Direct door naar content
“Als het niet linksom kan dan kan het wel rechtsom."  afbeelding nieuwsbericht

“Als het niet linksom kan dan kan het wel rechtsom."

21 maart 2022

Wekelijks is Tristan Bangma (24 jaar) 25 tot 30 uur bezig met sport. Samen met Patrick Bos zit hij op een tandem en wielrennen ze op het allerhoogste niveau. “Sporten is prachtig, het is emotie en ik kan er al mijn energie instoppen. Dat vind ik echt fantastisch. Mezelf uitdagen en het uiterste uit mezelf halen, dat is wat ik heel graag doe en waar ik heel veel energie en voldoening van krijgt,” vertelt Tristan.

Door sport heeft hij ontdekt dat hij zoveel meer kan dan hij dacht. “Als het niet linksom kan dan kan het wel rechtsom. Soms lijkt iets echt totaal onmogelijk maar overal is een oplossing voor. Als je er maar naar zoekt en er voor open staat.” Tristan heeft de visuele beperking opticusatrofie, dankzij de tandem kan hij op topsportniveau wielrennen. “De beelden komen wel goed binnen maar ze worden niet goed doorgezonden naar mijn hersenen. Daardoor heb ik een beperkt zicht. Ik zit achter op de tandem, dat noemen ze de stoker. Voorop zit de piloot, Patrick. Op die manier kan ik dus sporten op het allerhoogste niveau.” Ook in het dagelijks leven redt hij zich goed en voelt Tristan zich niet beperkt. “Ik laat me ook niet beperken. Natuurlijk is het prachtig dat we goud hebben gewonnen, dat ik nu twee keer goud heb gewonnen op de Spelen. Dat is het ultieme als topsporter. Maar ik ben nog meer trots op hoe ik nu in het leven sta en hoe ik alles doe.”

Uitleenservice
Wil jij ook lekker sporten en ontdekken welke sport bij jou past? Je kunt meer dan je denkt! Dankzij de uitleenservice van Uniek Sporten kun je sporthulpmiddelen uitproberen en krijg je advies. Meer weten? Ontdek de mogelijkheden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: