Direct door naar content
Tim's advies aan verenigingen: "Communiceer en wees creatief" afbeelding nieuwsbericht

Tim's advies aan verenigingen: "Communiceer en wees creatief"

21 februari 2022

Inclusief Sporten, een thema waar de laatste tijd veel over wordt gesproken en geschreven. Maar wat houdt dat nu precies in? Eigenlijk heel simpel: het moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn om te kunnen sporten en bewegen. Maar daarvoor is een omslag in het denken en doen nodig. De 19- jarige Tim hoopt dan ook dat hij anderen met zijn verhaal aan het denken zet!

Enthousiast en sportief
Tim is slechthorend en slechtziend, maar net als alle andere 19-jarigen zit hij op school en wil hij graag sporten. Hij is namelijk ontzettend sportief en wil graag nieuwe doelen behalen. “Tijdens het sporten ben je ergens mee bezig, je kan dan ergens voor gaan. Het is eigenlijk een soort videogame, al doe ik daar nooit aan. Ik vind het juist leuk om bezig te zijn en mijzelf constant te verbeteren”, aldus Tim. Zo begon hij op jonge leeftijd met hockey. Een sport die bijna zijn hele familie had beoefend. “Ik deed het vol enthousiasme en vond het heel erg leuk. Jaar na jaar, ik hield van de sport”.

Denk niet voor een ander maar ga in gesprek…
Toch denken anderen dat het gevaarlijk is voor Tim om te sporten. Na een wisseling in het bestuur moest hij opeens stoppen met hockey. Helaas blijft het niet bij dit ene verhaal. Bij meerdere verenigingen vinden trainers of bestuur het te gevaarlijk voor de jonge Tim om te sporten. Bij de ene club mag de fanatieke sporter geen wedstrijden spelen van de trainer, en bij de andere club vind het bestuur het te riskant. Dit terwijl het in de jaren daarvoor bij de hockey wel goed ging! Tim adviseert dan ook om in gesprek te gaan met elkaar: “Ik had het prettig gevonden als bestuursleden en trainers welwillend met mij mee hadden gedacht aan een oplossing of andere mogelijkheid. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld samen voor zorgen dat ik wél wedstrijden kan spelen?”

… en wees creatief
Ook raadt hij verenigingen aan om creatief te zijn en buiten de lijnen te denken. Zo heeft de slechthorende Tim sinds 2015 een cochleair implantaat zodat hij beter kan horen. De implantaat kan hij tijdens het sporten moeilijk uit doen, omdat communiceren dan weer lastiger wordt. Een helm op doen of douchen na het sporten werden opeens drempels, waardoor hij moest stoppen met de sport die hij op dat moment deed. Hoe creatief zijn we eigenlijk bij de sport? “Mij werd verteld dat ik een bepaalde sport niet kon doen, omdat ik niet aan bepaalde regels kon voldoen. Maar hoe belangrijk is dat douchen na het trainen? Ik denk zelf bijvoorbeeld dat ze prima een uitzondering konden maken voor mij. Maar ook hier is nooit over nagedacht of gesproken. Het zou mooi zijn als we meer in gesprek gaan met elkaar. Ik wil graag dat anderen niet hetzelfde overkomt als mij is overkomen.”

Op de juiste plek beland
Tim vind het nog steeds jammer dat hij sommige sporten niet kan doen: “Waarom is het zo afhankelijk van personen of je de mogelijkheid krijgt om je te ontwikkelen?”. Maar gelukkig heeft hij nu, na vele pogingen, de juiste plek gevonden: atletiek. Tijdens het hardlopen zijn de witte lijnen goed zichtbaar voor hem, en de vereniging zorgt ervoor dat hij tijdens wedstrijden altijd in baan 1 start. Op de atletiekbaan kan hij doen wat hij altijd al zo graag deed: nieuwe doelen behalen! “Elke wedstrijd heb ik weer een nieuwe kans om mijn tijd te verbeteren en daar zet ik mij optimaal voor in!”. Zo startte hij in maart 2021 nog met een tijd van 1:00:68 op de 400 meter, maar in de daaropvolgende zomer liep hij tijdens het NK al een mooie 58:28. Maar Tim blijft Tim: “Kan nog stukken beter!”.


Ben jij ook nog op zoek naar de juiste sport? Ga naar de website van Uniek Sporten en vind jouw sport of neem contact op met één van de coördinatoren via regioarnhem@unieksporten.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: