Direct door naar content
VR-training neemt drempels weg om te reizen met de trein afbeelding nieuwsbericht

VR-training neemt drempels weg om te reizen met de trein

02 november 2023

Voor veel mensen is de trein pakken een alledaagse bezigheid. Als je een licht verstandelijke beperking hebt is dit niet zo vanzelfsprekend, dan kan het reizen met de trein best spannend zijn. Waar koop ik een kaartje, van welk perron vertrekt mijn trein en waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? Dat zijn zomaar wat vragen waar je mee kunt zitten. Met een speciale training zorgt de NS nu dat je met behulp van VR kunt oefenen om zelfstandig een treinreis te maken.

Het ‘TreinTrainPakket’ is speciaal ontwikkeld voor en met mensen met een licht verstandelijke beperking. Op die manier kun je op weg worden geholpen en ondersteund zodat je uiteindelijk met zelfvertrouwen een treinreis kunt maken. Dit pakket bestaat uit vijf onderdelen, waarbij je eerst een online uitleg- en oefenmodule krijgt. Ook is er een folder gemaakt met veel beeld en weinig tekst.

VR-game

Een belangrijk onderdeel is de Virtual Reality game, waarbij je oefent met het reizen met het openbaar vervoer. Dat spel wordt steeds uitdagender en houdt ook rekening met onverwachtse situaties als vertraging of dat je een trein mist. De training wordt afgesloten met een ervaringsreis: een medewerker van de NS neemt je dan mee tijdens een rondleiding op een station en een gezamenlijk stukje met de trein.

Hele ervaring

Cliënten van de Overijsselse zorgorganisatie Frion mochten als eerste de training uittesten. Marcel was een van hen en hij was blij dat hij de VR-training had gevolgd toen hij op het station aankwam. “Het was heel fijn om eerst in de veilige omgeving met de VR-training te kunnen oefenen, voordat je echt met de trein gaat reizen. Die VR-ervaring was heel erg basis, geen mensen, heel rustig, heel simpel. En dan kom je op het station en dan denk je: oh, en nu? Ik had mij al wel voorbereid op dat het druk zou zijn. Dus het is wel een hele ervaring.”

Zelfstandig

Hij vindt het zelfstandig kunnen reizen een enorme stap die hij heeft gezet. “Dat ik niet meer altijd afhankelijk ben van ouders of begeleiders. Het is wel leuk om een nieuwe reis te kunnen maken en te kunnen leren.”

Ga voor meer informatie over het TreinTrainPakket naar NS.nl

Wil je meer weten over vervoersopties naar bijvoorbeeld je sportclub of een wedstrijd? Kijk dan op de pagina ‘Vervoer’.

Foto: NS

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: