Direct door naar content
Krachtiger door het leven afbeelding nieuwsbericht

Krachtiger door het leven

29 september 2022

Als baby heeft Inge Vaarties, communicatie-adviseur bij Breda Actief, een kleine hersenbloeding gehad. Hierdoor werkt de fijne motoriek in haar linker lichaamshelft minder goed. De zenuwen krijgen de signalen niet goed overgebracht naar de hersenen. Inge loopt net iets anders dan anderen. Ze laat, als ze niet oplet, sneller iets uit haar linkerhand vallen. Ze heeft een beperking. Maar, wie heeft er eigenlijk geen beperking, vraagt Inge zich af. “Uiteindelijk hebben we allemaal wel iets, toch?” Sporten heeft haar altijd al geholpen om haar motoriek te verbeteren. Sinds vier jaar traint ze bij Breda Strength & Conditioning en daar is ze heel enthousiast over.

Kettlebells omhoog tillen en daarmee heen en weer lopen. Zware gewichten omhoog tillen in een zogenaamde ‘deadlift’. Stukjes hardlopen met zware bakstenen in je handen. De krachtoefeningen bij Breda Strenght & Conditioning zijn zeker niet de minste. En voor Inge extra uitdagend: “Het is één grote uitdaging. Als ik een kettlebell vasthoud, moet ik me concentreren om ervoor te zorgen dat mijn hand die niet loslaat. Bij de deadlift heeft mijn linkerbeen de neiging om naar binnen te klappen. Ik doe dus extra spieroefeningen zodat ik toch stevig kan staan.” Inge gaat die uitdagingen allemaal aan, maar bewaakt daarbij ook haar grenzen. “Ik vind het soms vervelend dat ik moet stoppen met een oefening vanwege mijn beperking, maar ik ben ook heel blij met wat ik allemaal al wel kan en heb bereikt hiermee.”

Aandacht voor iedereen

Het sporten doet Inge al van kleins af aan. Ze deed als jong meisje aan badminton en aan paardrijden en later was fitness haar favoriet. Inge:  “Met sporten onderhoud ik mijn spieren beter en hierdoor kan ik in de dagelijkse dingen makkelijker doen.” Ze trainde ook een tijd in een sportschool met groepslessen zoals Zumba en Bodypump, maar ze merkte dat ze daar de spieropbouw niet kreeg die ze wilde. Uiteindelijk kwam ze via een tip terecht bij Breda Strength & Conditioning. Hier voelt ze zich helemaal op haar plek. Het zijn lessen in kleine groepen met voldoende aandacht voor iedereen, legt Inge uit: “Mijn instructeur weet precies waar ik op moet letten en heeft alternatieve oefeningen als dat nodig is. Ook kan ik het zelf makkelijk aangeven als iets niet gaat. Omdat de groep niet groot is, heeft de instructeur tijd om te helpen.” Het sporten gaf haar die spierkracht waar ze naar op zoek was: “Dagelijks dingen gaan makkelijker: een zware boodschappen tas sjouwen of mijn kind op mijn arm nemen.”

Discipline om het af te maken

Het levert haar meer op dan alleen meer spierkracht. “Het zorgt ook voor meer discipline in mijn dagelijks leven. Bij Strength & Conditioning leer ik bijvoorbeeld oefeningen afmaken, ook al red ik het niet helemaal binnen de tijd.” Ze trekt een parallel met haar privéleven. “Ik werkte fulltime, was zwanger en ik volgde een Engelstalige studie in voedingsadvies. Hoewel ik merkte dat ik die opleiding niet afkreeg ik de tijd die ik voor ogen had, heb ik toch vol gehouden en het afgemaakt. Dat is discipline die ik door het sporten heb gekregen.” Ook heeft Inge fijne contacten in de sportschool: “Het is een relatief kleine community van 200 mensen, dus je kent iedereen en maakt makkelijk een praatje met elkaar. Toen ik zwanger was, trainde ik in een groep voor zwangeren en met een aantal meiden heb ik nog steeds contact.”

Luister naar je eigen gevoel

Inge gelooft dat er altijd wel een sport is die bij je past. Ook al heb je een beperking. “Ik krijg er de kriebels van als iemand zegt: ‘Ik hou niet van sport.’ Er is zóveel, er is altijd wel iets te vinden dat bij je past.” Ze begrijpt wel dat een beperking de drempel kan vergroten. “Je kunt je er onzeker door voelen. Het gevoel hebben dat mensen naar je kijken vanwege je beperking. Ik zou anderen adviseren om klein te beginnen, in een omgeving waar ze zich prettig voelen. Misschien in de sportzaal bij je fysiotherapeut. En bouw het dan verder uit. Luister vooral naar je eigen gevoel en vertel jezelf dat je gáat sporten en niet dat je móet sporten.” Ze vindt het mooi dat ze in haar communicatiefunctie bij Breda Actief ook bijdraagt aan het enthousiaster maken van mensen voor sport. “Hier is mijn beperking juist een voordeel, omdat ik me goed kan inleven in de doelgroep.”

Omarmen van haar beperking

Inge werkt er zelf aan om haar beperking meer en meer te omarmen. “Met een beperking heb je soms het gevoel dat je het moet verstoppen. Maar laatst sprak ik een vrouw die een beenprothese had en besloot om het niet langer te verbergen. Ze nam een glitterprothese en waardoor iedereen juist nog beter kon zien dat ze een prothese had.” Voor Inge is dit een proces dat tijd kost. “Nu heb ik soms nog een vervelend gevoel als mensen naar me kijken of ik heb het idee dat ik mijn beperking moet verstoppen. Het zou me wel rust geven als ik het volledig zou kunnen omarmen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: