Direct door naar content
‘Laat je handicap achter en houd de wind in de zeilen’ afbeelding nieuwsbericht

‘Laat je handicap achter en houd de wind in de zeilen’

08 juni 2022

Aan de steiger in de haven van Watersportvereniging Viking in ’s-Hertogenbosch liggen vier gekleurde Dinky zeilbootjes. Opgetuigd door de vrijwilligers van Stichting Sailabilty die alle zeilen bijzetten om mensen met een beperking een ontspannen tijd op de Ertveldplas te geven.

Door Marjolijn van Spaandonk

Sailability is een stichting die zeilen voor mensen met een beperking faciliteert bij watersportverenigingen in Nederland. Eén van de achttien aangesloten verenigingen is WSV Viking aan de Ertveldplas, waar vrijwilligers de organisatie van Sailability coördineren. “Elk seizoen worden er verschillende zeildagen gepland om mensen met een beperking kennis te laten maken met zeilen.”, vertelt Margot Walet, Sailability coördinator bij WSV Viking. “Of je nu zelf wilt leren zeilen of gewoon gezellig wilt genieten van een dagje op het water onder deskundige begeleiding.” De aangepaste een- en tweepersoons zeilboten zijn eenvoudig zelf te bedienen en hebben een extra lange kiel waardoor het vrijwel onmogelijk is om te kapseizen. Deelnemers schrijven zich individueel per zeildag in en hoeven geen lid te zijn van WSV Viking.

Zeilen is rustgevend
Het is deze ochtend de eerste keer dat deelnemer Ivo Smits (45) zijn regenjas niét uit voorzorg aan heeft. Het is een stralend zonnige dag in de Bossche haven. Ivo is door de ziekte MS rolstoel gebonden en heeft een zicht van slechts vijf procent. Het is het vierde seizoen dat Ivo zich aangemeld heeft voor de zeildagen van Sailability: “Ik kijk er echt altijd weer naar uit. Al staat er vandaag niet veel wind, we gaan toch lekker de plas op.” Ivo is bij Sailability verzeild geraakt via zijn oude zwemvereniging waar Jan Poelstra, initiatiefnemer van Sailability bij WSV Viking, de voorzitter was. “Ik had nog nooit gezeild maar ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb ontdekt dat zeilen eigenlijk heel zen en rustgevend is. De wind op de Ertveldplas staat altijd anders dus het blijft een uitdaging om de wind in de zeilen te krijgen.”

Voor Margot is het vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten. Met de nodige zeilervaring bij WSV Viking en als maatschappelijk werker voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking, sluit het werk als vrijwilliger bij Sailability hier naadloos op aan. “Alle vrijwilligers zijn hier vanuit hun hart en voor de gezelligheid. Er heerst altijd een fijne familiaire sfeer op het clubhuis. We zijn blij dat we de deelnemers een gezellige dag op het water kunnen bezorgen. Om deze zeildagen te kunnen blijven organiseren en uit te breiden zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.” Naast het plannen en organiseren van de zeildagen stapt Margot ook regelmatig als begeleider in de boot, zoals bijvoorbeeld bij deelnemer Huib. “Elf jaar geleden heb ik een hersenbloeding gehad.”, legt Huib (54) uit. “Vroeger heb ik veel gezeild, dus ik weet er al aardig veel van. Bij Sailability zeil ik nu drie jaar en dat gaat heel goed.”

Veilig en toegankelijk
De vrijwilligers van Sailability zorgen voor een gastvrije ontvangst, het materiaal en de begeleiding van de deelnemers op de wal én het water. Margot: “Zo beschikken we over een tillift op de steiger en worden de zeilboten altijd vergezeld door twee reddingsboten. Zowel de deelnemers als de vrijwilligers op het water dragen zwemvesten. Een zwemdiploma is alleen verplicht voor de begeleiders en natuurlijk de bemanning van de reddingsboten.” De aangepaste zeilboten kunnen door de deelnemers zelf, of door de begeleider, eenvoudig bediend worden. “Door alle voorzorgsmaatregelen en ervaren instructeurs heb ik nooit angst gehad om hier te zeilen”, vertelt Ivo. “Het zeilen heb ik samen met een begeleider opgebouwd. Van eerst alleen sturen met het roer naar het bedienen van het grote zeil en de fok met twee touwen.” Bij de ingang van de haven staat op het welkomstbord van Sailability ‘Laat je handicap achter op de steiger’. Ivo: “En zo is het ook; ik laat mijn rolstoel achter en heb een leuke dag. Je moet natuurlijk wel zelf de wind in de zeilen houden, anders kom je niet vooruit.”

Wil je je graag aanmelden als vrijwilliger of deelnemer van Sailabilty bij WSV Viking in ‘s-Hertogenbosch? Kijk dan op www.sailability.nl of neem dan contact op met Margot Walet via
telefoonnummer 06-40 17 31 46 of stuur een mail naar gzeilen.denbosch@gmail.com.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: