Direct door naar content
Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling afbeelding nieuwsbericht

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

18 januari 2022

Krijg jij het tijdens het sporten in de hitte ook altijd zo warm? Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam proberen hier iets op te vinden om je beter af te laten koelen. Daarom zijn ze op zoek naar sportieve mannen met een dwarslaesie die mee willen doen aan dit onderzoeksproject.

Misschien heb je het zelf al eens gemerkt, maar met een dwarslaesie kun je meer last krijgen van de warmte. Dit komt doordat je bloedvaten en zweetklieren in je onderlichaam minder of zelfs niet worden aangestuurd. Dat maakt het lastiger om je warmte kwijt te kunnen. En dat is bij sport en bewegen wel belangrijk om het vol te kunnen houden, zeker in de hitte.

Beste koelmethoden ontdekken

Voor sporters met een beperking bestaan al allerlei inzichten over de juiste manieren om een lichaam te koelen om zo een sporter optimaal te kunnen laten presteren. Maar voor sporters met een dwarslaesie moet nog veel worden uitgezocht. Onderzoekers van de VU Amsterdam gaan daarom voor jou aan de slag om de beste koelmethoden bij een dwarslaesie te ontdekken.

Leer meer over jezelf

De onderzoekers zijn daarom op zoek naar gezonde sportende mannen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar met een (in)complete dwarslaesie tussen T6 en L1. Als je meedoet aan dit onderzoek leer je veel over je eigen fitheid en ontdek je hoe goed jij tegen hitte kunt. Je krijgt ook een mooi rapport mee met al jouw persoonlijke meetgegevens.

Wat houdt het onderzoek in?

Voor het onderzoek ga je vier keer naar de Vrije Universiteit voor een aantal testen. Je moet dan een keer een maximale inspanningstest doen (VO2max test) en drie keer fietsen op een arm-ergometer in een warme klimaatkamer. Daarbij wordt gekeken welke koelmethode het beste werkt. Met jouw deelname kom je niet alleen meer over jezelf te weten, maar help je anderen ook in de strijd tegen oververhitting tijdens het sporten!

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Puck Alkemade via: puck.alkemade@vu.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: