Direct door naar content
Landelijk LG-Hockey Toernooi in Drunen: ‘Samen sporten, leren en vrienden ontmoeten’ afbeelding nieuwsbericht

Landelijk LG-Hockey Toernooi in Drunen: ‘Samen sporten, leren en vrienden ontmoeten’

27 juni 2023

Van Maastricht tot en met Leidschendam, bijna zestig spelers uit heel Nederland trotseerden de tropische temperaturen voor het landelijk LG-hockeytoernooi op zaterdag 24 juni in Drunen. Met verhitte maar vooral ook trotse gezichten, zowel op als langs het veld, wordt het hockeyseizoen gezellig en sportief met elkaar afgesloten.

Door Marjolijn van Spaandonk (foto: John Vos)

Het LG-hockey is, ondanks de brede doelgroep, nog relatief onbekend. Om de sport voor jongeren met een lichamelijke beperking te stimuleren en regionaal onder de aandacht te brengen, organiseerde de Drunense hockeyvereniging MHCD  in samenwerking met Stichting de Schroef en de KNHB het landelijk LG-hockeytoernooi voor 6-tallen. Nederland telt slechts tien hockeyverenigingen met een LG-team, waarvan de meesten in Brabant. “Opmerkelijk”, vindt Nico van Zijl, coördinator LG-hockey bij MHCD. “Want er vallen best veel kinderen in deze doelgroep. We hopen, net als alle andere verenigingen, meer spelers te vinden om de teams en de competitie uit te breiden.”

Niemand is anders
Het belang van sport en bewegen wordt bij aanvang van het toernooi in zijn toespraak nog eens onderstreept door Art Post (10), speler bij de hockeyvereniging Cartouche uit Leidschendam-Voorburg en ambassadeur van Stichting het Gehandicapte Kind. “Een kind hoort niet thuis te zitten zonder vrienden”, zegt Art. “Het LG-hockey toernooi is belangrijk omdat kinderen met een handicap samen komen sporten, leren en vrienden ontmoeten.” Arts rechterbeen zit als gevolg van cerebrale parese in een brace. “Maar ik kan nog steeds hard rennen. Daarom zocht ik een sport waarbij ik dat kan doen en dat vond ik in LG-hockey. Ik had al meteen veel talent en een heel leuk team. Want niemand is anders terwijl iedereen iets heeft.”
Het hoofd hockeyveld van MHCD is opgesplitst in drie speelvelden voor de zes deelnemende 6-tallen. De spelers strijden fanatiek, en als er iemand in het heetst van de strijd struikelt, schiet de tegenstander te hulp. Rondom enkele beschermde spelers, te herkennen aan een hesje, wordt de rust bewaard zodat zij zonder tegenaanval de gelegenheid krijgen om op eigen tempo mee te spelen. Dat is volgens Brigitte Duijvesteijn, supporter en moeder van Cartouche speelster Michelle (15),  ook het mooie aan LG-hockey: “Anders dan in de reguliere sport wordt niemand afgerekend op fouten. Je kunt gewoon jezelf zijn en de spelers bekommeren zich om elkaar. Je bent echt onderdeel van het team.” 

Nieuwe aanwas
Langs het veld staat het team van H.C. ’s-Hertogenbosch het combiteam aan te moedigen. Dit combiteam is samengesteld uit spelers van de hockeyverenigingen uit Drunen en ’s-Hertogenbosch. Een noodgreep, maar bovenal fijne samenwerking, om het tekort aan spelers in Drunen op te vangen en zo toch aan de competitie mee te kunnen doen. “Voor de nieuwste spelers is dit, na corona, het eerste toernooi”, vertelt Ineke de Winter, coördinator LG-hockey bij H.C. ’s-Hertogenbosch. “Soms zijn spelers wat lastig te motiveren buiten de competitie om, maar dit jaarlijks terugkerend toernooi is heel belangrijk voor de sociale interactie.” Dat geldt ook voor  de sociale contacten tussen de ouders, merkt Margreet Bergeren van de hockeyvereniging Push uit Breda op. Naast het werven van leden voor Push, maakt Margreet ook onderdeel uit van de Paracommissie bij de KNHB. “We hopen op meer aanwas van nieuwe leden maar het is moeilijk om voet aan de grond te krijgen bij bijvoorbeeld scholen. Uit een enquête blijkt dat de mond-tot-mondreclame tussen ouders het meeste effect heeft.”
Damian Gerritsen (10) van H.C. IJsseloever uit IJsselstein weet wel van aanpakken. Op het veld maar ook daarbuiten, om het LG-hockey te promoten: “Ik heb een flyer gemaakt en overal in IJsselstein opgehangen. En ik heb een mail gestuurd naar alle scholen in de regio Utrecht. Ik hoop echt dat we nieuwe leden krijgen.” En terecht, want zijn team heeft voortijdig af moeten haken door een spelerstekort. “We kwamen met z’n zessen maar door de hitte vielen we één voor één om. Verder gaat het goed vandaag en was de wedstrijd tegen Cartouche, die eindigde in een gelijkspel, het leukst.”

Allemaal winnaars
De oplopende zomerse temperaturen heeft de organisatie doen besluiten om de halve finale en de finale te schrappen. “Het werd te warm ondanks extra pauzes en het uitdelen van water en ijs”, aldus Nico van Zijl van de organisatie. “Desondanks was het een hele mooie geslaagde dag en zijn alle teams moe en voldaan huiswaarts gekeerd.” Maar niet zonder een medaille voor alle deelnemers, uitgereikt door de jeugdburgemeesters Kick en Dounia. De titel voor het sportiefste team gaat naar Cartouche, het meest fanatieke team is Push, het gezelligste team is H.C. IJsseloever, het snelste team komt uit Maastricht, het beste team is het combiteam en de mooiste acties kwamen van het team uit ’s-Hertogenbosch.

Wil je graag meer informatie over LG-hockey bij MHCD in Drunen of een proeftraining volgen? Neem dan contact op met Nico van Zijl via emailadres nico.vanzijl@gmail.com of telefonisch via telefoonnummer 06-53 10 56 62.
Heb je een vraag over sporten met een beperking? Neem dan contact op met Lian van de Veerdonk van Stichting de Schroef/Uniek Sporten via emailadres heusden@unieksporten.nl of telefonisch via telefoonnummer 06-30 15 49 23.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht
Programma van:
Partners: