Direct door naar content
De Amsterdamse Pluim: voetbalvereniging FC Zuid afbeelding nieuwsbericht

De Amsterdamse Pluim: voetbalvereniging FC Zuid

01 november 2023

Robin, de zoon van Mario en Betty Pennink, wilde voetballen. Vanwege zijn handicap kon hij niet terecht bij een reguliere club. Maar voor de g-teams (teams voor gehandicapte kinderen) was hij weer te goed. Vader Mario bedacht een list: ik richt zelf een club op. Dat klinkt ingewikkeld, maar viel in de praktijk erg mee. Hij zette wat berichtjes op Facebook en Marktplaats, sprak met andere ouders, en voor hij het wist hadden zich nog 4 kinderen aangemeld. Via een kennis regelde hij dat ze een uur in de week konden trainen op het veld van Sport Medisch Centrum Amsterdam, en FC Zuid was geboren.

“Inmiddels zijn we met 14 spelers. Allemaal zo’n beetje dezelfde doelgroep. Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. Het voorziet in een behoefte, want we hebben inmiddels een wachtlijst. Ik hoop dat we binnenkort een tweede team kunnen oprichten. Maar dat ga ik zelf niet trainen, want ik heb ook gewoon nog een baan en de zorg voor Robin kost natuurlijk ook tijd. We trainen elke week.

Een keer in de maand spelen we een toernooi ergens in Noord-Holland, want er zijn meer clubs zoals wij. We noemen het de Friendship League. Op 7 oktober organiseerden wij het toernooi in Amsterdam.”

In het Olympisch Stadion

De plaatsvervangend burgemeester, Marjolein Moorman, heeft het toernooi geopend. Voor de kinderen is het natuurlijk fantastisch. Niet alleen zo’n toernooi in het Olympisch Stadion, maar overal waar we komen. Alle ouders gaan mee. Het is echt een feestje. Ze spelen 2 keer 10 minuten en alle ouders van alle teams staan om het veld. Ze juichen voor ieder doelpunt. Het gaat er niet om wie wint of verliest. We proberen het zo te organiseren dat er meestal een gelijkspel uitrolt. Als we voorstaan, haal ik de betere spelers van het veld. Als je aan de kinderen vraagt wie er gewonnen heeft, dan weten ze dat meestal niet eens. Het maakt niet uit. Het gaat om het plezier.”

We hebben al gewonnen

“De nominatie voor de Amsterdamse Pluim is natuurlijk een cadeautje voor ons. Toen we bij de laatste 5 zaten hebben we dat al gevierd. En nu we bij de laatste 3 zitten weer. Voor mijn gevoel hebben we al gewonnen. En zo denken de kinderen er ook over. Het zorgt voor een hoop aandacht voor de doelgroep, en dat is belangrijk. Want voor kinderen zoals Robin is er eigenlijk te weinig te doen.”

Stem!
FC Zuid is één van de 3 sportverenigingen die dit jaar meedingen naar de Amsterdamse Pluim. Tussen 1 november en 5 december 2023 kun je 
jouw stem uitbrengen op FC Zuid of een van de andere genomineerde verenigingen op de website van Topsport Amsterdam. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Topsport Gala op 19 december 2023.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: