Direct door naar content
De Amsterdamse Pluim: Prins Willem-Alexander Manege afbeelding nieuwsbericht

De Amsterdamse Pluim: Prins Willem-Alexander Manege

01 november 2023

De Prins Willem-Alexander Manege bij het Gaasperpark bestaat al meer dan 40 jaar.  17 paarden en pony’s, 150 ruiters en ongeveer evenveel helpers en instructeurs. Bijna allemaal vrijwillig. Romy Stokkel en Maud van de Wiel komen er al jaren. Romy komt er al haar hele leven. Zij is één van de 26 instructeurs. Maud van de Wiel zocht jaren geleden een plek om te kunnen paardrijden en werd gegrepen door de combinatie van paarden en gehandicaptensport.

Maud: “De manege wordt gehuurd door de Vereniging Paardrijden Gehandicapten die al meer dan 50 jaar bestaat. Romy en ik zitten in het bestuur. Het doel van de vereniging is om mensen met een beperking de kans te geven om paard te rijden. Paarden zijn heel bijzondere beesten. Kuddedieren, en dat merk je. Een paard zoekt altijd verbinding. Niet alleen met andere paarden, maar ook met mensen. En ze zijn intelligent. Ze weten wie er op hun rug zit. En daar houden ze rekening mee.”

Er is een paard voor elke ruiter

Romy: “Natuurlijk is niet ieder paard voor iedereen geschikt. Ze moeten niet schrikachtig zijn. Daar zoeken we ze op uit. We kijken ook altijd heel zorgvuldig wie op welk paard kan rijden. Sommige paarden worden bijvoorbeeld onrustig van een tillift of een rolstoel. Gelukkig zijn er ook heel veel verschillende ruiters, dus het lukt ons altijd om een goede match te maken. Sommige ruiters kunnen zelfstandig rijden, anderen worden begeleid door één, twee of zelfs drie helpers die meelopen. Als het even kan gaan we ook naar buiten, het Gaasperpark in.”

Maud: “Niet alleen de paarden zijn speciaal. De hele manege is ingericht op mensen met een beperking. Het is heel overzichtelijk, er zijn geen drempels, en behalve de vrijwilligers rijden hier geen mensen zonder beperking. Het rijplezier van de ruiters staat bij ons voorop, en al het andere wordt daaromheen georganiseerd.”

Vrijwilligers gezocht

Romy: “Mensen komen hier niet alleen om te rijden. Voor veel mensen is dit het bijzonderste uitje in de week. Ook als ze bijvoorbeeld door een blessure even niet kunnen rijden, komen ze toch naar hun vaste avond. Voor de paarden, voor de sfeer. Er zijn ook ruiters die al jaren geleden uit de regio verhuisd zijn, maar toch elke week blijven komen. Ik snap het wel. Ik ben zelf ook nooit meer weggegaan.”

Maud: “Je snapt dat we hier heel veel vrijwilligers nodig hebben. Niet alleen om de ruiters te begeleiden, maar ook om de paarden te borstelen, te zadelen en af te zadelen, de stal moet schoongehouden worden, en we hebben een mooie grote kantine die we draaiend moeten houden. Ik hoop dat deze nominatie, en wie weet straks de Amsterdamse Pluim, mensen inspireert om zich op wat voor manier dan ook in te zetten, voor onze manege of elders. Want het is niet alleen maar sporten of trainen, voor heel veel ruiters is het veel meer dan dat. Prachtig om daaraan te kunnen bijdragen.”

Stem!
De Prins Willem-Alexander Manege is één van de 3 sportverenigingen die dit jaar meedingen naar de Amsterdamse Pluim. Tussen 1 november en 5 december 2023 kun je 
jouw stem uitbrengen op de Prins Willem-Alexander Manege of een van de andere genomineerde verenigingen op de website van Topsport Amsterdam. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Topsport Gala op 19 december 2023.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: