Direct door naar content
“Heerlijk dat ik mij met mijn handbike weer in het zweet kan werken” afbeelding nieuwsbericht

“Heerlijk dat ik mij met mijn handbike weer in het zweet kan werken”

25 november 2022

Joke de Bruijn (68) heeft altijd veel aan sport gedaan: turnen in haar jeugd en toen in de jaren tachtig hardlopen populair werd trok ook zij de hardloopschoenen aan. Later ging ze nog tennissen en zwemmen. Van dat sportieve leven moest ze in 2001 afscheid nemen toen ze ziek werd. Door pijn in haar voeten ging het sporten niet meer en moest ze ook een rolstoel aanschaffen. Toen ze via Uniek Sporten Uitleen een aankoppelhandbike kon lenen, veranderde dat haar hele wereld. “Ik heb weer een stukje vrijheid op sportief gebied terug.”

De klachten van Joke begonnen in 2001 met tintelingen en pijn in haar voeten en onderbenen. Staan en lopen was toen al lastig, maar zeven jaar later ging lopen echt niet meer. Onderzoeken in het ziekenhuis gaven geen duidelijkheid, pas in 2015 werd de diagnose gesteld: de neuromusculaire ziekte dunnevezelneuropathie. Het niet kunnen sporten vond ze daarna een groot gemis in haar leven. Ze was daarom in IJsselstein, waar ze eerst woonde, op zoek gegaan naar fysiozwemmen. Toen ze later naar Breda verhuisde vond ze een soortgelijke mogelijkheid om te zwemmen.

Sporthulpmiddel lenen
Via de facebookpagina van Uniek Sporten Brabant deed ze nog een belangrijke ontdekking. “Ik las dat je een sporthulpmiddel kon lenen voor een halfjaar om te kijken of die sport wat voor je is. Dat heb ik toen gedaan en een paar weken later stond in onze garage een aankoppelfiets klaar. Ik vond het helemaal geweldig, weer zelf buiten in beweging zijn. Het was loeizwaar, want er zat geen ondersteuning op. Het was wel heftig voor mijn armspieren!” Vanwege de pijn in haar handen kocht ze gelijk goede wielrenhandschoentjes en ze ging langs bij een wielervereniging in Breda. “Daar hebben ze een afdeling voor handbiken. Daar ben ik met open armen ontvangen. Er werd niet gesproken over wat je mankeert en waarom je een handbike gebruikt. Het is gewoon gezellig: koffiedrinken met elkaar, uurtje trainen en daarna nog even koffiedrinken en dan naar huis. Ik was gelijk verkocht.”

Genieten van de miezer
Na zes maanden moest Joke de handbike van Uniek Sporten Uitleen weer inleveren. “Dat was jammer. Je raakt toch aan zo’n ding gehecht omdat het je vrijheid teruggeeft.” Ze kreeg van het fietsen weer het gevoel van vroeger tijdens het hardlopen terug. “Ik weet nog dat ik naar een training ging en dat het een beetje miezerde. Toen ik hardliep vond ik dat altijd zo fijn om te voelen. Van die miezer tijdens het fietsen kreeg ik net zo’n euforisch gevoel als met het hardlopen. Dat was zo fijn. Ik ben Uniek Sporten Brabant daarom reuze dankbaar dat ik die mogelijkheid heb gekregen.”

Langere rondjes met ondersteuning
Inmiddels heeft ze een eigen tweedehands aankoppelfiets gekocht en maakt ze nog meer tochtjes. Ze heeft bewust voor een fiets gekozen die ze aan haar rolstoel koppelt omdat ze dan ook makkelijk ergens onderweg kan stoppen voor koffie of een lunch. “Ik heb nu wel een aankoppelfiets met ondersteuning moet ik toegeven, want dan kun je toch een stuk verder fietsen. Je bent anders zo beperkt in je rondjes rond Breda. Nu kan ik ook naar Oosterhout fietsen. Mijn man houdt ook van fietsen dus we gaan vaak samen op pad. Op de handbikeclub fiets ik zonder ondersteuning. Dat wil ik zo lang mogelijk proberen vol te houden..”

Meer plezier in het leven
Joke kan niet vaak genoeg herhalen hoe blij ze is dat het handbiken op haar pad is gekomen. “Ik vind afzien in de sport altijd heerlijk: jezelf in het zweet werken om een stukje verder te komen. Ik krijg nu weer de mogelijkheid om dat te voelen.” Tijdens La Vuelta Holanda reed Joke ook een etappe mee van de Onbeperkte Vuelta. “De finish was toen op het Kasteelplein in Breda en daar werd ik samen met een clubgenoot op het podium nog geïnterviewd over mijn ervaringen met het handbiken.”

Joke draagt de voordelen van sporten met een beperking of chronische aandoening ook graag uit. “Sporten is sowieso goed voor ieder mens. Hoe beperkt je ook bent, er is altijd wel een manier om te bewegen of in een groep bezig te zijn. Je komt weer met andere mensen in contact en je bent lekker aan het bewegen. Je wordt er nooit slechter van, je kunt meer plezier hebben in het leven als je sport!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: