Direct door naar content
"Zo trainen er circa 100 ruiters met een beperking per week" - Een bezoek aan de PWA Manege afbeelding nieuwsbericht

"Zo trainen er circa 100 ruiters met een beperking per week" - Een bezoek aan de PWA Manege

24 juli 2023

"Dan was het ineens alweer tijd voor ons vijfde en laatste visitatiebezoek! Op 12 juli werden wij verwelkomd bij de genomineerde Prins Willem Alexander Manege, in het bijzonder de Vereniging Paardrijden Gehandicapten. De Prins Willem Alexander (PWA) Manege bestaat al ruim 50 jaar en de bevlogenheid spat er nog steeds af bij de vrijwilligers. Zo worden we met enthousiasme ontvangen door Romy en haar vader Joop. Beide al lang verbonden met de manege en met het begeleiden van de paardrijlessen voor ruiters met een beperking. We krijgen een rondleiding door de stallen en door de verschillende ruimtes met zadels, teugels, bitjes en andere paardrijdbenodigdheden, speciaal ontworpen om het ruiters met een beperking zo comfortabel en gemakkelijk mogelijk te maken.

Op deze zomeravond vindt de training voornamelijk buiten plaats, waar de ruiters en vrijwillige begeleiders een ronde maken over het ruiterpad door de bossen. De omgeving rondom de manege is prachtig en er wordt met volle teugen genoten van de rit. De lessen zijn zo ingedeeld dat ruiters die eenzelfde soort begeleiding nodig hebben in dezelfde groep les krijgen. Daarentegen kunnen en worden de paarden over het overgrote deel willekeurig ingedeeld; ze zijn allen zodanig getraind dat ze met alle ruiters kunnen rijden. Tegen het einde van de training rijden de ruiters terug de bak in en is er tijd voor een rondje draven, voor wie daar behoefte aan heeft.

Elke maandag- tot en met vrijdagavond, maar ook zaterdagochtend, verzorgt de manege lessen voor ruiters met en zonder beperking. Zo trainen er circa 100 ruiters met een beperking per week. Allen ondersteund door enthousiaste vrijwilligers, vaak zelf ook ruiters van de manege. Mocht je na het lezen van dit stukje geïnteresseerd zijn om hier paardrijlessen te volgen of misschien te helpen als vrijwilliger, kijk dan even op de website, of ga eens langs en laat je inspireren!"

Sporten voor mensen met een beperking. Het is belangrijk, en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam. Elk jaar zetten we de verenigingen die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. Deze wordt uitgereikt tijdens het Sportgala Amsterdam eind 2023. Een commissie brengt bezoeken aan vijf van de genomineerde sportclubs. Hun ervaring lees je hieronder.

Blijf op de hoogte van het nieuws over de Amsterdamse Pluim via: https://www.facebook.com/pluimamsterdam
Foto credits: Tom Feenstra

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: