Direct door naar content
Gryphons en Humanitas DMH richten bijzonder honkbalteam op afbeelding nieuwsbericht

Gryphons en Humanitas DMH richten bijzonder honkbalteam op

27 september 2022

Honkbal spelen is de grootste droom van Bart. De jongen met een verstandelijke en licht fysieke beperking wordt al ruim tien jaar warm ontvangen door honk- en softbalvereniging Gryphons in Rosmalen. Op het moment dat zijn droom vervlogen lijkt en spelen niet meer mogelijk is, speelt hij wel onbewust de hoofdrol in een samenwerking tussen Gryphons en Humanitas DMH met als doel een speciaal team voor spelers waarvoor de reguliere sport minder passend is.

Door Marjolijn van Spaandonk

Het was het moeilijkste gesprek dat Twan van de Veerdonk (51), bestuurslid Sportzaken en al veertig jaar betrokken bij HSV Gryphons, ooit heeft moeten voeren. “Bart kwam als zesjarige enthousiaste jongen binnen bij de club, honkbal is zijn leven en iedereen op de club kent hem. Altijd vonden we een oplossing om hem mee te laten spelen”, vertelt Twan. “Tot dit vorig jaar met zijn 17-jarige leeftijdsgenoten en onder begeleiding bij het herenteam niet meer lukte. Spelen kon niet meer.”

Homerun

Toeval bestaat niet. Twee weken na deze moeilijke boodschap aan Bart maakt Twan kennis met Margot de Vetten (39), manager Homerun van Humanitas DMH in de Meierij en regio ’s-Hertogenbosch. “Voor de begeleiders van cliënten met een licht verstandelijke beperking en multicomplexe problematiek was ik op zoek naar een inspirerende locatie voor trainingen, scholing en tuimbuilding”, legt Margot uit. HSV Gryphons sluit als honkbalvereniging, met een mooi groot clubhuis, heel goed aan op onze trajectbegeleiding van jongvolwassenen; Homerun. In vier honken begeleiden wij hen naar een zelfstandig bestaan.” Al snel in het kennismakingsgesprek komt Bart ter sprake en komen beide partijen tot een conclusie. Twan: “Wij hebben de velden en de trainers, maar naast Bart niet voldoende teamspelers en geen begeleiding. Homerun heeft dat wel, dus we vullen elkaar prima aan.”

Clinics

Bart hoeft als ambassadeur van het speciale honkbalteam niet meer overtuigd te worden. Voor de Homerun cliënten is het belangrijk dat eerst de begeleiders kennis maken met de sport en het enthousiasme uitdragen. “Met een clinic hebben inmiddels zo’n vijftig begeleiders kennis gemaakt met Gryphons en honkbal”, vertelt Margot enthousiast. “Het was een mooie teambuildingsdag.” Twee weken later volgt een gezellige clinic voor cliënten, dat vier extra spelers oplevert. “Maar we zijn er nog niet en moeten nog groeien. Niet alleen in spelers, maar ook in de sporttechnische en algemene begeleiding”, weten Twan en Margot. “De fysieke niveauverschillen zijn groot en de achterliggende problematieken vragen om extra begeleiding. Maar het succes van dit team is juist dat het laagdrempelig is en de spelers van twee kanten begeleid worden.” Een andere succesfactor is ook dat alle spelers die geen aansluiting kunnen vinden in de reguliere sport welkom zijn om aan te sluiten. Zo is inmiddels Cello Zorg ook met hen in gesprek om de mogelijkheden te onderzoeken.

Het team traint nu onder begeleiding van Gryphons-trainers en Homerun elke vrijdagavond van 18.00 tot 19.00 uur. Na de winterstop wordt er met een nieuwe clinic toegewerkt naar continuïteit en een voltallig team dat op club- en regionaal niveau recreantenwedstrijden kan spelen. Twan: “Honkbal en softbal is als schaken op een groot bord; het spel is tactisch en technisch. De regels passen we aan naar de spelers en het team. Alles is goed en dat is fijn. Juist dat maakt dit team ook zo mooi!”

Ben of ken jij iemand die zich niet kan vinden in de reguliere sport en eens kennis wil maken met het speciale Gryphons Honkbalteam? Of zou je graag met HSV Gryphons en Humanitas DMH Homerun samen willen werken om dit sportieve initiatief te laten groeien? Kom dan gerust eens vrijblijvend kijken bij de training op vrijdagavond van 18.00-19.00 uur of neem contact op met Naomi van Zoggel via sporten.denbosch@humanitas-dmh.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: