Direct door naar content
Laura werkt hard aan Sportdroom: “Ik wil mezelf kunnen bewijzen op het hoogste niveau van Hyrox!” afbeelding nieuwsbericht

Laura werkt hard aan Sportdroom: “Ik wil mezelf kunnen bewijzen op het hoogste niveau van Hyrox!”

24 oktober 2023

Het is vroeg in de ochtend als Laura Derks (31) samen met haar personal trainer Evy aan de slag gaat in het Wilhelminapark in haar woonplaats Best. Alles met een mooi doel voor ogen: “Ik wil mezelf kunnen bewijzen in de hoogste categorie bij een Hyrox-evenement”, vertelt Laura, die dankzij het project Sportdromen de kans krijgt om haar droom te verwezenlijken.

Laura gaat graag vroeg in de ochtend sporten. “Dat geeft mij ontzettend veel energie en ik heb dan altijd het gevoel dat ik met 1-0 voor sta die dag.” Daarnaast zijn er op die momenten van de dag minder externe prikkels. “Ik heb autisme en kan prikkels moeilijker verwerken. Als ik vroeg ga kan ik mijzelf voor de volle honderd procent op het sporten richten.”

Autisme heeft voor de nodige uitdagingen gezorgd in het leven van Laura. “Vroeger werd ik gepest en dat heeft ervoor gezorgd dat ik een negatief zelfbeeld heb ontwikkeld. Verder heb ik een paar keer met een flinke depressie gekampt. Dat slokt op zo’n moment al mijn energie op, waardoor ik overga op de overlevingsstand”, vertelt ze. Vlak voor de coronaperiode klimt ze weer uit een diep dal en gaat ze voor het eerst aan de slag met sporten. “Dat begon heel simpel met 500 meter wandelen, maar dat was voor mij al een hele prestatie.” Laura begon in kleine stapjes, maar tegenwoordig is geen uitdaging haar te groot.

Hyrox
Gaandeweg komt Laura in aanraking met Hyrox, een unieke indoor fitness competitie waarbij deelnemers acht keer één kilometer rennen en tussendoor allerlei oefeningen doen. Zo is ze druk in de weer met kettlebells en wallballs of doet ze burpees en roeit ze wat af. “Hyrox is wereldwijd erg in opkomst en wordt steeds populairder. Ook in Nederland zijn er al meerdere evenementen per jaar”, legt Laura uit. “Je kan meedoen in estafettevorm (met vier personen), dubbel (met twee personen) of solo (in je eentje).”

De eerste keer zou Laura samen met drie andere dames deelnemen aan een Hyrox evenement. “Alleen werd dat toen teruggebracht naar een dubbel-deelname. Ik vond het ontzettend spannend en durfde eigenlijk niet. Mijn buddy heeft mij toen bij de hand genomen en Ik heb alle oefeningen geprobeerd die dag, ook al was het er soms maar één. Zij wilde niet dat ik spijt kreeg. Samen hebben we het evenement voltooid.”

Inmiddels heeft Laura een aantal evenementen achter de rug, merkt ze veel vooruitgang en doet ze ook solo mee aan evenementen. “Mijn eerste solo-evenement voltooide ik in 2:48 uur. En nu is mijn snelste tijd 2:25”, aldus een trotse Laura. “Over twee weken heb ik weer een evenement en dan wil ik proberen om onder de 2:20 uur te duiken.”

Sportdroom komt uit
Laura weet wat ze wil bereiken met Hyrox. “Er zit nog één categorie boven de evenementen waar ik nu aan meedoe : het pro-level. Alle oefeningen worden dan met zwaardere gewichten uitgevoerd. Om te kijken wat ik uit mezelf kan halen diende ik mijn sportdroom in bij Uniek Sporten Brabant”, zegt Laura. De jury van het project Sportdromen, opgezet in samenwerking met het BrabantSport Fonds, laat de droom van Laura uitkomen. “En nu mag ik al een aantal weken met Evy sporten. Zij is naast personal trainer, maar heeft ook de opleiding tot social worker gevolgd en kan mij daarom op zowel sportief als persoonlijk vlak begeleiden.”

Tijdens de trainingen krijgt Laura handvatten om verder zelf te kunnen groeien in de sport en nog meer in beweging te komen. “Evy leert mij omgaan met mijn negatieve gedachtes en twijfels tijdens het sporten. Soms gaat alles te veel in mijn hoofd zitten. Dankzij de lessen kan ik daar beter mee omgaan en mezelf focussen op de oefeningen. Zo is het geen eenmalige impuls, maar heb ik in de toekomst ook nog iets aan de lessen als ik zelf verder ga trainen.”

Zelfverzekerder
Laura is door haar sport een stuk zelfverzekerder geworden. “Inmiddels is sport niet meer weg te denken uit mijn leven. Als ik even niet sport, voel ik dat ik in een dipje kom. Dan wil ik echt weer gaan sporten.” Ze gunt iedereen de groei die zij heeft doorgemaakt. “Als je mij twee jaar geleden had gezegd dat ik zou staan waar ik nu sta, had ik je niet geloofd. Dus ga lekker sporten. Het maakt ook niet uit in welke vorm je dat doet, maar het kan je gewoon heel veel brengen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: