Direct door naar content
Rabo ClubSupport helpt clubs bij aangepast sporten afbeelding nieuwsbericht

Rabo ClubSupport helpt clubs bij aangepast sporten

27 augustus 2023

Een sportclub moet voor iedereen een plek zijn waar je lekker kunt sporten. Dus ook als je een beperking hebt. Maar hoe zorg je nu als club dat iedereen zich thuis voelt? Dat gaat verder dan sporters met een beperking bij de voordeur welkom heten. Rabo ClubSupport, het ondersteuningsprogramma voor clubs van Rabobank en NOC*NSF, biedt daarom nu een leerlijn ‘Inclusie: Aangepast Sporten’ om clubs aan het werk te zetten met aangepast aanbod.

Rabobank is sinds vorig jaar partner van Uniek Sporten met een duidelijke gedeelde missie: het verenigingsleven voor iedereen toegankelijk houden. Daar hoort uiteraard ook bij dat kinderen en volwassenen met een beperking ook hun weg kunnen vinden naar clubs en zich daar ook welkom voelen. Via het bestaande Rabo ClubSupportprogramma worden verenigingen ondersteund met kennis, netwerk en financiering om zo hun ambities te realiseren. Het onderwerp inclusie is daar door het partnership met Uniek Sporten een prominent onderdeel van de verenigingsondersteuning geworden.

Workshops en masterclass

Met de nieuwe leerlijn ‘Inclusie: Aangepast Sporten’ biedt Rabo Clubsupport ook gerichte ondersteuning op dit onderwerp in de vorm van workshops en een masterclass. Deze bijeenkomsten zullen worden geleid door een expert die samen kijkt hoe het thema inclusie nu binnen de vereniging speelt en zal verder vooral veel tips geven om een volgende stap te zetten met aangepast aanbod. Op die manier kun je je vereniging versterken en breder maken met inclusief sportaanbod.

Deze nieuwe leerlijn werd vorige week gelanceerd tijdens de European Para Championships in Rotterdam in het Uniek Sporten Huis. NOC*NSF, Rabobank, Uniek Sporten en Gehandicaptensport Nederland hadden die bijeenkomst georganiseerd om clubs te inspireren en tips te geven hoe je aangepast aanbod aanpakt. Die inspiratie kwam onder andere van niemand minder dan rolstoeltennisser Niels Vink, die bij het EPC Europees Kampioen werd.

De ervaringen van Niels Vink

Niels is behalve ambassadeur van Uniek Sporten ook Rabo ClubSupport-ambassadeur. Hij vertelde in gesprek met dagvoorzitter Eva Eikhout d over zijn eerste ervaringen bij zijn eigen Tennisvereniging Carolus uit Helmond. "Ik heb me daar altijd welkom gevoeld. Lang heb ik gewoon getennist met mijn vrienden. Dan was ik de enige ‘roller’,’ vertelt hij. ‘Bij de start van een wedstrijd stelde ik me altijd voor: Ik ben Niels, ik zit in een rolstoel en daarom mag de bal twee keer stuiteren. Niemand maakte daar een probleem van.”

De clubbestuurders luisterden aandachtig naar zijn enthousiaste verhaal, zeker toen hij hen nog een belangrijke boodschap meegaf. "Maak geen verschil tussen mensen met een beperking en reguliere sporters. In mijn ogen heb ik geen beperking; ik ga altijd uit van wat ik juist wel kan. Ik wil behandeld worden als ieder ander, maar het is wel belangrijk dat de juiste faciliteiten er zijn om je welkom te voelen."

Leden met beperking betrekken bij de club

Maria Braanker, voorzitter van STARDO (Stichting Aangepast Roeien Dordrecht en Omstreken), denkt daar precies zo over. Die club heeft al ruim veertig jaar ervaring met aangepast roeien. "Wij vinden dat we niet moeten regeren over de hoofden van onze leden met een beperking; we willen ze juist betrekken bij de ontwikkeling van de club. Mensen met een beperking willen ook actief betrokken zijn."

Wil jouw club werk maken van inclusief aanbod? Ga dan naar raboclubsupport.nl voor meer informatie.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: