Direct door naar content
Special Social Club had eigen stage op ADE! afbeelding nieuwsbericht

Special Social Club had eigen stage op ADE!

23 oktober 2023

Afgelopen week was Amsterdam één groot dansfestival door het Amsterdam Dance Event (ADE). Niet echt iets voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, zou je denken. Toch zorgde de Special Social Club zondag op de NDSM-werf voor een onbeperkt feestje voor iedereen met en zonder beperking inclusief een prikkelarme omgeving. Heb je dit feestje gemist? Op de kalender van de Special Social Club staan nog veel meer prikkelarme evenementen gepland.

De Special Social Club wil de drempels voor mensen met een beperking verlagen om zo iedereen volwaardig mee te laten doen in de maatschappij. Dat doen zij op het gebied van uitgaan, sport en cultuur. Dit initiatief ontstond nadat Hugo van den Biggelaar met zijn broer Bob, die op het autisme-spectrum zit, naar een feest voor mensen met een beperking was geweest. Het was goed bedoeld, maar Hugo en zijn broer vonden dat het tijd werd om een ‘echt’ prikkelarm feest te organiseren. Dat eerste feest was zo’n succes dat ze onder de naam ‘Special Social Club’ prikkelarme avonden zijn gaan organiseren.

Snel vermoeid

Bob is als DJ Bobo bij die feesten een vast onderdeel van de line-up. Bij het ADE-feest op het NDSM-terrein hadden ze nog meer muzikale talenten achter de draaitafel staan. Zo kon Emile Cromme, beter bekend als Sounda, zijn kunsten laten horen. Hij heeft het syndroom van Williams-Beuren, waardoor hij snel vermoeid raakt door prikkels en hij heeft wat moeite om sociale situaties aan te voelen. Vooraf liet hij al aan Folia.nl weten enthousiast te zijn over de kans die hij kreeg. “Ik draai gewoon op ADE, man. Dan ben ik daarna maar een beetje moe, boeien!”

Vrienden voor het leven

Het feest tijdens ADE was ook voor de Special Social Club een mijlpaal, maar als het aan de oprichters ligt volgen er nog veel meer van dit soort mooie momenten. Behalve feestjes organiseren ze ook politieke debatten met uitleg, kunstexposities, datedagen en gemixte sportevenementen waarbij sporters met en zonder beperking samen sporten. Hugo heeft gemerkt dat de deelnemers bij hun events vrienden voor het leven maken, vertelt hij aan Folia. “Bij ons vijfjarig bestaan stuurde drie jongens, die al vijf jaar bij alles van ons komen, een bosje bloemen om ons te bedanken voor de vriendschap die ze hebben gekregen. Daar heb ik keihard om moeten janken, ja.”

Ben je benieuwd naar volgende events van de Special Social Club? Ga dan naar de kalender op hun website.

Bron: Folia.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: