Direct door naar content
‘Aangepast sporten met lotgenoten is veel fijner en bovendien heel gezellig’ afbeelding nieuwsbericht

‘Aangepast sporten met lotgenoten is veel fijner en bovendien heel gezellig’

08 december 2022

Het vinden van aansluiting in de reguliere sport is voor oud-revalidanten lastig. Verminderde mobiliteit, fysieke beperkingen en mentale blokkades vormen een obstakel. Trainer Frank van de Wiel biedt met ‘Fit met Frank’ deze groep de mogelijkheid om toch samen met elkaar in beweging te komen in de sporthal van Tolbrug Specialistische Revalidatie.

Door Marjolijn van Spaandonk

De sport- en beweeglessen voor oud-revalidanten zijn acht jaar geleden op initiatief van Arno van Noord, Bewegingsagoog & Psychomotorisch Therapeut bij Tolbrug, ontstaan als passend alternatief op de reguliere sportschool voor sporters met een beperking. “Arno merkte dat mensen die uit de revalidatie komen en weer in beweging wilden komen, niet of nauwelijks terecht kunnen bij de reguliere sport”, vertelt Frank van de Wiel (64). “Met het opzetten van deze sport- en beweeglessen komen zij met aangepaste lessen, samen met andere oud-revalidanten, toch in beweging.”  Als gediplomeerd beweegleider voor senioren is Frank drie jaar geleden door buurtsportcoach Ilvie van Schijndel gevraagd om deze lessen van Arno over te nemen. “Elke dinsdagavond train ik twee groepen; de eerste groep voor minder mobiele mensen met meer pauzemomenten en de tweede groep waarmee intensiever wordt gesport. Er wordt vooral gekeken naar wat wél lukt op het gebied van kracht, cardio, mobiliteit en balans.” Om goed overzicht te houden en de veiligheid te waarborgen zijn de groepen niet te groot.

Inspanning én ontspanning
In de zomer van 2019 wordt Gert van Lieshout (59) uit Heeswijk getroffen door een herseninfarct. Vlak na zijn revalidatie bij Tolbrug breekt hij als gevolg van een epileptische aanval thuis een aantal ruggenwervels en belandt opnieuw in Tolbrug. Na zijn herstel verwijst zijn therapeut hem door naar Fit met Frank. “Als je niet beweegt, roest je vast. Ik moést in beweging komen want als je niks doet, ga je snel achteruit. Fysiek ondervind ik nog pijn bij het lopen. Onderzoeken moeten nog uitwijzen waar dat aan ligt. Frank houdt daar rekening mee. De lessen met Frank vind ik vooral heel gezellig en je sport anders dan met mensen die ‘gewoon’ kunnen sporten bij reguliere sportscholen. Dat is heel fijn.”

In het najaar van 2020, middenin de coronapandemie, belandt Sjak Guntlisbergen (63) uit ’s-Hertogenbosch onverwacht in één van de nog weinig landelijk beschikbare IC-bedden in Rotterdam met een hersenbloeding. Tijdens de revalidatieperiode in Tolbrug raken Gert, Sjak en hun partners met elkaar bevriend. Afgelopen zomer besluit Sjak met Gert mee te gaan te gaan naar Fit met Frank. “Door de therapie voor mijn chronische longaandoening is mijn conditie wel goed. Ik was voornamelijk op zoek naar lotgenotencontact”, legt Sjak uit. “Die vind ik bij Fit met Frank, en beweeg er ook nog bij. Elke les is gezellig, met zo hier en daar wat zweten. Mentaal heb ik er veel baat bij; er zijn mensen die er erger aan toe zijn en het ook volhouden, dat geeft moed. Wat ik van de sport- en beweeglessen verwachtte, is ook uitgekomen. Het is lekker inspannend én ontspannend.”

De Benjamin van de eerste groep is Nicky Duijts (36) uit ’s-Hertogenbosch en door zuurstofgebrek bij de geboorte fysiek beperkt en rolstoelgebonden. Op advies van zijn begeleider is Nicky via buurtsportcoach Ilvie en Uniek Sporten bij Fit met Frank terechtgekomen. “Thuis zat ik de hele dag te gamen. Ik wilde eruit en in beweging komen.”, vertelt Nicky. “Hockey heb ik geprobeerd, maar daarvan kreeg ik pijn in mijn schouder. Sinds enkele weken sport ik bij Frank en dat bevalt goed. Ik heb er ook baat bij want ik kan me nu beter en soepeler bewegen. Frank is rustig en kijkt goed naar wat ik wel en niet kan, dat vind ik prettig. Ik probeer altijd iets en als het niet lukt, is dat pech.” Gert grapt: “Als het niet lukt, duwen we ‘m gewoon een beetje aan.” De onderlinge sfeer is dan ook erg goed, met respect, hulp en begrip voor elkaar en met ruimte voor de nodige humor.
“De mensen komen voor sport en beweging maar vooral ook voor de gezelligheid”, zegt Frank. “In beweging blijven is ontzettend belangrijk om de mobiliteit te verbeteren en te behouden. Als ik op deze manier kan bijdragen aan het herstel en het welzijn van de deelnemers, ben ik al ontzettend blij.”

De sport- en beweeglessen van Fit met Frank worden gegeven in de sporthal van Tolbrug Specialistische Revalidatie op dinsdagavond van 19.00 – 20.00 uur en van 20.00 – 21.00 uur. Wil je graag meer weten over Fit met Frank? Neem dan contact op met Uniek Sporten via denbosch@unieksporten.nl of telefoonnummer 073-61 55 637, of neem direct contact op met Frank van de Wiel op telefoonnummer 06-51 99 99 06.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: