Direct door naar content
De Amsterdamse Pluim: Elke dag sporten met een beperking bij Revasport afbeelding nieuwsbericht

De Amsterdamse Pluim: Elke dag sporten met een beperking bij Revasport

05 december 2022

Voordat ze een hersenbloeding kreeg, was Wanda Dubois een fanatieke hardloopster. Duizenden kilometers per jaar. Marathons. Elke dag op de fiets naar het AMC, waar ze werkte. En opeens viel dat weg. Wanda sport nu bij Revasport. Revasport is genomineerd voor de Amsterdamse Pluim. Wat betekent sporten bij Revasport voor Wanda?

“Ik kan niet zonder sport. Dus ik ben meteen op zoek gegaan naar alternatieven. Gelukkig kwam Revasport op mijn pad. Het is van huis uit een fysiotherapieclub, maar ze doen veel meer. Ik sport nu weer elke dag. Maandag zwemmen, dinsdag fietsen, woensdag “fitstroke”, en de rest van de week doe ik aan fitness. Het brengt structuur in mijn leven. Als je werkt, weet je precies welke dag het is. Maar nu ik thuiszit, na mijn hersenbloeding, vervaagt dat. Dus als ik naar chloor ruik, dan weet ik: maandag, zwemdag.”

“Fitstroke” is heel belangrijk voor me. Allemaal oefeningen die ook in het dagelijks leven van pas komen. Praktische vaardigheden. Hoe neem ik een stoeprand? Staan, zitten, en weer opstaan. Ringen om een pilon leggen, zonder dat ik me kan vasthouden. Zo train ik mijn benen, en krijg ik vertrouwen dat ik erop kan blijven staan, ook zonder stok. Gewoon zoiets eenvoudigs als naar een WC kunnen, zonder beugels, zonder steun. Door dat vertrouwen is er weer een wereld voor me open gegaan.”

“Als ik niet zou sporten, zou ik niet zo ver zijn met mijn revalidatie. Sporten is natuurlijk voor iedereen gezond, maar vooral mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ik ben niet alleen fitter, maar ook geestelijk doet het me goed. Ik ben alerter. Het belangrijkste is misschien wel dat ik beter in mijn vel zit. Dat zijn de endorfines, denk ik. Verslavend. Vergeet niet: voor mijn hersenbloeding liep ik elke dag hard. Dus ik was al verslaafd. En dankzij Revasport heb ik niet hoeven afkicken. Het is fijn om fysiek moe te zijn. Niet van gepieker of emoties, maar van het zwemmen of het fietsen.”

“Ik weet niet of ik ooit weer alles zal kunnen. Ik weet niet wat er mogelijk is. Door elke dag te sporten weet ik wel dat ik er alles uit haal wat erin zit.  Mijn droom is om ooit weer een rondje hard te lopen op een atletiekbaan. Liefst in het Olympisch Stadion, want daar trainde ik altijd.”

Sporten voor mensen met een beperking. Het is belangrijk, en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam. Elk jaar zetten we de verenigingen die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. Deze wordt uitgereikt tijdens het Sportgala Amsterdam op 19 december. De genomineerden stellen we deze week aan jullie voor. We spraken met drie sporters van elk van de genomineerde verenigingen. Wat betekent het sporten voor hen?

De stemmen worden geteld en de winnaar wordt bekend gemaakt op 19 december tijdens het Amsterdam Sportgala 2022 

Wil je de andere artikelen ook lezen? Kijk op amsterdam.unieksporten.nl

Disclaimer: de foto is gemaakt bij fitstroke van Revasport, maar zijn mogelijk niet dezelfde mensen als in het artikel.
Foto credits: gemeente Amsterdam - fotograaf Tom Feenstra

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: