Direct door naar content
De Amsterdamse Pluim: Team Para Atletiek afbeelding nieuwsbericht

De Amsterdamse Pluim: Team Para Atletiek

01 november 2023

Olivia Arauzo is acht jaar en traint elke week bij Team Para Atletiek. Hardlopen, verspringen, speerwerpen. Haar moeder Ana vertelt dat Olivia haar iedere zaterdagmorgen opjaagt want: we moeten trainen! 

“De eerste keer was zo meteen zo gemotiveerd. Ze zag andere kinderen met uitdagingen en voelde zich meteen niet meer alleen. Ze werkte heel hard. Iedereen bij Team Para Atletiek werkt hard. En ze zijn heel flexibel. Verschillende kinderen op verschillende niveaus. Toch zorgen ze ervoor dat elk kind zich op zijn eigen niveau voelt uitgedaagd. Alles staat altijd klaar. Het beste materiaal. De beste trainers. En dat allemaal voor mijn dochter. Een keer waren de andere kinderen er niet. Alleen Olivia. Toch trainen. Olivia was aan het rennen, begeleid door topsporters, medaillewinnaars.”

Supercool

“Ze traint nu een paar maanden. En ik zie al heel veel verbetering. Allereerst haar geluk. Haar benadering van de sport, deel uitmaken van een team, bewegen. Dat maakt haar gelukkiger. En ze zit ook fysiek veel beter in haar vel. Balans en coördinatie. Ze is veel minder onzeker, compacter. En een betere conditie natuurlijk. En omdat ze dit doet is ze ook zelfverzekerder. Ze doet iets dat supercool is. En dat geeft haar zelfvertrouwen.”

“Iedereen staat ’s morgens op en wil zichzelf uitdagen. Dat geldt ook voor Olivia en alle andere kinderen met een beperking.”

‘Meer doen met mijn medaille’

Het geldt ook voor Fleur Jong. Bekend als paralympisch goudenmedaillewinnaar. Zij is een van de oprichters van Team Para Atletiek. Ze trainde op Papendal, toen haar trainer’s contract als bondcoach niet werd verlengd. Zij wilde bij hem blijven trainen, dus ze vertrokken samen.

“Het was mijn droom om naast de topsport ook iets aan breedtesport te doen. Iets achter te laten. Door ons vertrek van Papendal hadden we opeens de ruimte en de tijd om ons maatschappelijk in te zetten. Genoeg tijd om iets meer te doen met die medaille dan hem alleen maar winnen.”

Doen waar je goed in bent

“Je moet aanbieden waar je goed in bent. Wij hebben een topsportteam van 11 atleten, die een directe inspiratie kunnen zijn voor de breedtesportgroep. Iedereen met een handicap wil graag als ieder ander behandeld worden. Ik ook. Maar soms is het makkelijker voor iemand met een handicap om vragen te stellen aan iemand die ook een prothese heeft. Inmiddels komen hier 7 kinderen en 4 volwassenen iedere week trainen.”

“Sport heeft grote impact op lichaam en geest. Als je gehandicapt bent kan sporten heel spannend zijn. Wij proberen dat een beetje makkelijker te maken. Met atletiek worden alle bewegingsvaardigheden getraind. Stel je voor dat Olivia hockey straks leuker vindt. Dan legt ze met atletiek een perfecte basis. Ze wordt stabieler, ze krijgt meer zelfvertrouwen, wordt gelukkiger. Met die basis kan ze dan later bijvoorbeeld gaan hockeyen.”

Een waanzinnig compliment

“Als we de Pluim winnen, zou dat een bevestiging en een erkenning zijn dat het ons is gelukt om aan mensen een structureel sportaanbod te geven. Dat is de droom waarmee we gestart zijn. Waar we veel tijd en veel liefde in geïnvesteerd hebben. En nu staat het. Dat we nu genomineerd zijn is een waanzinnig compliment.”

Stem!
Team Para Atletiek is één van de 3 sportverenigingen die dit jaar meedingen naar de Amsterdamse Pluim. Tussen 1 november en 5 december 2023 kun je 
jouw stem uitbrengen op Team Para Atletiek of een van de andere genomineerde verenigingen op de website van Topsport Amsterdam. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Topsport Gala op 19 december 2023.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: