Direct door naar content
“Eindelijk kan ik weer voetballen met mijn broertje” afbeelding nieuwsbericht

“Eindelijk kan ik weer voetballen met mijn broertje”

17 juli 2023

Mandy Buijs is beweegcoach bij Sportservice Noord-Brabant (SSNB). In maart organiseerde Mandy op een school voor speciaal onderwijs een workshop voetballen voor kinderen in een rolstoel. De AmiGo, een voetbalschieter die je aan de voorkant van een rolstoel bevestigt, maakt het mogelijk. De reacties waren super enthousiast en ontroerde haar. Daarop startte een crowdfundactie voor vier AmiGo’s zodat meer kinderen kunnen kennismaken met voetballen in een rolstoel.

Mandy: “Via SSNB werk ik als beweegcoach voor Gemeente Roosendaal, waar ik me richt op seniorensport en aangepast sporten. Ik zet projecten op om ouderen en mensen met een beperking in beweging te krijgen. Daarvoor peil ik de behoefte bij inwoners en spreek ik met verenigingen, sportaanbieders en andere relevante partijen. Simpel gezegd breng ik vraag en aanbod bij elkaar. Daarnaast ben ik coördinator voor Uniek Sporten in de regio West-Brabant West. Een keer in de zes weken komen we bij elkaar en spreken we de zaken door.”

Echt te gek

Op een zo’n bijeenkomst gaf InnoBeweegLab een presentatie over de AmiGo. Mandy: “Dat is een voetbalschieter die je voor op je rolstoel bevestigt. Je kunt er een bal mee aannemen, ermee dribbelen en ermee schieten. De schietsnelheid kun je zelf instellen. Je kunt er rustig mee schieten maar ook snoeihard. Een geweldige innovatie vinden we het. Ook als je in een rolstoel zit, kun je dus voetballen. Dat vind ik echt te gek. Ik zit zelf op voetbal. Ik weet hoe gaaf het is. Je gunt iedereen het plezier.”

Messi en Martens

In samenwerking met InnoBeweegLab en Tech2play, de uitvinder van de AmiGo, organiseerde Mandy een workshop op een school voor speciaal onderwijs. Kinderen die in een rolstoel zaten, konden de AmiGo uitproberen. “Iedereen was razend enthousiast. De kinderen glunderden, de docenten leefden en speelden mee en wij waren ontroerd dat de kinderen er zo van genoten. Ze waren Messi en Martens en konden opeens doelpunten scoren. Nu kan ik weer voetballen met mijn broertje, zei er eentje. De school was zo enthousiast dat ze er vier bestelden. Wij wilden er ook vier.”

Vier AmiGo’s

Dat is makkelijk gezegd, maar hoe ga je het financieren? Als coördinator van Uniek Sporten had Mandy daar wel een idee over. “Als verenigingen een activiteit willen organiseren waar ze geld voor nodig hebben, informeer ik ze over de mogelijkheid van crowdfunden via Uniek Sporten. Nu ben ik zelf een crowdfundactie gestart om vier AmiGo’s aan te schaffen voor Sportservice Noord-Brabant, mijn werkgever. De AmiGo’s gebruiken we tijdens evenementen of zetten we in op sportverenigingen, om mensen ermee kennis te laten maken.”

90% slaagt

“Jezelf aanmelden voor een crowdfundactie op Uniek Sporten is zo gedaan”, gaat Mandy verder. “Je vult je gegevens in en geeft aan wat het doel van je project is. Vervolgens word je gebeld en neem je samen nog even alle gegevens door. Klopt dit, klopt dat, wanneer wil je starten, dat soort dingen. En vervolgens zetten ze je pagina online. Binnen een paar dagen hadden we ons streefbedrag van 9.520 euro al opgehaald. Dat was echt super. Ik begrijp dat 90% van alle crowdfundacties op Uniek Sporten slaagt. Fijn om te weten als je zelf een crowdfundactie wilt starten.” 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: