Direct door naar content
Sportdroom van Floor komt uit: "Ik zag dat WCMX'en bestond en dacht daar ga ik voor!"  afbeelding nieuwsbericht

Sportdroom van Floor komt uit: "Ik zag dat WCMX'en bestond en dacht daar ga ik voor!"

21 juli 2023

Met een grote glimlach van oor tot oor vloog de 16-jarige Floor Hoek door de skatehal bij Pier15 in Breda. Haar grote droom, om kennis te maken met WCMX’en, kwam eindelijk in vervulling. Tijdens deze bijzondere middag, mede mogelijk gemaakt door het project Sportdromen, kreeg ze les van Kevin van Ekert, één van Nederlands beste WCMX’ers. “Het gevoel dat je weer iets meer kan in plaats van dat je alleen maar inlevert. Dat geeft zo’n positieve boost.”

Floor kwam iets meer dan twee jaar geleden in een rolstoel terecht door een bloedpropje in haar ruggenmerg. “Daardoor kregen mijn zenuwen geen zuurstof meer en daar heb ik een acute dwarslaesie aan over gehouden”, vertelt ze aan de rand van het skatepark.

Ondanks dat het een weg is van pieken en dalen, wil ze niet in het negatieve blijven hangen en juist vooruit. “Dit jaar heb ik ook de helft van mijn schoolvakken afgerond en volgend jaar ga ik voor mijn diploma.” En ook qua sporten wil Floor door. “Vroeger kwam ik al regelmatig hier bij Pier15 om te skaten. Toen ik in een rolstoel terechtkwam, vroeg ik mijzelf af wat ik nou leuk zou vinden om te doen qua sport”, aldus Floor. “Online zag ik beelden van het WCMX’en en ik dacht: daar ga ik gewoon voor!”

Haar vader Erwin ziet uiteindelijk het project Sportdromen voorbijkomen bij Uniek Sporten Brabant. Het project, dat is opgezet met behulp van het BrabantSport Fonds, gaf Brabanders de mogelijkheid om sportdromen uit te laten komen, die van jezelf of voor iemand in je omgeving. Omdat Erwin weet dat zijn dochter gek is op skaten, geeft hij haar op. De jury besluit uiteindelijk om de droom van Floor te verwezenlijken.

Nadat de bescherming aan is gedaan en de helm op de juiste plaats zit, volgen de eerste rondjes door het skatepark. Kevin begeleidt, doet voor, maar laat vooral Floor vertellen wat ze wil leren. De twee rollen achter elkaar aan van obstakel naar obstakel en dat Floor niet bang is aangelegd wordt al snel duidelijk: de ene na de andere ramp rolt ze af. “Dat heb ik wel mee. Ik probeer gewoon alles en kijk dan of het mij lukt. Ik laat mij op voorhand niet tegenhouden omdat ik in een rolstoel zit.”

Na ruim anderhalf uur crossen door de baan en het uitwisselen van tips en tricks over rolstoelen en beweegmogelijkheden, kijkt Floor met een voldaan gevoel terug op haar eerste kennismaking met de sport. “Het was best pittig zo voor het eerst, maar écht een droom die uitkwam. De sfeer van de skatehal, onderdeel zijn van die wereld. Fijn om dat weer te proeven. Als je in een rolstoel terechtkomt lever je in eerste instantie zoveel in. Dan geeft het echt een positieve boost als je weer iets meer kunt dan je voorheen deed.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: