Direct door naar content
Omroep Gelderland: 'Toegankelijkheid voor gehandicapten is om te huilen' - Vul jij ook de enquête in? afbeelding nieuwsbericht

Omroep Gelderland: 'Toegankelijkheid voor gehandicapten is om te huilen' - Vul jij ook de enquête in?

22 september 2022

NIJMEGEN - Precies vijftig jaar geleden vond de eerste grote demonstratie plaats van mensen met een lichamelijke beperking die gelijke toegang eisten. Dat was in Nijmegen voor de trappen van het nieuw gebouwde cultureel centrum De Lindenberg. Vijftig jaar later lopen veel mensen met een lichamelijke beperking nog steeds tegen obstakels aan.

Een plein vol kroegen en nergens een gehandicaptentoilet, een blinde die steeds brieven per post krijgt van een overheidsinstantie die hij dus niet kan lezen, en drempels bij winkels. Gelderlanders die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten of blind zijn, komen allerlei problemen tegen. En die staan niet op zichzelf zeggen zij.

"Er is ook écht wel veel bereikt de afgelopen vijftig jaar", zegt Jan Troost uit Wijchen, oud-voorzitter van de landelijke gehandicaptenraad en projectleider bij het Zelfregiecentrum Nijmegen. "We zijn zichtbaarder geworden en niet meer weggestopt in de bossen. Dát is pure winst. We schuiven ook veel vaker aan bij allerlei organisaties en projecten om mee te kijken naar inclusiviteit. Maar zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten is de toegankelijkheid in Nederland om te huilen. We moeten die voor mensen zoals ik, die in een rolstoel zitten, echt gebouw voor gebouw bevechten."

Dat betekent niet dat Jan Troost en de vele anderen die we spreken klagen of gefrustreerd zijn. In tegendeel. Overal zijn ze aan de slag om samen met anderen de toegang te verbeteren. Om te laten zien hoe het ook kan. Met simpele aanpassingen als een braillebordje, eenlagere glasbak op een stoep met een oprit of aangepast toilet.

Groot onderzoek

Om in kaart te brengen hoe toegankelijk onze provincie nou eigenlijk echt is voor mensen met een lichamelijke beperking doen we een groot onderzoek. Heb jij een lichamelijke beperking en woon je in Gelderland of ga je in onze provincie naar je werk, studie of dagbesteding? Vul dan hier onze enquête in.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: