Direct door naar content
Fietsen blijft mogelijk voor Aalst- en Waalrenaren, dankzij Fietsmaatjes Aalst-Waalre afbeelding nieuwsbericht

Fietsen blijft mogelijk voor Aalst- en Waalrenaren, dankzij Fietsmaatjes Aalst-Waalre

14 augustus 2023

Fietsmaatjes Aalst-Waalre  is sinds 2022 actief in de gemeente Waalre. Hierbij maken fietsmaatjes, een vrijwilliger en een gast, samen een fietstocht op een duofiets met elektrische trapondersteuning. De gasten kunnen niet meer zelfstandig een langere afstand fietsen door een lichamelijke of mentale beperking. Maar met hun fietsmaatje kunnen ze er toch nog op uit. Om samen prachtige tochtjes te maken in Waalre en omgeving.

Onze beweegcoach Uniek Sporten Waalre, Marieke Driessen, ging met twee vrijwilligers van Fietsmaatjes Aalst-Waalre in gesprek. Nico Broers en Will Brands zijn beide al ongeveer een jaar vrijwilligers bij Fietsmaatjes Aalst Waalre. Dit doen ze met veel plezier. Ze geven allebei aan dat dit vrijwilligerswerk ontzettend dankbaar werk is. ‘Dit is de meest directe vorm van iets voor een ander betekenen.’ geeft Nico aan.

Dezelfde hobby

Nico fietst iedere twee weken met een meneer (92 jaar) die vroeger altijd aan wielrennen en hardlopen heeft gedaan. Maar nu hij 92 is, lukt dit niet meer. Iedere twee weken fietsen ze samen ruim 20 km. En dit doen ze het hele jaar door. “Alleen als het weer het echt niet toelaat, fietsen we niet.”.  Nico fietst zelf ook al van jongs af aan en is al jaren lid van Loopgroep Waalre. Dat deze meneer dezelfde hobby’s heeft is erg fijn. Zo hebben zij altijd gespreksstof tijdens de fietstochten.

Mooie plekken ontdekken

Will fietst met drie verschillende gasten. Hij fietst steeds zo’n 20 à 30 km in 1,5 tot 2 uur. “De ene persoon trapt nog goed mee, de ander kan dit helaas niet meer, dit is ook niet nodig. Maar je kunt nog zoveel voor deze mensen betekenen.” Hij vertelt dat hij met een man van 92 jaar over de Malpie had gefietst. Deze meneer was hier erg gelukkig mee. “Hij had niet gedacht dat hij ooit nog op de Malpie zou komen.” Gasten waar Will mee fietst weten vaak niet dat het in de eigen omgeving zo mooi is. Hier zoekt hij de routes natuurlijk ook wel op uit. Maar voor wie minder bekend is met mooie fietsroutes in Waalre en omgeving, zijn op de website van Fietsmaatjes Aalst-Waalre routes te vinden.

Voldoening en dankbaarheid

De lach van de gasten als ze weer een ritje gemaakt hebben. Dat is iets dat Nico en Will erg waardevol vinden. “Je kunt echt iets voor deze mensen betekenen.”. Als fietsmaatje help je mee dat iemand kan blijven bewegen, meer van de omgeving kan zien en het zorgt voor sociale contacten. De gast bepaalt hoever we fietsen en of we ook ergens gaan zitten. Nico en Will: “Vaak drinken we ook samen nog een kop koffie op een terrasje.”

Vrijwilligers

Fietsmaatjes Aalst-Waalre is altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die anderen een mooie dag willen bezorgen, die iets voor een ander willen betekenen en samen van de omgeving willen genieten, meld je aan als fietsmaatje. Het is niet ingewikkeld of tijdrovend om een fietsmaatje te zijn. Je hoeft alleen te kunnen trappen en een praatje te maken met je gast. Dus heb je een paar uur per week of in de twee, drie weken tijd? En lijkt het je leuk om samen met iemand op pad te gaan, die dit niet meer zelfstandig kan.  Stuur dan een mail naar contact@fietsmaatjesaalstwaalre.nl.

Een coördinator van Fietsmaatjes Aalst-Waalre, Liesbeth Jansen of Jan Faasen, neemt met u contact op en gaat met u een proefrit maken. Wanneer dat goed bevalt koppelt de coördinator u aan een gast.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: