Direct door naar content
Gym&Turnen Arnhem verzorgt wekelijks beweeguur met bewoners Mooi-Land afbeelding nieuwsbericht

Gym&Turnen Arnhem verzorgt wekelijks beweeguur met bewoners Mooi-Land

20 september 2023

Buiten schijnt de zon fel. Het teken dat het een warme septemberdag wordt. Bij woonlocatie Mooi-Land in Doorwerth staat de airco dan ook al aan. Toch wordt er in één van de ruimtes gezweet door de bewoners. De ruimte waar ze wekelijks samen met Ernst zingen, dansen, bewegen en plezier hebben!

Het is alweer even geleden dat de fysiotherapeute van Mooi Land contact opnam met Uniek Sporten regio Arnhem. De -toen- nieuwe locatie in Doorwerth wilde meer beweegmogelijkheden voor de bewoners: voornamelijk senioren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De link werd gelegd met sportvereniging Gym & Turnen Arnhem. Op 9 september 2019 vond de eerste kennismaking les plaats. En nu, 4 jaar later, wordt er nog steeds met veel enthousiasme en plezier wekelijks bewogen door de bewoners.

Al zingend op muziek

Lesgever Ernst start de lessen altijd met bewegen op muziek. De bewoners zitten in één van de stoelen of worden binnen gereden in een (lig)rolstoel. Op herkenbare muziek worden de benen opgetild, de armen gaan hoog in de lucht en de tenen worden aangetikt. Ondertussen wordt er door een aantal bewoners meegezongen met de muziek. “Herkenning is belangrijk”, geeft Ernst aan. “Ik gebruik vaak dezelfde muziek met dezelfde oefeningen. De bewoners weten dan beter welke bewegingen ze moeten doen. Bijkomend voordeel is het meezingen. De les is ook gewoon heel gezellig.”

Gooiend met de bal

Na 30 minuten wordt er even wat gedronken. Een klein rustmomentje voor de tien deelnemende bewoners en Ernst kan ondertussen de volgende oefeningen voorbereiden, want ook het gooien, mikken en het reactievermogen worden vandaag getraind. Zo wordt er geoefend met het kaatsen van de bal via een klein net, worden er grotere ballen gegooid en gevangen en moet er uiteindelijk gemikt worden op een pion in het midden van de kring. Iedereen heeft zo zijn eigen succesbeleving. Waar de één vooral actief meedoet met het bewegen op muziek, is voor anderen het vangen en mikken van een bal een goede oefening. Zo zit één van de bewoners tijdens het eerste half uur nog met de armen laag. Zodra de strandbal naar hem wordt toegegooid gaan de armen in de lucht om de bal te vangen.

"Zodra de strandbal naar hem wordt toegegooid gaan de armen in de lucht om de bal te vangen"

Om het lichaam te onderhouden

Marja, één van de medewerkers van Mooi-Land, geeft ook aan dat het hier gaat om het onderhouden van het lichaam. “Spierkracht en lenigheid zullen bij deze mensen niet meer verbeteren maar het is zeker belangrijk om zoveel mogelijk bewegingen te onderhouden”. Zo beweegt de deelnemer die in zijn ligrolstoel aansluit, toch nog zijn benen op en neer bij het horen van één van de herkenbare liedjes. Een kleine beweging, maar toch worden de spieren even aangespannen.

En zoveel meer

Tijdens de les is er altijd een begeleider van Mooi Land aanwezig. Bijkomend voordeel is dat diegene weer inspiratie op doet voor leuke beweegoefeningen die ze later die week ook nog kunnen gebruiken. Ook hebben de medewerkers tijdens het beweeguur iets meer tijd om ondertussen andere taken te doen.
Maar vooral het plezier wat de bewoners hebben is erg belangrijk. Zo geeft Marja ook aan “Sommige deelnemers kijken echt uit naar de komst van Ernst”.  Niet alleen de bewoners hebben plezier tijdens dit uur. Ook Ernst en Marja hebben het hele uur een grote glimlach op hun gezicht en bewegen en zingen mee met de muziek.

Meer informatie

Wilt u ook met uw zorginstelling kijken naar de mogelijkheden op het gebied van sport en bewegen? Neem contact op met één van de coördinatoren van Uniek Sporten via regioarnhem@unieksporten.nl. Samen zorgen we ervoor dat iedereen kan sporten en bewegen, ongeacht handicap op beperking!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: