Direct door naar content
Een dikke duim omhoog voor de sportdag! afbeelding nieuwsbericht

Een dikke duim omhoog voor de sportdag!

29 maart 2023

Dinsdag 28 maart was het weer tijd voor de jaarlijkse sportdag voor het speciaal onderwijs op sportcomplex Valkenhuizen in Arnhem, georganiseerd door Special Heroes en Uniek Sporten regio Arnhem. In het voorjaar worden altijd de zogenoemde cluster 4 scholen uit de omgeving uitgenodigd. Op deze scholen zitten leerlingen met verschillende vormen van gedragsproblematiek waardoor ze niet aan kunnen sluiten bij het regulier onderwijs.

Om 10 uur stonden de 50 leerlingen uit de omgeving van Arnhem klaar om te starten met een warming up, gegeven door Joeri van United Dance Centre uit Duiven. Voor sommige leerlingen was het bij de start van de dag nog even wennen maar uiteindelijk kreeg Joeri iedereen aan het bewegen!

Kennismaking met sporten

Na de warming-up maakten de leerlingen kennis met vier verschillende sporten. Zo gaf de Rugby Bond in samenwerking met The Pigs uit Arnhem een workshop Rugby en gingen de heren van de KNSB met de leerlingen aan de slag met skaten. William van Kickboxing Arnhem leerde de leerlingen de beginselen van het kickboksen en Dyon, badmintonner uit de nationale selectie ging aan de slag met het badmintonnen. De sporten werden goed ontvangen door de leerlingen. Zo sloot één van de leerlingen de dag perfect af met zijn duim omhoog: "Ik vond rugby en skaten echt super gaaf!" 

Veranderingen in gedrag

Tijdens de mooie gesprekken die plaatsvonen bleek maar weer wat een dergelijke sportdag kan betekenen voor deze leerlingen. De vreemde omgeving, nieuwe sporten, en docenten en begeleiders die de leerlingen niet kennen zorgden soms voor veranderingen in het gedrag. Zo bleek dat één van de leerlingen tijdens schoolgym eerder deze week niet mee kon komen. Tijdens de sportdag heeft hij alleen maar bewogen en staat het zweet op zijn hoofd. Een andere leerling zat juist vaak op de bank doordat hij negatief gedrag vertoonde. Hij associeert de omgeving van school waarschijnlijk met dat negatieve gedrag, want daar was (bijna) niets van te merken. De nieuwe omgeving zorgde ervoor dat hij minder bezig is met uitdagen en problemen veroorzaken. Hij was veel meer bezig met het bewegen en de nieuwe sporten die hij leert kennen. De aanwezige schooldocent stond met verbazing te kijken dat de jongen dus ook een volledige workshop met zijn klasgenoten samen kon sporten! 

Talenten gevonden

Maar ook talenten werden gespot tijdens deze sportdag. Zo vielen leerlingen op tijdens het skaten en werden direct uitgenodigd om hier wat meer mee te doen. Maar er werd ook talent gezien in de lesgevers die aanwezig waren. Zoals één van de schooldocenten aangaf: "die trainer mag direct bij ons op school meer clinics geven, de jongeren vinden het geweldig!"

Ook de CIOS studenten die aanwezig waren, lieten hun talenten zien. Met veel enthousiasme en plezier begeleidden zij de leerlingen en sportaanbieders tijdens deze sportdag. Een mooie moment om kennis te maken met deze doelgroep, die vaak over het hoofd wordt gezien. Dit beviel in sommige gevallen zo goed, dat er al wordt nagevraagd: "mag ik volgend jaar ook bij deze doelgroep stage lopen?"

Kortom, een geslaagde dag voor iedereen die aanwezig was!
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: