Direct door naar content
‘De overwinning zit in het doel; samen bovenop die berg komen’ afbeelding nieuwsbericht

‘De overwinning zit in het doel; samen bovenop die berg komen’

09 juni 2022

Met een handbike een Tiroolse gletsjer beklimmen? "We gaan er gewoon voor!" Stephanie heeft er, net als haar revalidatiearts en buddy Daisy, alle vertrouwen in. Samen met het team de Toll-BridgeBikers van Tolbrug Specialistische Revalidatie traint zij hard voor de HandbikeBattle op 23 juni aanstaande.

Door Marjolijn van Spaandonk

Fikse ontstekingen met een brandhaard in de rug leiden tot een opname van de alleenstaande moeder Stephanie van Goch (30) in het Radboud ziekenhuis. Met een incomplete dwarslaesie door beknelde zenuwen wordt ze vlak voor het uitbreken van de coronapandemie ontslagen en gaat revalideren bij Tolbrug Specialistische Revalidatie. Door intensieve revalidatie en fysiotherapie neemt de kracht in haar benen toe. De kans op volledig herstel en of Stephanie ooit weer zou kunnen lopen, blijft echter onduidelijk. In februari 2022, exact twee jaar na haar ontslag uit het ziekenhuis, vraagt de revalidatiearts of Stephanie mee wil doen aan de HandbikeBattle in juni. “De vraag of ik zin had in deze uitdaging overviel mij en ik moest er als alleenstaande moeder even over nadenken. Maar de arts had er alle vertrouwen in en zo’n kans krijg je maar één keer. Bovendien is het iets om naar uit te kijken en naartoe te werken, wat zowel goed is voor mijn motivatie als conditie. Zoals mijn moeder zei: Oppakken, doorgaan en gewoon doen.”

Grenzen verleggen
Stephanie sluit aan bij team Toll-BridgeBikers en wordt gekoppeld aan haar buddy en neurologisch fysiotherapeut Daisy van Grinsven. Samen traint het team wekelijks bij het revalidatiecentrum om de beklimming van de Tiroolse Kaunertaler Gletscher, een tocht van 20 km met een hoogteverschil van 867 meter, te kunnen volbrengen. Daisy: “Een berg beklimmen op armkracht vraagt om veel training van de armspieren met verschillende krachtoefeningen en de handfiets. De deelnemers ontdekken zo dat er meer manieren zijn om sportieve uitdagingen aan te gaan en wat ze wel kunnen.” Stephanie speelde jarenlang handbal en deed de laatste drie jaar voor haar incomplete dwarslaesie aan paaldansen. “Sporten is voor mij een uitlaatklep”, vertelt Stephanie. “Het gevoel na het sporten, de adrenaline, heerlijk is dat. Nu train ik door zoveel mogelijk kilometers met de handbike te maken en pak alle heuveltjes, bruggen en viaducten die in de omgeving De Maashorst te vinden zijn.” Als buddy ondersteunt Daisy haar in de voorbereiding en vergezelt Stephanie op de fiets tijdens de tocht voor de nodige mentale, praktische en technische support. Daisy: “Mijn taak is ervoor te zorgen dat Stephanie verantwoord aan de start staat en heelhuids boven komt. Dat betekent ook dat ik ervoor moet waken dat ze niet over haar grenzen gaat.“ Doseren en af en toe op de rem trappen is soms nodig. Stephanie: “Zonder bijsturing van Daisy had ik mijn schouders overbelast. Ze weet precies wat ik nodig heb en het is fijn om een mentaal zetje te krijgen.”

HandbikeBattle
De HandbikeBattle is een jaarlijks terugkerende handbikewedstrijd voor mensen met een beperking. Na een coronaproof Dutch Edition in 2021 staan nu zeker twintig teams van verschillende Nederlandse revalidatiecentra en individuele deelnemers aan de start van de HandbikeBattle in Oostenrijk. Alle deelnemers zijn ingedeeld in een klasse die de mate van de handicap vertegenwoordigt. Team Toll-BridgeBikers treft elkaar na twee trainingsweekenden in heuvelachtig Nederland weer in de fitnessruimte in het revalidatiecentrum. “Door de amputatie van mijn onderbeen zijn er ook dingen op mijn pad gekomen die ik anders nooit gedaan zou hebben”, zegt teamlid John van de Kamp trots. “De energie die ik krijg maar ook steek in deze uitdaging probeer ik straks ergens anders in voort te zetten.” Volgens teamlid Lucien Smit is hij een voorbeeld van het feit dat de HandbikeBattle voor álle mensen met een beperking is: “Voor mij ligt de uitdaging door een CVA meer op het mentale vlak; het leren doseren van mijn energie en reguleren van alle prikkels.” Luciens buddy Mark Top heeft de HandbikeBattle al meerdere malen als buddy beklommen. “Iedereen heeft zijn of haar eigen uitdaging bij het beklimmen van die berg”, zegt Mark. “Vaak is het ook een stukje verwerking en valt er, eenmaal boven, veel van hen af. Daarom is het goed om ook een doel te hebben voor na de battle.” Voor Stephanie én voor Daisy als buddy is het de eerste keer dat zij de Kaunertaler Gletscher gaan beklimmen. Daisy: “Wij gaan niet voor de winst maar voor de ervaring en met z’n allen boven komen.” Stephanie is het daar volledig mee eens: “Boven komen is het doel, niet binnen een bepaalde tijd. Boven wacht mijn zoontje Kay (9) mij samen met mijn moeder op. Hij fietst vaak met me mee als ik train en zal blij zijn om mij te zien.”

Wil je graag meer weten over Tolbrug Specialistische Revalidatie en de HandbikeBattle? Neem dan een kijkje op www.tolbrug.nl en www.handbikebattle.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: