Direct door naar content
Door dansen zelfvertrouwen laten groeien afbeelding nieuwsbericht

Door dansen zelfvertrouwen laten groeien

11 november 2022

Andrew Greenwood is al heel zijn leven in het theater te vinden. Eerst als klassiek balletdanser, daarna ging hij lesgeven. Toen een vriend van Andrew tien jaar geleden de diagnose Parkinson kreeg en vroeg om hem te helpen, heeft hij niet getwijfeld. Andrew ging aan de slag met ‘bewegen met Parkinson’ en dat bleek erg effectief te zijn.

Switch2move 
Inmiddels is Andrew met Switch2move één van de vooraanstaande organisaties die zich inzet voor het welzijn van onder andere mensen met Parkinson of dementie. Dit doen zij door het aanbieden van gecombineerde beweegprogramma’s met als doel het verbeteren van lichamelijke functies, het denkvermogen en de algemene gezondheid.  

Ook is er een training ontwikkeld die bestaat uit een e-learning en een praktijk gedeelte. Deze training is bedoeld voor zorgprofessionals, beweegcoaches, activiteitenbegeleiders, fysiotherapeuten, etc. De Social Implicit Movement (SIM) training stelt mensen in staat creatief en betekenisvol te bewegen door interactie te onderzoeken met zichzelf en de omgeving. Met als doel om expressie te geven aan emoties, deze kenbaar te maken aan de buitenwereld en het verbeteren van de algehele belastbaarheid en stabiliteit van lichaam en geest.  

Het belang van blijven bewegen 
Andrew vertelt dat hij het belangrijk vindt dat deze groepen ook kunnen sporten en bewegen. “Door te dansen vergroot het zelfvertrouwen en blijven mensen groeien”. Het is niet alleen goed voor de fysieke toestand, maar ook voor het mentaal welzijn. Hier wordt dan ook op gefocust. “Je kunt nieuwe manieren vinden om uit een stoel te komen of een kopje te pakken.  

Met muziek kan er aanspraak gemaakt worden op herinneringen. “Je brengt mensen ergens anders met muziek en zo kan muziek functioneel gemaakt worden”. Iemand kan op een bepaald ritme gaan lopen of iemand denkt terug aan een leuke herinnering door bepaalde muziek. Dit draagt bij aan een positieve mindset. Deze positieve mindset en het bewegen dragen bij aan het vertragen van de ziekte. En het is ook erg gezellig tijdens de bijeenkomsten. Met een “kopje koffie en een koekje” is het sociale aspect ook erg belangrijk.  

De trainingssessie 
“De deelnemers vormen een hechte groep. We houden elkaar op de hoogte van wat ons bezighoudt en wanneer we een keer niet kunnen”. De sessie start in een cirkel op een stoel. Een laagdrempelige start om te checken hoe het met iedereen gaat. Hierna gaan ze, indien mogelijk, staand aan de slag. Tot slot sluiten ze weer rustig, zittend af. “Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen”. “Ik vind het belangrijk dat ze begrijpen dat het goed voor ze is  en dat het hun kwaliteit van leven kan verbeteren. Ze kunnen meer dan ze denken”.  

Wil je meer weten of een keer meedoen op één van de verschillende locaties in Nederland? Kijk dan eens op de website www.switch2move.nl en/of neem contact op via andrew@switch2move.nl. Of kijk met jouw beweegcoach naar de mogelijkheden. Je vindt jouw beweegcoach via deze link.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: