Direct door naar content
Bij Special Talents krijgt iedereen een plekje om zich te ontwikkelen  afbeelding nieuwsbericht

Bij Special Talents krijgt iedereen een plekje om zich te ontwikkelen 

05 december 2022

Voor kinderen met een beperking of chronische aandoening bestaan allerlei G-voetbalteams en reguliere teams waar ze mee kunnen doen. Soms passen kinderen niet in die twee opties en vallen ze dus buiten de boot. Om die kinderen een plek te bieden waar ze zich veilig voelen en vooral lekker kunnen voetballen, richtte Henk van Hout samen met Arno Meulendijks in 2014 Stichting Special Talents op. Peter Algra (17) zit al vanaf dat begin bij Special Talents en is een goed voorbeeld van de ontwikkeling die spelers daar doormaken.  

Het idee voor Special Talents ontstond bij Henk doordat hij zag dat nogal wat kinderen om allerlei redenen buiten een voetbalteam vielen. “Bijvoorbeeld bij kinderen met gedragsproblemen was het voor een club gemakkelijker om te zeggen: dit kind moet maar stoppen bij dit elftal of in een ergste geval zelfs bij de club.” Hij kende ook verhalen van kinderen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening die geen plek konden vinden om te voetballen. “Bij een reguliere club kunnen ze niet meekomen en ze voelen zich ook niet thuis in het G-voetbal.”  

Voor die brede doelgroep heeft hij Special Talents opgericht. “We zijn in 2014 begonnen met vier kinderen en nu hebben we op drie locaties 45 kinderen. Dat varieert van epilepsie, gedragsproblemen, adhd tot stofwisselingsziektes. Iedere kind dat zich niet direct thuis voelt bij een reguliere voetbalclub of G-team kan bij ons terecht.”  

Extra begeleiding 
Bij de voetbalactiviteiten op woensdagmiddag in Nuenen, Den Bosch of Eindhoven wordt met die verschillende achtergronden rekening gehouden, legt Henk uit. “Wij zorgen altijd voor een rustige veilige omgeving zonder al te veel prikkels. Wij trainen altijd op een accommodatie waar niet 50 kinderen tegelijk bezig zijn.” Om te zorgen dat de kinderen de begeleiding krijgen die ze nodig hebben, zijn altijd voldoende trainers aanwezig: per vier kinderen één trainer.  

Bij Special Talents is bewust gekozen om de groepjes niet naar beperking of aandoening in te delen, zodat iedereen gelijk is en iedereen zich thuis voelt. Dat zorgt volgens Henk dat de kinderen zich stapje voor stapje kunnen ontwikkelen. “Ons doel is dat het kind actief is op het niveau dat bij hem past. Het kan ook zo zijn dat een kind een volgende stap wil maken naar een reguliere voetbalclub. Dan ben ik daar alleen maar blij mee als dat gelukt is.” 

Een eigen plek 
Peter is daar wat Henk betreft een goed voorbeeld van. Hij zat al bij Special Talents vanaf het eerste uur. Omdat hij een lichte vorm van autisme heeft, zag zijn moeder Hélène dat de extra begeleiding bij Special Talents perfect voor hem was. “Ik was zo bemoedigd door de mensen die zagen: er zijn kinderen die buiten de boot vallen en we gaan daar iets voor oprichten. Dat was leuk, laagdrempelig en vriendelijk. Ze deden alles om het zo aan te passen naar wat de kinderen nodig hadden.” Héléne zag al snel dat haar zoon daar een eigen plekje had gevonden. “Hij kon zijn energie kwijt. Als hij dan wel eens boos werd omdat iets niet ging zoals hij wilde, dan werd daar rustig mee omgegaan. Hij had soms even tijd nodig om af te koelen en dat ging goed.”  

Opgroeien bij Special Talents 
Peter vond het voetballen bij Special Talents vooral ook leuk. “Ik wilde altijd bij de grote jongens, daar kon ik het ook goed mee vinden. Ik had daar ook vrienden, dat maakte het voor mij ook leuk.” Ondertussen is hij nu zelf de oudste van de groep en mede daarom wil hij nu graag door naar een reguliere voetbalclub. “Ik voel mij nu oud genoeg om die overstap te maken. Ik heb mij bij Special Talents kunnen ontwikkelen. Dat komt doordat je een veilige omgeving hebt waar ze respect voor je hebben en waar je niet de hele tijd denkt: oh ik moet mijn best doen, want anders krijg je alleen maar kritiek. Ik zie Special Talents daarom ook als een tussenstap waar je kan opgroeien om dan eventueel een volgende stap te maken.”  

Bij zijn nieuwe team gaat Peter ook vaker wedstrijden spelen. Vanuit Special Talents speelde hij de afgelopen twee jaar mee met een G-team bij RKSV Nuenen. Daar stopt Special Talents mee omdat ze zich willen focussen op de voetbaltrainingen. Hélène snapt die keuze. “Peter heeft aan die wedstrijden zoveel plezier, dus dan denk ik dat het tijd is om te zoeken naar een andere club. Ik moet wel zeggen: Peter heeft bij Special Talents zeven jaar zijn plek gehad en daar ben ik ze ook heel erg dankbaar voor.” 

Special Talents is ook te vinden in onze sportzoeker. Ben jij op zoek naar een sport of beweegvorm die bij je past, kijk dan ook eens op de sportzoeker. Misschien vind jij jouw sport! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: