Direct door naar content
Zitvolleybal: sympathiek en uitdagend afbeelding nieuwsbericht

Zitvolleybal: sympathiek en uitdagend

14 december 2022

Een net, een bal en twee teams van zes met hun billen op de vloer. Dat is zitvolleybal. Intensief, spannend en uitdagend. “Niemand is zomaar geneigd om dit spel zittend te spelen, maar negen van de tien mensen die het proberen zijn laaiend enthousiast”, zegt Robin de Haan, initiatiefnemer van de zitvolleybaltak bij VC Spaarnestad. “Ik daag dan ook iedereen uit het een keer te komen proberen, want het zal je verbazen hoe leuk het is.”

Het is een misverstand dat zitvolleybal een gehandicaptensport is, aldus Robin. “Van origine wel, het is ook een paralympische sport, maar het is inmiddels zoveel meer dan dat. Belangrijk is vooral dat je kunt zitten en over voldoende techniek en kracht in je armen beschikt. Internationaal gelden er meer eisen, maar in de Nederlandse competitie mag iedereen meedoen: vrouw, man, met of zonder beperking, met of zonder volleybalachtergrond. Bij ons spelen we in een mooie mix van oud-volleyballers met blessures aan knieën of enkels, mensen die door een ongeluk of ziekte niet staand kunnen sporten plus een aantal mensen die in zitvolleybal simpelweg een nieuwe uitdaging hebben gevonden – onder wie ik zelf.”

Volleybal op niveau

Robin speelde zo’n dertig jaar lang staand volleybal, ooit ook op hoog niveau. “In 2007 kwam ik naar Haarlem en daar raakte ik enorm gemotiveerd om een zitvolleybaltak op te zetten, want die bleek bij mijn nieuwe club VC Spaarnestad nog niet te bestaan. Onvoorstelbaar bij zo’n grote club, zeker voor mij als zoon van de voormalig bondscoach van het Nederlandse zitvolleybalteam! Ik kreeg vanaf het allereerste begin de volle support van het bestuur. Zonder die steun was het niet gelukt om zover te komen als nu.” Spaarnestad-voorzitter Peter den Nijs: “Toen Robin met het idee kwam om een zitvolleybaltak op te richten, heeft het bestuur gelijk ja gezegd. Dit sluit prachtig aan bij het beleid van de club: volleybal in al haar vormen aanbieden, voor iedereen en op ieders eigen niveau. En met zitvolleybal in huis houden we geblesseerde spelers ook verbonden aan onze club.”

Robin vervolgt: “Om zo’n project van de grond te krijgen heb je een lange adem nodig en een enthousiaste gek zoals ik, die er tijd en energie in wil steken. Het is een voordeel als je dan bij een grote vereniging hoort, omdat daar altijd wel mensen rondlopen die het leuk vinden om een keer iets nieuws te proberen. Daardoor lukte het om al in 2011 aan de competitie mee te doen. Twaalf jaar later hebben we twee teams in de competitie, op 1e divisie- én Eredivisieniveau.”

Helaas is zitvolleybal nog relatief onbekend, waardoor veel ‘potentieel’ niet wordt bereikt. “Terwijl dit juist zo’n geweldige manier is om te sporten of om een volleybalcarrière voort te zetten. Daarom zoeken we nu actief de samenwerking in de regio. Enerzijds met partners die een rol kunnen spelen in het aanbrengen van nieuwe spelers, denk aan Heliomare of aan medische doorverwijzers zoals fysiotherapeuten en revalidatieartsen. Anderzijds benaderen we partijen die kunnen helpen met het organiseren van toernooien en evenementen, zoals studenten van het CIOS of van Sportkunde Inholland Haarlem. Het is ongelooflijk inspirerend om met deze jonge mensen te werken, hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Natuurlijk gaan zij niet ineens allemaal zittend volleyballen, maar op deze manier hebben we er wel een paar nieuwe ambassadeurs bij. Wat weer meer aandacht en bekendheid betekent voor deze bijzondere tak van sport.”

Iedereen is welkom om een keer te komen meetrainen. Volleybalervaring is geen vereiste, een beperking ook niet. Contact: zitvolleybal@vcspaarnestad.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: