vooral kinderen en jongvolwassenen die leven met een fysieke en mentale uitdaging.”

Fleur Jong Sportvrouw van Amsterdam

Deze week werd in Amsterdam ook een sportverkiezing gehouden voor Amsterdamse sporters. Daar werd Uniek Sporten-ambassadeur Fleur Jong verkozen tot Sportvrouw van Amsterdam 2021!

Hier zie je haar met de felbegeerde ‘Fanny’:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fleur Jong (@fleurjong)

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: