Direct door naar content
De Onbeperkte Elfstedentocht van Annemarie Houtsma afbeelding nieuwsbericht

De Onbeperkte Elfstedentocht van Annemarie Houtsma

13 april 2023

24 jaar geleden kreeg Annemarie Houtsma een ski-ongeval met letsel aan haar linker knie waarbij CRPS in de linkerknie en linker onderbeen ontstond. Het gevolg was een zwaar revalidatie traject met tientallen therapieën gevolgd binnen diverse revalidatiecentra en daar buiten. Annemarie vertelt graag haar verhaal.

“Vanaf 2017 zit ik in mijn rolstoel. Volledig uit balans, moe gestreden en dan moeten accepteren dat het hoge pijnniveau, mijn rolstoel, een niet goed functionerend brein en lichaam toch echt de basis ingrediënten van mijn leven zijn geworden.

In 2020 ging Annemarie in gesprek met een consulente van de WMO. Jarenlang leefde ze voornamelijk binnenshuis, maar wilde ze haar zelfstandigheid en het sporten weer terug. Er werd niet alleen een nieuwe rolstoel, maar ook een aankoppelbare ROAM-handbike aangemeten. Dit zou haar zelfstandigheid terug brengen en eindelijk kon ze weer denken aan bewegen. Bewegen om het bewegen. Bij trainen heeft Annemarie altijd een doel nodig; soms een die realistisch is maar veelal ook slechts een droom.

De Onbeperkte Elfstedentocht werd mijn trainingsdoel! 

Dus besloot Annemarie in het jaar 2021 de revalidatie en behandelingen in te zetten voor dit persoonlijke doel waarvoor ze mentaal en fysiek weer sterker wilde worden. In overleg met onder andere de fysiotherapeute ging ze aan de slag. Babystapjes en veel extra lichamelijke pijn door haar hele lichaam. Gelukkig heeft ze een fysiotherapeute die echt naar haar luisterde;

ze begreep mijn behoefte en geloofde in mijn traject en wilde mij zo goed mogelijk begeleiden.

Onderweg werd de pijn erg hoog, moest Annemarie regelmatig overgeven en samen met haar fysio achterhaalde ze of dat door uitputting of de pijn kwam. Goede dagen en slechte dagen, ze kwamen allemaal voorbij, maar iedere keer werd de behoefte om te biken steeds groter en ging ze toch weer op pad.

In verloop van tijd verbeterde mijn lichamelijke conditie maar ook mijn manier van omgang met de pijn veranderde. Ik werd sterker en kon meer verdragen!

Op 15 september 2021 stond Annemarie in Leeuwarden aan de start van haar Onbeperkte Elfstedentocht.

Wat had ik deze kracht gemist de afgelopen jaren! Kippenvel bij de finish in Sloten waar een vrouwelijke deelneemster  uit haar rolstoel opstond en de laatste 10 meter liep. Zoveel waardering en plezier als de bejaarden in Workum na een korte afstand achter rollator of in rolstoel de finish bereikte. Mijn persoonlijk doel was na 5 dagen in Leeuwarden behaald en mijn eerste Elfstedenkruisje een feit!

Zien wij jou aan de start 13 september 2023 in Leeuwarden bij de volgende Onbeperkte Elfstedentocht?

Fotocredits: John Klaver.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: