Direct door naar content
Uitreiking Amsterdamse Pluim afbeelding nieuwsbericht

Uitreiking Amsterdamse Pluim

20 december 2022

De Amsterdamse Pluim. Een jaarlijkse prijs voor een sportaanbieder waar mensen met een beperking kunnen sporten. De Amsterdamse Pluim is op 19 december uitgereikt tijdens het Topsportgala Amsterdam door wethouder Mbarki. Want topsport is het. En zoveel meer dan dat. Juist mensen met een beperking hebben ontzettend veel baat bij sporten. Niet alleen om fit te worden en te blijven. Voor veel sporters is het ook een manier om mensen te ontmoeten. Medesporters en vrijwilligers.

 

En de winnaar is…

Revasport. Een piepjonge sportaanbieder. Roselien van Enst werkte tot 2019 als sporttherapeut bij revalidatiecentrum Reade. Reade besloot in 2021 om het sportcentrum af te stoten voor sporters die buiten hun officiële revalidatietraject wilden doorgaan met sporten. Toen heeft Roselien deze groep sporters overgenomen en ging als zelfstandig sportaanbieder door. Sporten voor mensen met reuma, met hartklachten, met niet-aangeboren hersenletsel, en andere doelgroepen. 

 

Een pluim voor iedereen

Natuurlijk verdienen alle sporters een pluim. Maar de Amsterdamse Pluim is bedoeld voor sportaanbieders met sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking. Annemiek Scheijde, coördinator van de Amsterdamse Pluim, geeft aan: “We hopen met de aandacht voor de Pluim Amsterdamse sportaanbieders te stimuleren om aandacht te geven aan gehandicaptensport. Er gebeurt al heel veel in Amsterdam, maar nog niet genoeg. Veel aanbieders zijn bijvoorbeeld nog niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Of ze zijn het wel, maar dan blijken de apparaten waarmee ze werken niet afgestemd op mensen met een beperking. Dat kan en moet nog beter.”

 

Toegankelijker en inclusiever

Sofyan Mbarki, wethouder Sport en bewegen, reikte de Pluim uit tijdens het Topsportgala Amsterdam. Hij wees daarbij op het belang van sporten voor iedereen, met én zonder beperking. Amsterdammers moeten voldoende kunnen bewegen en sporten. Met de Amsterdamse Pluim stimuleert de gemeente Amsterdam reguliere sportaanbieders om het sportaanbod nog toegankelijker en inclusiever te maken.

 

Aanpak op maat

In het juryrapport wordt Revasport vooral geprezen voor de individuele begeleiding van de sporters. Iedereen krijgt een aanpak op maat. De motivatie en inzet van de therapeuten en vrijwilligers zorgt voor een sfeer waarin iedereen kan groeien. Speciale aandacht is er voor de mogelijkheid om prikkelarm te sporten. Annemiek Scheijde voegt daar nog aan toe: “deze Amsterdamse Pluim is een steuntje in de rug voor Revasport. Ze hebben het gewaagd om een grote groep sporters over te nemen. Mensen die anders in een gat waren gevallen. En iedereen mag meedoen. Voor mensen met een laag inkomen zijn er speciale tarieven.“

 

Het erepodium 

Behalve Revasport waren ook de rolstoelhockeyers van Only Friends en zeilen bij Sailability genomineerd. De verschillen waren klein. Annemiek: “Alle genomineerde verenigingen zijn bezocht door een visitatiecommissie. Ze waren erg onder de indruk. Het verschil zat hem in kleine dingen. De Amsterdamse Pluim zorgt in elk geval voor aandacht voor iedereen die bezig is met aangepast sporten. De clubs, de sporters, de vrijwilligers. Dus iedereen wint

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: