Direct door naar content
Bewegen op muziek voor mensen met Parkinson, MS of dementie afbeelding nieuwsbericht

Bewegen op muziek voor mensen met Parkinson, MS of dementie

20 maart 2023

Muziek doet een mens goed. Dansen op muziek is een ontspannen manier om in beweging en in verbinding met je lichaam, geest en anderen te komen. Switch2move brengt mensen met dementie en Parkinson dansend in beweging en traint daarmee de cognitieve vaardigheden, fijn motorische bewegingen en balans. De fysieke en mentale welzijn verbetert zichtbaar, ook door het minstens zo belangrijke ‘bakske koffie met een kuukske’ na de les.

Door Marjolijn van Spaandonk

Tien jaar geleden stapte een 37-jarige man de danszaal binnen waar Andrew Greenwood, als gepensioneerd professioneel klassiek balletdanser, in Nederland balletles gaf. De man ziet zichzelf trillend in de spiegel en vraagt Andrew verdrietig; “Ik heb Parkinson. Wil je mij helpen dansen?” Andrew dimt het licht, zet de muziek aan en helpt hem dansen. “De meesten noemen me Mr. Parkinson”, zegt de man na afloop blij en geëmotioneerd. “Maar jij noemde mij danser. “ Dit moment is de grootste inspiratiebron voor Andrew om deze mensen met zijn passie voor dansen verder te helpen.

Dansend grenzen verleggen
“Als je ongeneeslijk ziek bent, neemt de ziekte je leven over”, vertelt Andrew (60). “Je raakt steeds meer dingen kwijt die van fundamenteel belang zijn in het leven, zoals werk, hobby’s en sociale contacten, en krijgt het gevoel dat je niets meer bij kunt dragen. Mensen willen graag zorgen voor een ander, maar het is juist ook belangrijk om mensen een uitdaging te geven. Zo geef je hen hun waardigheid en doel in het leven weer terug.” Na 38 jaar professioneel dansen vanaf zijn tiende, legt Andrew zich toe op het geven van danssessies aan mensen met fysieke en mentale beperkingen, zoals bijvoorbeeld met dementie of Parkinson. “Muziek en beweging is anatomisch goed voor je en is een prachtig middel om op persoonlijk vlak de dagelijkse moeilijkheden en de kwaliteit van het leven te verbeteren. Dansend op muziek oefenen we met bewegingen de cognitieve vaardigheden en fijne motoriek. Het is goed voor de bloedcirculatie en verbetert de mobiliteit, coördinatie en balans. Mensen worden minder angstig en leren in de lessen praktische dingen te overwinnen, fysiek maar ook mentaal en sociaal. Het doel is om de deelnemers op een uitdagende manier grenzen te laten verleggen en dingen te laten doen waarvan ze niet verwacht hadden die ooit nog te kunnen doen.”

Wetenschappelijk onderzoek wijst volgens Andrew uit dat dansen een positief effect heeft op stress, angst en depressies. Dans is in essentie een vorm van kunst die ruimte geeft om je te uiten. Net als muziek zijn de ziektes dementie en Parkinson niet aan grenzen gebonden. Daarom zet Andrew zich in om de Switch2move methode wereldwijd, afgestemd op landen en culturen, verder uit te rollen en zorgverleners hierin op te leiden. “Genezen kan ik de deelnemers helaas niet, maar met Switch2move kan ik wel helpen het proces te vertragen en mensen weer vitaler en zelfverzekerder in het leven te laten staan door in verbinding met zichzelf en anderen te komen.”

Lief en leed
Minstens zo belangrijk  is het kopje koffie met een ‘kuukske’, na de danssessies op dinsdag en vrijdag in De Biechten in Rosmalen. Voor Ellie de Vries (73) is Switch2move een uitkomst voor haar Parkinson: “Switch2move bleek bij mij om de hoek gegeven te worden. Ideaal, want ik moet blijven bewegen, maar heb een hekel aan sporten. Dansen heb ik wél altijd graag gedaan en weet dat muziek goed is voor de mens. Ik dans hier al 5 jaar tweemaal per week onder leiding van Andrews vrouw Eirine. Een fantastische charismatische vrouw die altijd wat om de oefeningen heen bouwt, het geheugen traint en in mijn geval ook mijn evenwicht. Ik heb er heel veel baat bij. Mijn evenwicht is beter en ik ben minder stijf. Zelfs mijn neuroloog is verbaasd over het feit dat ik zo uiterst traag achteruit ga. Voor mijn gevoel speelt het dansen daarin zeker een rol. Ook het lotgenotencontact na de lessen is heel belangrijk.”

In 2011 is bij Han van der Hilst (72) Parkinson geconstateerd. Drie jaar geleden is bij Han een ‘Deep Brain Stimulation’ geplaatst waarmee specifieke symptomen onderdrukt worden door elektrische signalen in de hersenen. Hierdoor kan Han zich beter bewegen en voelt zich vijf jaar teruggezet in de Parkinson. Samen met zijn vrouw Rietje (70) dansen ze samen al 12 jaar bij Switch2move. “Na de eerste proefles zag ik lichte twijfel bij Han, maar na een tweede keer was hij overtuigd. Het lijkt alsof het dansen vanzelf gaat. Met de empathische docente Eirine vergeet iedereen hun ziekte, want je zit in een lotgenotengroep en iedereen kan zich bewegen zoals ze zijn. Het is één grote liefdevolle groep die elkaar begrijpt, erover praat en daar kracht uit put. We vangen elkaar op in lief en leed.”
Rietje weet vanuit haar achtergrond in de gezondheidszorg hoe belangrijk muziek en het activeren van mensen is. Zelf danst ze ook mee en helpt de deelnemers bij evenwichtsoefeningen. “Het is geen stijldansen”, legt Rietje uit. “We starten in een kring op een stoel met bewegingen en daarna achter de stoel voor wie dat lukt. De laatste tien minuten is er vrije dans. Han merkt het meteen als hij twee weken niet geweest is; hij wordt stijver in zijn schouders en vingers. Ik zié ook aan Han dat de lessen hem goed doen; na tien minuten verandert zijn gezicht en klaart hij helemaal op.”
 

De danssessies van Switch2move worden ook in ’s-Hertogenbosch Zuid gegeven op de locatie ‘Wij zijn Zuiderschans’. Wil je graag meer weten over Switch2move en waar & wanneer de danssessies verder nog gegeven worden? Kijk dan op www.switch2move.com of neem contact op via info@switch2move.com of telefonisch met Andrew Greenwood via telefoonnummer 06-52 87 88 96. Meer informatie is ook op te vragen bij Uniek Sporten via denbosch@unieksporten.nl of telefoonnummer 073-61 55 637.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: