Direct door naar content
Maak nu 4 maanden gratis kennis met Tworby driewielfiets afbeelding nieuwsbericht

Maak nu 4 maanden gratis kennis met Tworby driewielfiets

09 februari 2023

Sporten en bewegen is voor kinderen met een handicap lastiger dan voor anderen. Het is juist voor deze groep zo belangrijk! Om hier iets aan te doen, gaan Uniek Sporten en fabrikant Tworby vanaf nu in de regio Arnhem samenwerken om kinderen met een handicap meer in beweging te krijgen middels het gebruik van een elektrische driewieler.

Er wordt geschat dat 3,5% van de kinderen en jongeren tot 18 jaar een beperking heeft. Dit zijn ongeveer 71.605 kinderen en jongeren in Nederland. Een gedeelte daarvan maakt vanwege de aard van hun beperking of stoornis gebruik van het speciaal onderwijs. Hoe fijn zou het zijn, als deze groep zelfstandig naar school kan, op hun eigen fiets?

Omgebouwde driewieler

Fietsen is een ideale en laagdrempelige manier om te zorgen voor meer beweging, of het nu gaat om vervoer van plek naar plek of recreatie. Daarom zullen er, op initiatief van Tworby en Uniek Sporten, een viertal elektrische kinderfietsen worden ingezet voor gebruik bij minder mobiele kinderen.

De fietsen worden door Fijn-Fietsen in Nijmegen omgebouwd tot een elektrische driewieler, door middel van de Tworby ombouwmodule. Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar kunnen deze fietsen voor een periode van 4 maanden kosteloos in bruikleen krijgen, zodat zoveel mogelijk kinderen er kennis mee kunnen maken. Dit project wordt mede gefinancierd door het JKF Kinderfonds.

Kinderen kunnen deze driewielfiets kosteloos in bruikleen krijgen


Na de leenperiode kan de Tworby ook zelf worden aangeschaft. Vraag bij WMO of zorgverzekering na naar de mogelijkheden. Ook Uniek Sporten Hulpmiddelen kan hulp bieden bij de financiering met de aanschaf van sport,- en beweeg hulpmiddelen.

Fietsen met vrienden en familie

Bob van den Berg, directeur van Tworby: “Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen met een beperking zelfredzaamheid, vrijheid en vitaliteit te bieden. De ombouwmodule is ook geschikt voor ouderen en jong-volwassenen in deze situatie en we hopen dan ook in de toekomst flink uit te breiden. Wellicht kunnen we de samenwerking met Uniek Sporten op een later moment landelijk maken.”

Jorien Harteman, coördinator aangepast sporten bij Uniek Sporten regio Arnhem: “Door deze samenwerking kan Uniek Sporten in de regio Arnhem, naast sportactiviteiten, ook een oplossing bieden voor kinderen met een handicap die met vrienden of familie buiten willen fietsen. Hiermee kunnen we nog meer kinderen uit de regio helpen met bewegen.”

Zo kunnen kinderen met een handicap samen met vrienden of familie óók buiten fietsen

Aanvragen?

Vanaf februari kunnen aanvragen worden ingediend bij Uniek Sporten regio Arnhem, via regioarnhem@unieksporten.nl o.v.v. aanvraag Tworby. Gemeenten die hieronder vallen zijn Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Renkum, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Mocht er iemand behoefte hebben aan extra ondersteuning of aanpassing, dan kan dit bij de aanvraag benoemd worden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: