Direct door naar content
G-voetballers trotseren hitte tijdens FC Den Bosch Special Soccer Toernooi afbeelding nieuwsbericht

G-voetballers trotseren hitte tijdens FC Den Bosch Special Soccer Toernooi

27 september 2023

DEN BOSCH | Snikheet en beregezellig was het op zondag 10 september in Stadion De Vliert. In de thuishaven van FC Den Bosch was dit keer geen hoofdrol weggelegd voor de profvoetballers van de club, maar stond alles in het teken van de speciale voetballers. Oftewel, voetballers die leven met een mentale en/of fysieke uitdaging voor wie kúnnen sporten geen vanzelfsprekend is.

Het toernooi werd voor de derde keer georganiseerd onder de vlag van de FC Den Bosch Foundation, de maatschappelijke tak van de moederclub. Op één na kwamen alle deelnemende teams uit de regio. Only Friends - het G-team van Ajax - was als speciale gast aanwezig.

Vanwege de hitte waren de nodige voorzorgs-maatregelen genomen. Zo werden de teampresentaties verplaatst van het veld naar de schaduwrijke hoofdtribune, riep spreekstalmeester Hans van den Heuvel de spelers aan de lopende band op om vooral véél te drinken en snel de schaduw op te zoeken na de wedstrijdjes. De onderlinge wedstrijdjes van tien minuten hoefden niet te worden ingekort. Mede dankzij emmers met koud water en sponzen hielden de G-voetballers het hoofd koel. Alleen de laatste wedstrijd in Poule B ging niet door. DNB’22 was toen al niet meer in te halen als toernooiwinnaar en met de lange rit naar Amsterdam voor de boeg, werd besloten de laatste wedstrijd tegen Only Friends te laten voor wat het was.

Aan het toernooi deden in totaal elf clubs mee. Dit waren zowel jeugd als seniorenteams. Poule A was met Beek Vooruit, HRC ’14, OJC Rosmalen en Special Talents het domein van de jeugd. Die laatsten trainen wekelijks op woensdag in De Vliert, omdat ze door bijvoorbeeld overprikkeling of een vorm van autisme vaak buiten de boot vallen bij de traditionele sportvereniging. HRC’14 eindige bij de jeugd als eerste.

In poule B mocht DBN ’22 de wisselbeker houden. De Bossche fusieclub was voor de derde keer op rij het sterkste team bij de jong volwassenen. De andere deelnemende G-teams waren DBS, Emplina, FC Engelen, RKKSV, Only Friends en Sparta ’30.

Net als voorgaande jaren stond de toernooidag in het teken van maar één ding: voetbal en vermaak. Oftewel, lol hebben met elkaar en met de bal. En met de voltallige selectie en staf van de profclub, want ook zij waren erbij om het evenement op te luisteren.
Het koppelen van topsport met breedtesport was overigens niet alleen leuk voor de speciale voetballers. Het plezier van de deelnemers werkte aanstekelijk op de profs van FC Den Bosch die optraden als buddy’s van de verschillende teams. De profs genoten volop van de bijzondere voetballers, die aan fanatisme niets onder deden voor de beroepsvoetballers.

Het ging er dus fanatiek maar sportief aan toe, want er werd gevoetbald in de geest van de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. Samen plezier maken stond voorop. Een aantal Bossche spelers trapte zelf een balletje mee en de jeugdteams konden hun penalty skills testen op de keepers Lars Vrolijks en Thomas Wijnia. Op de tribune zorgde Robbie Koster vanuit zijn DJ-boot de hele dag voor extra sfeer. Met aanstekende, soms opzwepende en vooral heel veel verzoeknummers was het daardoor een feestelijke bedoening. 

Het toernooi werd traditiegetrouw afgesloten met een polonaise en de uitreiking van de prijzen. Alle sterren van de dag kregen een medaille van de spelers van FC Den Bosch en een groot compliment van hoofdtrainer Tomasz Kaczmarek. Aanvoerder Danny Verbeek overhandigde de winnende teams de bekers. Daarna werden de G-voetballers en hun begeleiders uitgezwaaid, met een uitnodiging voor de 2024 editie op zak. Want dat FC Den Bosch ook volgend seizoen een toernooi voor speciale voetballers organiseert, staat al vast.

Bron: Bossche Omroep

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: