Direct door naar content
Prikkelarm sporten in Veldhoven afbeelding nieuwsbericht

Prikkelarm sporten in Veldhoven

21 maart 2023

Uniek Sporten Brabant heeft prikkelarm sporten op de agenda gezet. Het is belangrijk dat mensen die last hebben van overprikkeling ook kunnen sporten en bewegen.  Door de vele prikkels die normaliter aanwezig zijn in een sportomgeving, is dat voor deze doelgroep erg lastig. Daarom biedt SlimBezig in Veldhoven de mogelijkheid om prikkelarm te sporten.  

Martijn van der Pijl, eigenaar van SlimBezig, is in 2021 begonnen met het aanbieden van prikkelarm sporten aanbieden. “Voor de doelgroep die last heeft van overprikkeling is sporten echt een grote uitdaging, net zoals boodschappen doen. We zorgen tijdens de prikkelarme tijden dat we prikkels verminderen door geen muziek te draaien en minder sporters tegelijk toe te laten. Omdat ook onze fitnesstoestellen geluidloos en volautomatisch werken hebben we een mooi prikkelarm aanbod.” Ruim een jaar na de eerste aankondiging zijn er inmiddels een stuk of 25 mensen die structureel gebruik maken het prikkelarm sporten.  

Het opstarten van prikkelarm aanbod 

Martijn vertelt dat ze voor zichzelf hadden voorgenomen om met prikkelarm sporten te starten wanneer er ongeveer 20 deelnemers waren. Op het moment dat er een groepje bij elkaar was, is er gestart met prikkelarm sporten op de maandag en vrijdag tussen 12.30 en 15.00 uur.  

“In het begin hebben we veel professionals aangeschreven: huisartsen, fysiotherapeuten, gespecialiseerde instanties, maar het is lastig om op het netvlies te blijven van deze professionals. Er is zo veel wat goed is voor mensen en waar ze gebruik van kunnen maken, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.” SlimBezig merkt dat er vooral mensen komen via offlinecommunicatie zoals een artikel in een krant of magazine. Maar ook dat het woord zich via-via goed verspreid. Daarnaast is er ook een samenwerking met Uniek Sporten in Veldhoven.  

Samenwerking met Uniek Sporten  

Roy Frederiks, coördinator aangepast sporten voor de gemeente Veldhoven, geeft aan dat hij verschillende inwoners begeleid naar het prikkelarme aanbod. “In Veldhoven draaien we een pilot met NOC*NSF ter aanvulling op de COOL programma's. Hierbij is het doel om sporten en bewegen in het twee jaar durende programma vaker aan bod te laten komen. We zijn hiervoor gaan werken met een soort menukaart met verschillende aanbieders, SlimBezig is er één van.” Het kleinschalige en prikkelarme sluit goed aan bij de doelgroep waar Roy als coördinator aangepast sporten  mee te maken heeft. Vanuit de pilot zijn er ook een aantal mensen blijven hangen die nog steeds sporten bij SlimBezig. Maar ook voor individuele hulpvragen weet Roy de inwoners goed te helpen. "Voor mensen met bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel, autisme of een burn-out is het prikkelarm sporten echt een uitvinding.” 

Het succes van prikkelarm sporten bij SlimBezig 

Al pratende lijken er meerdere factoren een rol te spelen in het succes. Voor de doelgroep is het natuurlijk fijn dat ze weten dat het een blijvend iets is. “Mensen weten van tevoren dat er twee keer in de week ruimte is voor prikkelarm sporten. Hier hebben we dan ook de prijs op aangepast. Ze kunnen nou eenmaal minder vaak komen sporten.” Maar ook de aanwezigheid van een coach die affiniteit heeft met deze doelgroep, is een groot pluspunt. Martijn geeft ook aan dat dit in het DNA moet passen van de sportschool. Bij SlimBezig waren er maar weinig aanpassingen nodig om het prikkelarm sporten aan te bieden.  

Roy geeft ook aan dat het iets is van de lange adem. Mensen weten je steeds beter te vinden en horen meer succesverhalen van anderen.  

Uniek Sporten   

Dat er bij SlimBezig prikkelarm sportaanbod is, is een enorme winst voor de doelgroep van Uniek Sporten. Uniek Sporten helpt inwoners bij het vinden van geschikt sport- en beweegaanbod. Naast prikkelarm sporten zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Wil jij meer weten over de mogelijkheden van Uniek Sporten, of wil je hulp bij het zoeken van een geschikte sport? Neem dan contact op met de beweegcoach uit jouw regio. Deze kun je vinden op www.unieksportenbrabant.nl Woon je in Veldhoven? Dan kun je contact opnemen met Roy via info@bredeschoolveldhoven.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: