Direct door naar content
Nederlandse Zeilers op weg naar WK Hansa Klasse afbeelding nieuwsbericht

Nederlandse Zeilers op weg naar WK Hansa Klasse

28 juni 2023

In oktober vormt Portimão, een Portugese kustplaats aan de Middellandse zee, het decor van het WK Hansa Klasse 2023. Bijzonder aan dit zeiltoernooi is dat het openstaat voor mensen met én zonder beperking. Aan de Mooie Nel in Haarlem bereidde het Nederlandse team zich voor.

‘Zeilen lijkt misschien een sport die niet geschikt is voor mensen met een lichamelijke beperking’, vertelt Ronald Kruizinga, vrijwilliger bij Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne én bij Sailability Nederland. ‘Maar met de juiste voorzieningen is het mogelijk om volledig inclusief te sporten. De zeilers van het Nederlandse Hansa team hebben allemaal een lichamelijke beperking waardoor bewegen lastig is en ze afhankelijk zijn van een, vaak elektrische, rolstoel. Er wordt gevaren in de Hansa 303 of Liberty, al dan niet met aanpassingen. Zo hebben sommigen moeite om zich snel om te draaien, zij besturen roer en zeilen met een joystick die met de handen of zelfs met de kin bestuurd wordt.’

Wereldwijd is zeilen in opkomst onder mensen met een beperking, onder meer in Azië en Zuid-Amerika groeit én professionaliseert de sport snel. Het mooie van zeilen vindt Kruizinga de gelijkwaardigheid tussen sporters met en zonder beperking. ‘Ze laten hun handicap achter op de steiger, wat een enorm gevoel van vrijheid geeft. Bovendien zijn alle deelnemers gelijkwaardig, iets dat volgens mij in geen enkele andere sport zo is. Op het vorige WK in Palermo heeft Vera Voorbach bijvoorbeeld de eerste plaats gehaald, vóór een deelnemer zonder beperking.’ 

Bij KR&ZV kan om de week gezeild worden door mensen met een beperking. De locatie aan de Mooie Nel was dan ook uiterst geschikt voor de voorbereiding op het WK. Bovendien troffen de deelnemers tijdens het trainingsweekend het met het weer: zonnig en een mooi, strak windje. Kruizinga: ‘We hopen in Portugal met tenminste 12 boten aan de start te liggen en van 30 juni tot en met 2 juli staat eerst nog het NK in Sneek op de rol. Hoewel het op die toernooien om veel meer draait dan ‘winnen alleen’ gaan we natuurlijk wel voor de podiumplaatsen. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen!’.

Bron: Johan Tempelaar (SPORTINHAARLEM.nl)

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: