Direct door naar content
Mobilitheek Sportcampus gaat over van Voorall naar Sportbelang SGK afbeelding nieuwsbericht

Mobilitheek Sportcampus gaat over van Voorall naar Sportbelang SGK

22 december 2022

De eerder dit jaar officieel geopende Mobilitheek in de Sportcampus Zuiderpark die nu nog wordt beheerd door stichting Voorall gaat over naar Sportbelang SGK. SGK is de Haagse sportorganisatie voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Met de overdracht komt de weg vrij voor een intensieve samenwerking tussen het Beweegloket die ook in de Sportcampus is gevestigd en de Mobilitheek. Door de bundeling van beide voorzieningen kunnen Hagenaars met een beperking die willen kennismaken met een beweeg- of sporthulpmiddel onder begeleiding ervaring willen opdoen terecht op één plek.

De Mobilitheek werd begin 2022 officieel geopend door wethouder Parbhudayal van Gehandicaptenbeleid. Sinds dat moment komen er wekelijks belangstellende Hagenaars met een fysieke beperking langs om samen met een consulent uit te zoeken welk hulpmiddel kan bijdragen aan het meer of beter leren bewegen of sporten. Nadat de belangstellende een hulpmiddel, bijvoorbeeld een driewielfiets of een handbike, enige tijd heeft kunnen uitproberen kan hij/zij een goede afweging maken bij de keuze of het hulpmiddel de beweeg- of sportwens kan helpen realiseren.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de drempel voor mensen met een beperking om te bewegen of te sporten groter is dan voor mensen zonder beperking. Hierdoor is het percentage mensen dat beweegt of sportactiviteiten doet aanzienlijk lager dan mensen zonder een beperking. De Mobilitheek draagt eraan bij dat de drempel voor Hagenaars met een beperking wordt verlaagd waardoor belangstellenden ook in staat worden gesteld regelmatig te bewegen of te sporten.

De Mobilitheek is opgezet door De Haagse Hogeschool, Basalt, gemeente Den Haag en belangenorganisatie Voorall. Stichting Voorall heeft in de Mobilitheek in de opstartperiode gecoördineerd. Deze rol wordt met ingang van 1 januari 2023 overgenomen door Sportbelang SGK. Sportbelang SGK heeft het beweegloket al onder haar hoede en is een waardevolle opvolger om de Mobilitheek verder te ontwikkelen.

De Mobilitheek heeft inmiddels een ruim aanbod aan beweeg- en sporthulpmiddelen. Dit is te danken aan diverse fondsen en donaties van particulieren en leveranciers zoals RDMobility en Medipoint. RDMobility en Medipoint zijn ook regelmatig bereid hulpmiddelen te repareren. En onlangs heeft RDMobility nog zes hulpmiddelen aan de Mobilitheek gedoneerd waaronder sportrolstoelen en handbikes. Daarnaast zet ook de organisatie Vrienden van Voorall zich in om het aantal beweeg- en sporthulpmiddelen te laten groeien. Door de inzet van de Vrienden heeft de leverancier MobilityProducts een aankoppel handbike en een elektrische hockeyrolstoel beschikbaar gesteld aan de Mobilitheek.

Dankzij de inzet van alle betrokken organisaties groeit het aanbod aan hulpmiddelen en wordt de Mobilitheek steeds aantrekkelijker voor Hagenaars met een beperking.

In de Sportcampus Zuiderpark vind je sinds een paar jaar het Beweegloket en de Mobilitheek. Hier kun je online zoeken naar een passende sport of beweegactiviteit. Of kun je je kosteloos laten adviseren door specialisten. Het Beweegloket geeft persoonlijk advies en helpt mensen met een auditieve, visuele, motorische, verstandelijke, psychosociale of chronische beperking. Ook mensen met veel overgewicht kunnen bij het Beweegloket terecht. Bekijk hier de Film beweegloket en Mobilitheek.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: