Direct door naar content
Jip beweegt makkelijker met zijn nieuwe blade afbeelding nieuwsbericht

Jip beweegt makkelijker met zijn nieuwe blade

08 juli 2022

ip van der Hurk (9) uit Son en Breugel kan dankzij een ‘leen’ blade veel makkelijker bewegen. Zijn moeder Patricia is daarom ook erg enthousiast over het project van Uniek Sporten Brabant: “Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe mooi het is dat dit mogelijk wordt gemaakt.”

Jip zit nu al een tijdje op handbal. Hij ontdekte dat via het project Sjors Sportief, waarbij hij op snuffelstage kon bij meerdere sporten. Die pittige teamsport deed Jip tot voor kort op zijn alledaagse prothese. Zijn moeder begon te merken dat hij daarmee voor het sporten niet meer uit de voeten kon. “Hij had moeite om zijn team bij te houden. Een wedstrijd duurt 20 minuten en na 10 minuten was hij al toe aan rust. Hij kwam te kort.” Via een advertentie van Uniek Sporten Brabant in een lokale krant las ze over een proef met tijdelijke sportprotheses. Zo zijn ze in contact gekomen met de bekende prothesemaker Frank Jol uit Amsterdam. “Bij een eerste meting heeft Frank zijn visie uitgelegd. Hij zei al gelijk dat je verder moet kijken dan de standaardprothese en wat de zorgverzekering aanbiedt. Een normale dagelijkse prothese is niet gemaakt voor actief bewegen, een sportprothese of ‘blade’ geeft veel meer bewegingsmogelijkheden. Frank wil Jip vooral makkelijker laten bewegen. Hij vindt het met name ook belangrijk om te kijken wat het kind wil en wat het nodig heeft.”

Meer plezier in bewegen
Die filosofie van Frank Jol is volgens Patricia bij Jip werkelijkheid geworden. “Hij staat nog in de kinderschoenen met zijn blade, maar je ziet nu al verschil. Het bewegen kost hem minder energie, hij loopt makkelijker en hij kan het langer volhouden. Hij heeft ook meer plezier in het bewegen. Dat was de hele intentie van dit verhaal. Het moet nog gefinetuned worden, maar dat is een proces dat steeds doorgaat.” Jip hoefde niet lang aan het carbon kunstonderbeen te wennen, zag zijn moeder. “Hij had hem drie seconden aan en hij ging al. Hij ging niet meer uit. Dat is ook het gemak van een kind. Heel bijzonder om te zien. Hij loopt nu alleen maar op zijn blade. Dat geeft al aan dat het gemak voor bewegen echt in die prothese zit.”

Nieuwe sport
Door de blade heeft Jip ook het idee gekregen om een andere sport te gaan doen. “Hij maakt nu nog het handbalseizoen af en dan wil hij op atletiek”, zegt zijn moeder. “Dat is helemaal uit hemzelf gekomen. Dat is voor bladelopers natuurlijk de ultieme sport. Dat komt op tv voorbij en bij Frank Jol ging het ook over allerlei atleten, dat heeft bij hem iets getriggerd om op atletiek te gaan zoeken.” Hij heeft nu nog een ruwe versie van zijn prothese, als het bijschaven van zijn definitieve blade is afgerond kan hij ook bij een atletiekclub in Best beginnen. Daar kan hij tussen een regulier groepje meedoen. “Hij hoeft van mij ook echt niet op de Paralympische Spelen te staan over een paar jaar. Het belangrijkste is dat hij doet wat hij leuk vindt.”

Jip is ondertussen zelf ook al voorzichtig met zijn nieuwe sport begonnen. “Hij is deze week met zijn buurvrouw gaan hardlopen, dat had hij eerder echt niet gedaan. Het gemak van bewegen dat hij nu heeft, is de grote winst.”

Van de gebaande paden af
Patricia is nog altijd blij dat ze dat korte berichtje in de lokale krant zag, want de aanschaf van een blade is vooral een geldkwestie, weet zij. “Dat is voor een normaal mens niet weggelegd. Uniek Sporten is geweldig ondersteunend daarin. Er zijn nog veel meer ouders zoals wij die de middelen niet hebben. Ik zou andere ouders daarom willen adviseren om vooral verder te kijken dan wat je voorgeschoteld krijgt. Ik denk dat veel mensen niet weten wat er mogelijk is. Je moet daar wel op gewezen worden of zelf naar op zoek gaan.”

Wil jij net als Jip ook een sportprothese lenen of uitproberen? Neem dan contact op met Uniek Sporten Brabant voor de mogelijkheden binnen de pilot van de Provincie Noord-Brabant en Fonds Gehandicaptensport. Dat kan via info@unieksportenbrabant.nl.

Als je met een beperking een sport wil doen dan heb je daar vaak een hulpmiddel voor nodig. Bijvoorbeeld als je een been mist door een aangeboren afwijking of amputatie. Het vinden en vooral financieren van de juiste sportprotheses is helaas nog niet zo eenvoudig als het kopen van een hardloopschoen voor valide sporters. Daarom is de Provincie Noord-Brabant samen met Fonds Gehandicaptensport een proef gestart met het uitlenen en uitproberen van sportprotheses.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: