Direct door naar content
Inwoners met een LVB hebben extra begeleiding nodig na de lockdown afbeelding nieuwsbericht

Inwoners met een LVB hebben extra begeleiding nodig na de lockdown

17 januari 2022

We kunnen weer starten met sporten! Om ervoor te zorgen dat alle inwoners weer goed van start kunnen gaan, vragen we jullie aandacht voor de inwoners met een licht verstandelijke beperking (LVB). GGD Gelderland- Midden en Radboud UMC doen momenteel onderzoek naar de effecten van corona op inwoners met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden. Hieruit blijkt dat het noodzakelijk is om als sportaanbieder extra aandacht te geven aan deze doelgroep!

Veel inwoners met LVB zijn gestopt met sporten
Uit de resultaten van oktober 2021 blijkt dat 19% van de deelnemers met een licht verstandelijke beperking, is gestopt met sporten. Dit is veel meer in vergelijking met de controle groep zonder een licht verstandelijke beperking, waar 7% is gestopt met sporten. Ook bij inwoners met laaggeletterdheid ligt het percentage dat is gestopt met sporten veel hoger met 17%, in vergelijking met de controle groep.

Wel weer zin om te sporten, maar er zijn ook drempels
Tijdens de aanvullende gesprekken van het onderzoek werd aangegeven dat veel mensen echt niet konden wachten om weer te beginnen. Mensen hebben goed door dat het zowel voor hun lichamelijke gezondheid als mentale gezondheid belangrijk is om te blijven bewegen. Maar er wordt ook aangegeven dat ze drempels ervaren om weer te beginnen. Deze doelgroep zal het dus lastig vinden om weer te starten met sporten. Een aantal drempels die deze doelgroep benoemd, zijn:

  • Sommige sportactiviteiten zijn nog helemaal niet gestart;
  • Sommige mensen sporten in groepen met meer kwetsbare mensen waardoor ze het zelf (of te veel mensen in de groep) nog niet aandurfde om weer te beginnen;
  • De eerste keer is weer behoorlijk spannend, dit maakt het lastig om weer te beginnen. Deze doelgroep moet weer een ritme vinden in het dagelijks leven;
  • Inwoners met LVB zijn onzeker over hoe het nu precies gaat. Aan welke regels moeten zij zich bijvoorbeeld nog houden?

Wat kan jij als sportaanbieder betekenen voor deze doelgroep?

  • Biedt hulp aan! Haal ze de eerste keer op vanuit huis en begeleidt ze naar de sport en vertel waar ze rekening mee moeten houden. Moeten ze een mondkapje op bij binnenkomst? Moeten ze een QR code laten zien, en waar en wanneer moet dit?
  • Gaat de weg van huis naar sportaccommodatie goed? Wacht ze dan op bij de ingang van de sportaccommodatie. Heet ze welkom en zorg weer voor een vertrouwd gevoel.
  • Zijn de sportlessen nog niet gestart omdat dit nog niet kan door de maatregelen of doordat je te maken hebt met een kwetsbare groep sporters? Zoek de leden eens op! De doelgroep heeft duidelijk aangegeven vooral hulp nodig te hebben. Ze willen wel, maar vinden het lastig om zelf te starten. Maak dus eens samen een wandeling, zodat ze weer een ritme krijgen in het dagelijks leven. Zodra de sportlessen weer van start gaan is het dan weer makkelijker om naar jouw sportles te komen!

Heb je nog meer vragen over een bepaalde doelgroep, over de maatregelen of over de gehandicaptensport? Neem dan contact op met Uniek Sporten!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: