Direct door naar content
Het verhaal van ambassadeur Tristan Bangma... afbeelding nieuwsbericht

Het verhaal van ambassadeur Tristan Bangma...

15 augustus 2022

Tristan Bangma is paralympisch wielrenner en ambassadeur van Uniek Sporten in Apeldoorn. Hieronder vertelt hij zijn verhaal.

Tristan is paralympisch wielrenner, door zijn visuele beperking lukt het niet om solo te fietsen. Om die reden fietst hij op een tandem. Hij heeft Opticus Atrofie, zijn oogzenuwen zijn aangetast waardoor hij nog maar een gezichtsvermogen heeft van 1%. Sport was altijd al zijn grootste passie. Als klein jongentje zei hij altijd topsporter te willen worden. Dit leek door zijn beperking niet te kunnen. Zijn ouders en hijzelf denken altijd in mogelijkheden en niet in beperkingen. Eind 2012 is hij naar een paralympische talenten dag geweest en met succes. Hij werd er door de bondscoach van het paracycling uitgepikt als een talent. Begin 2013 is hij aangesloten bij de nationale selectie van het aangepast wielrennen. Hier heeft hij zich heel snel ontwikkeld als sporter maar ook als mens. 

Tristan heeft veel mooie resultaten behaald. Samen met Teun Mulder werd hij in 2016 paralympisch kampioen op de 1 kilometer tijdrit. Nu vormt Tristan een koppel samen met Patrick Bos, samen werden ze in 2019 wereldkampioen op de weg en in 2021 paralympisch kampioen op de 4km achtervolging.  

Naast zijn paralympische missie heeft hij ook nog een andere missie. Hij wil andere mensen inspireren en motiveren met zijn levensverhaal. Je kan zoveel meer dan je denkt.

Tristan is paralympisch sporter van 2018 geworden in de gemeente Apeldoorn. Dit is een enorme eer en hier is hij trots op net als zijn ambassadeurschap. Hij wil andere mensen laten zien dat ook met een beperking alles mogelijk is. Denk in mogelijkheden en ga op zoek naar oplossingen dan kan iedereen zijn of haar dromen najagen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: