Direct door naar content
Jeroen pakt zilver mede dankzij supersnelle zitski afbeelding nieuwsbericht

Jeroen pakt zilver mede dankzij supersnelle zitski

07 maart 2022

Bij de Paralympische Winterspelen van Beijing heeft Para-Alpineskiërs Jeroen Kampschreur voor de eerste Nederlandse medaille gezorgd. Op de supercombinatie pakte hij het zilver en landgenoot Niels de Langen het brons. Dat de twee vrienden samen op het podium stonden vonden ze allebei erg bijzonder. "We trainen elke dag met elkaar en kennen elkaar door en door. Van tevoren hebben we de moeilijke stukken van het parcours besproken, dus het is fantastisch om samen op het podium te staan”, zeiden ze vlak na hun race tegenover de NOS.

Behalve het parcours lieten ze in de voorbereiding nog meer niet aan het toeval over. In het para-alpineskiën is het materiaal erg belangrijk. Samen met wetenschappers van de TU Delft werd veel aandacht besteed aan het verbeteren van de zitski’s van de para-alpineskiërs van TeamNL. Daarbij keken ze naar veiligheid, aerodynamica en vooral ook dat het lekker zit.

Windtunneltesten

Bij die zoektocht naar de details voor verbetering werden ook allerlei testen in de windtunnel gedaan. Daar keken ze bijvoorbeeld naar de ideale houding van de zitskiërs. Wouter Terra, embedded scientist van TeamNL en onderzoeker bij de TU Delft, legt uit. “Wat mooi is om te zien dat alle zitskiërs allemaal een andere beperking hebben en ze hebben dus ook allemaal een andere snelste houding.” Jeroen probeerde zo ook allerlei verschillende posities uit en uiteindelijk heeft hij zijn houding voor vlakke gedeeltes daar ook op aangepast door met zijn buik zoveel mogelijk naar beneden te gaan.

Spoiler

Ook bijzonder is wat ze in de windtunnel hebben uitgeprobeerd met een extra onderdeel op zijn zitski. Je zou het al een soort spoiler kunnen zien. Jeroen legt zelf in een filmpje uit hoe het werkt. “Dat buikdeel is wel bijzonder, want dat heb ik nog niet eerder gezien in de zitskiwereld. Het is een schuimrubber materiaal wat de wind mooi geleid om mijn lichaam heen waardoor de weerstand minder.”

Dit soort kleine details hebben allemaal bijgedragen aan het succes van Jeroen en Niels.

Lees nog meer over dit innovatieproject bij NOCNSF.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: