Direct door naar content
Twee vriendinnen die elkaar ontmoet hebben tijdens de Coronaperiode en zich niet laten weerhouden door een 𝗯𝗲𝗽𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 afbeelding nieuwsbericht

Twee vriendinnen die elkaar ontmoet hebben tijdens de Coronaperiode en zich niet laten weerhouden door een 𝗯𝗲𝗽𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴

09 november 2022

Sporten en bewegen voor mensen met een beperking is niet altijd vanzelfsprekend.  Door middel van filmpjes met verhalen van sporters met een beperking, laten wij in de Week van het Aangepast Sporten in Flevoland zien wat sport voor hen betekent.

Vandaag zijn wij op bezoek bij....

....vriendinnen Janine en Albertine. Beiden woonachtig in Dronten in een woonlocatie van de JP van der Bent Stichting. Een stichting die ondersteuning biedt aan mensen die hun leven op een eigen manier wille leven, maar daar soms professionele hulp bij nodig hebben.

Janine (26) is opgegroeid in de gemeente Dronten en vertelt openhartig hoe het voor haar is om met haar visuele beperking te leven. Albertine woont sinds 4 jaar op een woonlocatie van de JP van der Bent stichting in de gemeente Dronten. Ze werkt vier dagen in de week bij een leer/werk traject en heeft het daar hartstikke naar haar zin. Janine en Albertine hebben een dankbare vriendschap waarin ze elkaar goed aanvullen.

Janine: Ons contact is ontstaan in de corona tijd. We zijn toen veel gaan fietsen met Albertine haar vader en speelden veel spellen. We hebben veel aan elkaar gehad in die periode. Nog steeds zien we elkaar vaak. We gaan dan bijvoorbeeld samen naar de film of doen andere leuke dingen zoals samen sporten bij SuperCOOL! Dronten.


WELKE ROL SPEELT SPORT IN JULLIE LEVEN?

Janine: Mijn oudere zussen deden aan voltige of turnen en zo ben ik al vrij snel  gymnastiek gaan doen nadat ik mijn zwemdiploma’s heb gehaald. Uiteindelijk heb ik dat best lang gedaan. Daarnaast ben ik  echt trots dat ik de avondvierdaagse heb gelopen.
Albertine: Ik heb ook mijn zwemdiploma’s gehaald en daarna ben ik gaan korfballen. Ik ben net begonnen met sporten bij een sportschool en daarnaast sport ik ook bij SuperCOOL!. Sporten en fit zijn vind ik belangrijk.
Janine: In de wintermaanden merk ik dat ik het wel eens lastig vind om te sporten omdat ik dan minder snel naar buiten ga om een stukje te lopen of te fietsen. In mijn appartement heb ik wel een yoga matje liggen. Misschien dat ik in de wintermaanden filmpjes ga kijken en al kijkend naar deze filmpjes ga sporten. Ik vind sport belangrijk omdat ik merk dat het iets met mijn gemoedstoestand doet.


JE ZEGT FILMPJES KIJKEN. HOE DOE JE DAT DAN?

Janine:
 Ik kijk eigenlijk altijd Nederlandstalige video’s en series maar soms zijn er dingen die wel heel lastig zijn om te volgen. Albertine en ik gaan af en toe samen naar de film en dan vraag ik weleens aan Albertine wat er gebeurt. Met name wanneer bepaalde beelden donker zijn kan ik het niet altijd even goed zien. Op een bepaalde manier zijn Albertine haar ogen soms ook mijn ogen.
Albertine: Dat is een hele dankbare rol. Het contact dat we samen hebben is fantastisch.
Janine: Ik vind dat we elkaar heel mooi aanvullen. Bijvoorbeeld toen Albertine last van haar knie had tijdens het sporten en niet alles mee kon doen. Ze baalde daar best wel van en toen kon ik haar laten inzien wat ze allemaal wél gedaan had! In een andere situatie zijn de rollen omgekeerd en zegt Albertine dat weer tegen mij.
Albertine: Dat is zo mooi. We kunnen dat gewoon tegen elkaar kunnen zeggen en we vullen elkaar hierin goed aan.

HOE MAKKELIJK KUNNEN JULLIE JE LEVEN LEIDEN?

Janine: Ik heb het idee dat wanneer ik met mijn stok rondloop  mensen heel snel geneigd zijn om mij te helpen. Ik weet ook dat ik niet heel veel kan zien en dat ik die hulp dan ook gewoon mag vragen. Of het makkelijk is? Sommige dingen kan ik gewoon echt niet zien. En dan is een stok heel fijn want daarmee is het duidelijk dat ik het niet zie. Maar ik probeer vooral te kijken naar wat ik wel kan.
Albertine: Het leven is voor mij wel toegankelijk.
Janine: Ik heb wel het idee dat iedereen met mij om kan gaan. Ik wil in ieder geval alles geprobeerd hebben voordat ik zeg: dit doen we niet.

WAT IS JULLIE DROOM?

Albertine:
 Mijn droom is om naar het afscheidsconcert van Nick en Simon te gaan. En deze droom wordt binnenkort al werkelijkheid!
Janine: Dat ik nog heel vaak naar het theater kan gaan. Soms denk ik wel eens hoe ik dat ga blijven doen. Want naar het theater gaan is wel echt iets waar ik heel blij van word.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: