Direct door naar content
"Grenzen verkennen en verleggen met een fysieke beperking" - Een bezoek aan Team Para Atletiek afbeelding nieuwsbericht

"Grenzen verkennen en verleggen met een fysieke beperking" - Een bezoek aan Team Para Atletiek

04 juli 2023

"Op 17 juni bezochten wij Team Para Atletiek. Team Para Atletiek heeft als doelstelling mensen (kids en (jong)volwassenen) te stimuleren te gaan bewegen. Daarbij richten zij zich specifiek op atletiek, vanuit de overtuiging dat atletiek (rennen springen en gooien) de basis is voor alle sporten en daarmee een goede start is voor de ontwikkeling zowel fysiek als mentaal. Naast een topsport team heeft de club sinds oktober vorig jaar ook een breedtesport groep opgericht, zodat mensen van alle niveaus terecht kunnen. Op dit moment sport er een groep van 5 volwassen en een groep van 6 kinderen.

We worden hartelijk ontvangen en speciaal voor ons zijn zowel de topsporters als de breedtesporters op het zelfde moment aanwezig. We zien gemotiveerde mensen met verschillende fysieke beperkingen. Een aantal sporters mist een arm of been. Anderen hebben een spier- of andere fysieke aandoening. Sommige topsporters dragen blades. Zij inspireren de kinderen en laten zien hoe goed je kunt worden als je talent hebt en hard traint. De training verloopt ontspannen, de trainers tonen zich enthousiast en betrokken. De sporters worden mooi uitgedaagd met verschillende gevarieerde onderdelen. Vanwege de warmte worden wat waterspellen ingebouwd.

We spreken een van de trainers, Patrick Meskes, en directeur Annieck Timmermans wat uitgebreider. Ze zijn blij dat ze de zomermaanden terecht kunnen op de baan van Amsterdam Atletiek Combinatie (AAC), zolang er evenementen zijn in het Olympisch Stadion (hun eigenlijke locatie). De baan en de voorzieningen bij AAC zijn goed tegankelijk en van goede kwaliteit. Voorwaarde om mee te doen is op dit moment dat de sporters geen rolstoel nodig hebben om te kunnen sporten. Op termijn wil de club meer mogelijkheden gaan bieden, maar eerst willen ze nog wat meer groeien. Er is nauw contact met Reade en een aantal ziekenhuizen, die mensen kunnen doorverwijzen naar Team Para Atletiek. Ook staan ze op de website Uniek Sporten en werken ze samen met een aantal hogescholen om stagiaires te werven.

Team Para Atletiek heeft grote ambities: iedereen met een fysieke handicap uitdagen, leren zijn/haar grenzen te verkennen en te verleggen. Daarnaast willen zij minimaal in iedere provincie een trainingsgroep met goed opgeleide trainers, voor iedereen met een fysieke handicap. Een mooi streven! Ben of ken jij iemand die graag eens een proefles wil? Meld je vooral aan!"

Sporten voor mensen met een beperking. Het is belangrijk, en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam. Elk jaar zetten we de verenigingen die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. Deze wordt uitgereikt tijdens het Sportgala Amsterdam eind 2023. Een commissie brengt bezoeken aan vijf van de genomineerde sportclubs. Hun ervaring lees je hieronder.

Blijf op de hoogte van het nieuws over de Amsterdamse Pluim via: https://www.facebook.com/pluimamsterdam
Foto credits: Tom Feenstra

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: